NÄR USA INTOG SVENSKA SKÄRGÅRDEN

Eva Brita Järnefors

Först ville USA ha Gotland. Och i november även skärgård utanför Karlskrona och Stockholm. Vad begär de härnäst?

“Gotland är som ett osänkbart hangarfartyg för flyg, och det är bra att vara vän med dess kapten, Sverige” sade David Perkins, fyrstjärnig general i USA, våren 2017, när han besökte ön. (Citat ur försvarsminister Peter Hultqvists tal vid John Hopkins University, USA. 2017-05-17).

Eva Brita Järnefors skrev i november 2020 om Sveriges nya allierade som övar inför nästa krig mot Ryssland och Kina i denna viktiga essä i Dagens aréna.

... är läst 73 gånger!

(Visited 24 times, 1 visits today)

  2 kommentarer for “NÄR USA INTOG SVENSKA SKÄRGÅRDEN

  1. Jan-Peter Stråhle skriver:

    Tack för länken till den utmärkta texten av Eva Brita Järnefors! Tillåt mig att komplettera med en länk till det refererade talet av Peter Hultqvist vid John Hopkins University 2017. Läs och lär hur vår försvarsminister nästan slår knut på sig själv i pinsam inställsamhet; hur han harmas över Rysslands och Kinas strävanden, och med största klunsighet ställer dessa länder jämte Islamiska staten för att påminna om deras strategi att ”splittra och försvaga oss samt få oss tveka att agera”.

    Det är en i flera avseenden pinsam läsning och jag vill höja ett varningens finger innan ni klickar på länken: blodtrycket kan stiga kraftigt.

  2. Bo Persson skriver:

    Regeringarna i Tyskland, Frankrike och Italien vill inte dras med i USA:s nya kalla krig. Och det vill inte heller EU-kommissionen. Men jag har inte sett att detta kommenterats i Sverige.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.