Lille Josef Vissarionovitj Dzjugasjvili år 1892 – är han 13 eller 14 år gammal?

När jag berättade för en av mina politiskt intresserade bekanta att jag höll på att forska i Stalins födelsedag, blev reaktionen att ”det där var ju inte så intressant”.

Men eftersom historieskrivningen på den här punkten varit lite inkonsistent, så misstänkte jag, vis av gammal erfarenhet, att här fanns något att hämta. Och så var det. Det slutade med att jag i min hand hade en av de första biografierna av Stalin, skriven av en journalist som träffat honom – och denne journalist var till på köpet August Strindbergs svärson!

6 eller 21 december?
Men först till Stalins födelsedag. Den brukade traditionsenligt anges till 21 december 1879. I litteraturen är speciellt hans 70-årsdag 1949 mycket omskriven. På 60-årsdagen 1939 var han i trubbel på grund av det finska vinterkriget som inte gått som han tänkt sig. 1929, när han firade 50 år, var det mitt uppe i den första femårsplanen.

Det var i amerikanen Simon Sebag Montefiores 500-sidiga bok om Den unge Stalin (det är väldigt vad amerikanarna verkar intresserade av Stalin) från 2007 som det i förordet angavs att Stalin var ett år äldre än vad man trott.

”Fram till en intervju med en svensk tidning 1920 brukade han uppge den 6 december 1878 som födelsedatum. År 1925 befallde han sin sekreterare Tovstucha att konsekvent uppge att han var född 21 december 1878”

Montefiore såg flera tänkbara förklaringar, och nu kommer vi in på det som jag är så trött på i de flesta böcker och artiklar om Stalin: hypoteser gripna ur luften. Montefiore misstänkte att Stalin velat ”skapa sig en ny identitet”. Vaddå, var han inte redan känd som ”Stalin”?

Värnpliktsvägrare?
Men det ”troligaste”, enligt Montefiore, är att han uppgav fel datum för att undvika att bli uttagen till militärtjänst. Vaddå? En eventuell mönstring skulle ha ägt rum då han var 18 år, d v s kring 1896. Men bytet till det felaktiga födelsedatumet skedde alltså 1925 när han var över 45 år. Jag citerar det här bara för att visa på vilken undermåligt låg nivå som det bland vissa historiker diskuteras kring Stalin.

Stalins födelsehus

I en annan bok om Stalin av amerikanen Hiroaki Kuromiya från 2005 heter det nämligen om ändringen av födelsedatuum: ”Vad än orsaken var, den typ av mindre bedrägeri var typisk för en politiker vilken, som diktator, skulle styra världens största land i tre decennier”. Alltså, allt vad Stalin gör sedan barnsben pekar fram emot Molotov-Ribbentropakten m m.

Någon annanstans har jag läst att ”den listige” Stalin ansåg att det var mer taktiskt att fylla 50 år under 1929 än under 1928. Det är möjligt, men hur kunde han avgöra det redan 1925?

När man läser sådant blir åtminstone jag förbannad. Hur dumma tror författarna att läsarna är? Det är samma ilska jag känner när dagens anti-ryska propaganda så uppenbart underskattar allmänhetens förstånd. När det gäller ”förklaringar” till Stalins göranden och låtande brukar rationella invändningar av den typ jag redovisat ovan viftas bort med att han ju var ”paranoid” eller ”galen”.

Stephen Kotkin klarar sig i sin 1000-sidiga biografi (som slutar 1928) bra genom att ta upp Stalins födelsedatum i fotnot nr 25 på sidan 742 utan några efterslängar eller dumma förnumstigheter.

Tre dagars skillnad
Men ta nu det här med datumet. Om Stalin nu var född den 6 december 1878, var det under den så kallade ”gamla stilen” som då tiden låg 12 dagar efter den ”nya stilen”, den som gällde i Västeuropa och, efter februari 1918, också i Ryssland. Så skillnaden är bara mellan 18:e och 21:a december. Bara tre dagar. Varför har inte Montefiore och Kuromiya kunnat inse detta?

Tre dagar är förresten inte så mycket. ”No big deal”. Eller?
Nu är det så att den 21 december är dagen för ”Vintersolståndet”, då dagarna är som kortast och nätterna som längst. Dagen var, som bekant, en högtidsdag redan innan kristendomen anlände (Midvinterblot). I den slaviska mytologin heter högtiden ”Koliada” och då firar man ”den döende solens återfödelse”. Här kan jag tänka mig att Stalin 1925, när han tagit ledningen, fann det mer ”taktiskt” att förknippas med 21 december istället för 18 december.

Men varför har inte denna ganska enkla förklaring kunnat ges av ”experterna”?

Kopia av Stalins födelseattest

Ändringen från 1878 till 1879 förblir dock ett mysterium. De som ändrar sina födelsedata gör det oftast för att framstå som äldre, inte yngre. Stalin hade gift sig med en betydligt yngre kvinna Nadezha Allilueva strax efter revolutionen. Om han 1925 gällde för att vara 46 eller 47 år kan inte ha spelat någon roll för henne.

Den svenska tidningen
I Montefiors bok hänvisades till en ”svensk tidning”, vilket lät spännande. Nu brukar amerikanare inte hålla så noga reda på den europeiska geografin. Jag vet av erfarenhet att för dem är Sverige, Norge och till och med Tyskland ungefär samma sak, ungefär som Iowa, Idaho och Illinois är för oss.

Men fortsatta undersökningar ledde fram till en svensk tidning, nämligen SKP:s partiorgan Folkets Dagblad Politiken. Den innehöll den 14 augusti 1922 ett reportage om Stalin, det 8:e i en större serie ”Porträttgalleri från Sovjetunionen”. Där uppgav Stalin 1878 som sitt födelseår.

Reportaget hade gjorts av signaturen V.S. som också träffat Stalin, som han beskrev som ”en mycket energisk revolutionär veteran, en intelligent och målmedveten proletärledare […] en person med järnenergi och järnvilja”.

Materialet till artikeln om Stalin och alla de andra sovjetledarna hade V.S. för Folkets Dagblad samlat in redan i december 1920 genom att be dem fylla i ett detaljerat frågeformulär. Där hade Stalin bland annat noga listat sina skrifter och journalistiska åtagande (Pravda, Ny Tid m.fl.)

August Strindbergs svärson!
V.S. var initialerna för Vladimir Smirnov som föddes 1876 i Pskov med föräldrarna Martyn Smirnoff och finlandssvenska Sofia Virginia Nygren. Hans modersmål vara alltså svenska. Fadern dog 1880 men först 1893 flyttade mor och son till Helsingfors. Han bedrev sedan akademiska studier i St Petersburg och Helsingfors, men drogs också in i revolutionära aktiviteter med kodnamnet ”Paulson”. Han gick med i det ryska socialdemokratiska partiet 1900 och, när det delades 1903, följde han Lenin och bolsjevikerna.

För att göra en lång historia kort, gifte han sig 1911 med August Strindbergs och Siri von Essens dotter Karin (1880–1973). Ceremonin ägde rum i Stockholm, med en champagnemiddag med nationalskalden närvarande, i Strindberghuset, eller ”Blå Tornet” som han kallade det.

Hans Björkegrens Ryska Posten från 1985 innehåller mycket mer om Vladimir Smirnov (se även slutet på Olof Lagercrantz biografi över August Strindberg). Det är synd att den efter detaljer om ryska revolutionen i allmänhet och Stalins liv i synnerhet uppenbarligen så hungrande amerikanska bokmarknaden inte har historiker som gjort sig besväret att leta efter godbitar i svenska (och finländska) arkiv.

Något foto av Wladimir ”Paulson” Smirnov har jag inte hittat så vi får nöja oss med detta av hans hustru, August Strindbergs dotter Karin (1880–1973).

1918, efter oktoberevolutionen, flyttade paret permanent till Stockholm. Smirnov var flytande i ryska, finska och svenska och medarbetade av och an i den svenska kommunistiska pressen, bla. med serien om sovjetledarna 1922.

I den svenska huvudstaden kom han att vara stationerad som sovjetisk konsul till slutet av andra världskriget, opåverkad av alla utrensningar och annat tumult i sitt hemland. Kanske höll ambassadören Alexandra Kollontaj en skyddande hand över honom? Han dog 1952 och ligger begravd i Sigtuna med sin hustru Karin.

Ja, så här kan det gå för en ”grävande historiker” när han följer upp ett till synes ”ointressant” eller ”trivialt” spår.

Föregående artikelKan vi lita på översättningar?
Nästa artikelHÄR ÄR DE DOLDA IDÉERNA SOM LIGGER BAKOM DONALD TRUMPS VÄRLDSBILD

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.