fars-dag
Foto: John Lundwall (Klicka för större bild)

Vita sommarbyxor, en oöm lekdräkt utanpå ljus sjömansblus. Platsen är Särö, säte för välbeställda.

Fint folk, alltså. Kanske. Men pappan visar inga spår av strängt representativt faderskap. Tvärtom är han lätt och ledig, barfota i bar överkropp.

Närvarande far anno 1926.

Det går en cirkelrörelse från hans blick ner mot pojken, en diskret arm om ryggen, de korslagda benen mot varandra och upp igen längs pappans ben och arm.Paret bildar en mandelformad enhet, likt en mandorla av ljus som inramar många kristna motiv. Fadern och sonen. Mjuk närhet i en stenhård miljö.

Pojken har händerna nonchalant i fickorna och säker blick in i kameran. Han äger. Kanske bortskämd, som minstingen i familjen. Och pappa Percy svag, kan inte neka Lasse liten något.

Troligen håller storebror John i kameran. Syster Inga-Karin finns inte med här, men hon blir senare mamma till Knut Lindelöf, författaren som gjort fotoboken Ett liv, en tid (Warne förlag) om sin morfar Percy Lundwall i Göteborg. Morfadern fotograferade sedan tidiga tonår och ur hans arkiv på cirka 10 000 negativ har författaren plockat ett vackert pärlband av bildhistoria kring familjen, staden och landet.”

Bloggportalen: Intressant

Andra bloggar om: , , , , ,

Föregående artikelTelefonavlyssning bakom Palmemordet?
Nästa artikelGrundskolan gick på grund redan på 80-talet
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.