Natomotståndet förbluffande ståndaktigt

Nej till Nato i Uppsala

PÅ MSNEWS MEDDELAS idag att nya mätningar av SVT/Novus visar att ”nästan lika många svenskar är nu för ett medlemskap i Nato som emot.” 37 procent vill se ett svenskt Natomedlemskap medan 35 procent är emot. 28 procent är osäkra och procentskillnaden mellan ja- och nej-sidan är inte statistiskt säkerställd, d v s de måste ses som jämstarka. Alltså, sedan 2017 kan man se en minskning av Natomotståndare från 43 till 32 procent.

Av detta kan man dra två slutsatser. Antingen att vi sakta men säkert är på väg mot en majoritet för ett svenskt Natomelemskap, vilket säkert kommer att framhållas av de fyra högerpartierna, mest högljutt av liberalerna, moderaterna och kristdemokraterna. Men man kan också hävda att trots den massiva Nato- och rysskräckspropaganda som bedrivits sedan 2017 har man ändå inte lyckats reducera den Natokritiska opinionen annat än marginellt. De osäkra har bara minskat från drygt en tredjedel till knappt en tredjedel. Det är närmast förbluffande.

Omni 20 januari 2022

... är läst 940 gånger!

  2 kommentarer for “Natomotståndet förbluffande ståndaktigt

 1. Björn Nilsson skriver:

  Kan man konkretisera vad Nato-aktiviteter i Sverige kan innebära, kanske det skulle påverka opinionen? Exempelvis vad transitering av utländska förband från baser i Norge (från Trondheim via Jämtland tror jag det kan handla om) genom Norrland kan orsaka för motreaktioner (häftiga bomber?) från rysk sida. Hur många svenskar är verkligen redo att riskera livet för att USA skall få trakassera Ryssland i all evighet?

 2. Olle Pålsson skriver:

  Vill mena att vår ÖB Micael Bydeén driver ett ganska högt tonläge med känsla av att han bidrar till att förstärka människors oro och därmed framkalla ett allmänt högt tonläget. Därtill riskerar man att sända signaler om att det kan smälla när som helst och därför uppträda kraftfullt och visa Sveriges ”enorma” vapenmakt på Gotlands gator och torg.

  Och inte gör det saken bättre när den borgerliga oppositionen tillsammans med SD driver ett inrikes spel samt pressar regeringen i detta känsliga läge, just när det sker en konflikt mellan USA/Nato och Ryssland. Att Centerpartiet också deltar i detta inrikes spel borde knappast överraska. Eftersom det aktuella läget känns något skakigt och åsikterna går isär mellan regering och opposition, förvånar det inte om folk önskar att vi ingår som medlem i Nato.

  Även om vår försvarsminister Hultqvist inte är min allra största favorit på den politiska arenan måste jag dock tillstå att han håller en klok linje, utifrån rådande omständigheter och inte viker ned sig inför dem som hellre vill utsätta landet för halsbrytande och förhastade beslut, som kan sluta i stora felsteg med obehagliga konsekvenser.

  Med tanke på Sveriges strategiska läge där Östersjön skiljer oss från Ryssland måste varje försvarsbeslut behandlas med klokhet och en i grunden fredsbevarande inställning. Det måste vara det absolut viktiga målet. Därför går det inte att bygga långsiktiga vänskapsförhållande med enbart vapenmakt. Ty under sådana omständigheter har det militärindustriella komplexet alltför stora intressen som framförallt gynnar dem stort ekonomiskt. Spåren förskräcker, visar exempel på delar av vår planet.

  För övrigt, känns lite som vi befinner oss på ett gungfly vad avser det som måste vara vårt bästa försvar, nämligen att hålla samman med en klok och sansad eftertänksamhet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.