Nu har det vänt!
Nu har det vänt!

En opinionsundersökning om inställningen till svenskt Nato-medlemskap släpptes i förra veckan från IPSOS. DN rapporterade i fredags att svenska folket nu säger nej till Nato. Så är det faktiskt just nu. I april 2014 var dock hela 56%. Så sjönk det snabbt till 47% i december 2014 varpå pressen jublade. Men nu ser det ut som motståndet åter växer. Nu gnisslar man säkert tänder i departement och kanslier. Bakom stängda dörrar läggs nu pannor i djupa veck. Man kan inte gärna ta in Sverige i Nato om en majoritet skulle rösta nej i en folkomröstning.

Frågan som ställdes (under december månad) var: Anser du att Sverige bör gå med i militäralliansen Nato eller anser du att Sverige bör stanna utanför?

Andelen mot medlemskap i Nato framgår alltså av bilden ovan. Några noterbara detaljer i övrigt:

Män är mer motståndare (52%) än kvinnor (40%), men också mer för medlemskap (48%) och kvinnor (28%). Av detta följer att fler kvinnor (24%) än män (8%) svarar vet ej.

Yngre är något mer osäkra än äldre och något mindre motståndare, vilket kanske inte är så förvånande.

De fyra borgerliga allianspartiernas väljare (M, L, C och KD) har alla stora nejsägargrupper, mellan 33-41%. Lustigt nog är hela 41% av Liberalerna motståndare, alltså mest bland allianspartierna. Med tanke på Björklunds och Allan Wimans och partiets höga profil för medlemskap är siffran anmärkningsvärd. Man har lyckats dra en del osäkra över till den positiva sidan, men det är också allt.

Värt att notera är också att SD passar väl in i alliansmönstret. Det är förmodligen därför de helt slutat agera mot ett Nato-medlemskap.

V+S+MP-väljare är klart mer kritiska, hela 68%.

Uppsalagänget sista gången för jul. Nu kör vi igång igen!
Uppsalagänget sista gången för jul. Nu kör vi igång igen!

Det ser alltså ljust ut för namninsamlingsarbetet mot det så kallade värdlandsavtalet som pågår för fullt (med uppehåll för julfirande) runt om i landet. I vår kommer vi att vara ute på gatorna igen varje lördag och samla namn. I april säger ryktet att riksdagen ska fatta sitt beslut.

Den här striden går att vinna. Får vi många att skriva på mot ett svenskt värdlandsavtal med Nato har vi tagit ett stort steg på väg mot ett stopp för Sveriges fortsatta närmande till Nato och ett slutligt stopp för tankarna på en svensk medlemsansökan.

Välkommen med i namninsmlingsarbetet! Hur du får kontakt med oss får du lista ut själv, vi ställer krav på folk 😉

(Googla ”nej till nato” så finner du information, men du kan alltid mejla mig om du bor i Uppsala).

Föregående artikelDet nya kalifatet och de nya mongolerna
Nästa artikelVärdlandsavtal istället för Nato-medlemskap?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

  1. Stort tack för detta! Här i Göteborg jobbar vi på med flygbladsutdelning och namninsamling, seminarier och föredrag. Samma sak i Helsingborg och i Malmö. På Facebook finns nu en grupp nejtillNato Göteborg. Den har just startat så det gäller att skicka information till den. Så finns ju samordningsgruppen i Stockholm Nej till Nato. I Göteborg står bland andra nätverket för fredsorganisationer, Fredsam för jobbet. Hör gärna av er till oss för att vara med eller för samtal. Det finns en info-adress, info@fredsam.se. På nejtillnato.se kan man hitta namninsamlingslistor, flygblad och även själv skriva under. Kör på!

    Jag har sett att tidningar nu tagit in fler artiklar och insändare mot Natomedlemskap och Värdlandsavtalet. Det har lossnat!

  2. Hur får du ihop procenträkningen? Jag räknar samman att svaren avgavs av 108% män och 92% kvinnor och det kan väl inte stämma?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.