Navalnyj och novitjok – undringar från skogarna norr om Uppsala

Navalnyj ses smutta på det där tet på serveringen på flygplatsen i Tomsk som om han redan nu misstänkte att det var förgiftat.

I mars 2014 hade Olle Wästberg  en bra krönika i SvD där han varnade för desinformation och vilseledande propaganda. Han gav också råd till hur man skulle förhålla sig till dessa. Wästberg hade uteslutande desinformation från öster i tankarna, men hans artikel är lika relevant för desinformation från väst.

Så till exempel, vad kan en kritisk läsare i skogarna norr om Uppsala, hemmasittande på grund karantän, enbart utifrån svenska dominerande massmedier ställa sig för frågor kring den senaste förgiftningen av en rysk oppositionell?

Från Tomsk till Berlin via Omsk
Den 20 augusti 2020 fördes Navalnyj till sjukhus  i Omsk i Sibirien efter att ha blivit svårt sjuk på ett flygplan från Tomsk 750 km längre österut i Sibirien. På sjukhuset kunde läkarna inte konstatera någon förgiftning av vare sig det ena eller det andra, men det kunde läkarna på det tyska sjukhus i Berlin dit den medvetslöse Navaljnyj fördes.

Han hade nu, sades det, fått giftet Novitjok i sig när han drack te på flygplatsen i Tomsk. Någon (vem?) hade påpassligt nog fotograferat honom drickande te ur en pappersmugg.

Nu bröt hela den vanliga russofobiska hetsen lös med anklagelser mot ryska statsledningen i allmänhet och Putin i synnerhet för att ha förgiftat Navaljnyj. Hade man inte gjort samma sak med pappa och dotter Skripal i Winchester 2018?

Då liksom nu följde man i väst den för västerländsk praxis ogiltiga principen att det är den anklagade som ska bevisa sin oskuld, inte tvärtom. Liksom 2018 följde nu en mängd repressalier mot Ryssland.

Vad hade Ryssland för motiv?
Då liksom nu var motivbilden oklar. Nu liksom då hade den ryska statsledningen inga allvarligare skäl att söka mörda vare sig Skripal eller Navaljnyj. Deras “farlighet” var dessutom kraftigt överdriven av västliga medier. Dessutom är det förvånansvärt att ryska hemliga polisen nu för andra gången skulle misslyckas med ett mordförsök.

Så gick det några veckor och någonstans inser någon att hade Navalnyj fått i sig Novitjok i varmt te hade han dött på fläcken. Nu visade det sig plötsligt att hans medhjälpare tagit tillvara en vattenflaska i hans hotellrum i Tomsk, nersmetad med Novitjok. Navalnyj hade således blivit smittad på samma sätt som Skripals i Salisbury, genom beröring.

Men hade inte de tyska läkarna kunnat urskilja förgiftning inom intag av giftet (till magen) eller genom beröring (upptagning av huden)?

Fler hade kunnat bli smittade
Men nu hade de slemma ryska mördarna dessutom varit så oförsiktiga att de lämnade kvar flaskan. Sedan Navalnyj lämnat rummet löpte man ju därmed risken att städpersonalen på hotellet skulle smittas. Och förresten, när Navalnyjs vänner lade beslag på flaskan, vid en tidpunkt då de inte anat att den var förgiftad, borde de också ha förgiftats genom beröring. Men de är fortfarande  vid god vigör av allt att döma.

För några dagar sedan kom Navalnyj tillbaka till medvetande. Här kunde historien gjort en liten paus. Efter att ha kryat på sig kunde han ha bestämt sig för att stanna i säkerhet i väst eller bege sig till USA där säkert nya karriärvägar skulle öppna sig. Men nu kommer en oförutsedd komplikation: Navalnyj vill  tillbaka till Ryssland.

Rysk patriot
Att Navalnyj vill tillbaka hem visar att han, trots allt, är en rysk patriot. Han befinner sig i exilpolitikerns klassiska dilemma: karriär utomlands – där han saknar rötter – är riskabelt mot att verka i eget hemmavatten. Han är också medveten om att han inte är en fullt så betydelsefull oppositionspolitiker som Väst utmålat honom.

Det visar också att han inte tror att statsledningen sökt mörda honom. Ty Navalnyj fraktades som sagt medvetslös till Tyskland. Han hade inte bett om det. Detsamma kan sägas om Julia Skripal som inte på något sätt ligger i delo med ryska statsledningen och hade kunnat återvända. Istället hålls hon gömd med sin pappa någonstans, enligt senaste brittiska rykten på Nya Zeeland.

Kommer han någonsin tillbaka?
Om Navalnyj återvänder till Ryssland undergräver det ju som sagt i högsta grad påståendena att han utsatts  för mordförsök av ryska staten eller åtminstone att han själv betraktar saken så. Detta skulle vara en mindre katastrof för EU, USA och väst i allmänhet. Därför kan det hända att Navalnyj aldrig kommer tillbaka Ryssland. Några elaka “putinagenter” tar honom av daga innan han kommer till flygplatsen i Berlin.

  8 kommentarer for “Navalnyj och novitjok – undringar från skogarna norr om Uppsala

 1. Anders Persson skriver:

  Det var med stor skepsis jag började följa SVT:s från BBC inköpta serie i fyra delar om “Giftattacken i Salisbury” (finns att ladda ner till mars 2021). Tvärtemot vad jag förväntat är den mycket lite ute efter att reda ut vem eller vilka som var skyldiga, utan det mesta handlar, i dramatiserad form, om de lokala myndigheternas agerande och civilbefolkningens oro och reaktioner. När serien gjordes hade man ingen aning om att vad som utspelades i Salisbury för mer än två år sedan skulle vara en liten miniatyr till vad hela världen upplevt det senaste halvåret med Covid19.

 2. Mats Larsson skriver:

  Anders Persson har skrivit mer än någon annan på denna blogg om giftattacken i Salisbury. Tack för tipset om serien från BBC, den är klart sevärd.

  Ett par för mig nya saker kom fram. I avsnitt två säger Skripals gode vän Ross att Skripal ett par veckor före attacken sa till honom att “Putin is gonna get me”. Och så blev det; Putins känslomässiga “predatel rodina” (0.13 s. in i klippet) talar sitt tydliga språk.

  Ross var också klar över att de var förföljda från flygplatsen till Salisbury.

  Slutligen får man en uppfattning om hur snabbt novichok metaboliseras, åtminstone för polisen Nick Bailey.

  I fallet Navalny så har ju ryssarna tillgång till hans blodprov. Vi vet från information från FOI:s OPCW-ackrediterade laboratorium, att från och med i år ska alla OPCW:s ackrediterade laboratorier klara att konfirmera novichok i ett prov. Jag förutsätter därför att även Rysslands OPCW-ackrediterade klarar det.

  Om Navalny inte förgiftades i Omsk, så skulle ryssarna kunna publicera kromatogram från Navalnys prov och jämföra med en referens från mikrosyntetiserat novichok. En sådan jämförelse skulle direkt avslöja om Navalny förgiftades i Omsk, eller om tyskarna manipulerat hans prov.

 3. Crister Olsson skriver:

  Mats Larsson!
  Att Bailey klarade sig beror nog inte på metabolism utan snarare beror det på dosen gift han fick på sig. Den här typen av nervgift tar sig igenom huden och kanske han hade handskar på sig. Novitjok, om det nu var det, är nog inte så dödligt som den ryske kemisten Mirzajanov påstod. Det finns en på nätet tillgänglig artikel av Lars Carlsen där han bedömer att dödligheten för substanser av novitjok-familjen är överdriven. Ulf Ellervik (professor i Bioorganisk kemi) skriver lite om novitjok och Skripalaffären i sin bok Förgiftad. Hela historien med Skripal och Navalnyj är mycket skumma och troligtvis kommer det aldrig till klarhet vilka som ligger bakom. Vad vi vet med säkerhet är vilka krafter som tjänat på detta.

 4. Mats Larsson skriver:

  Christer Olsson!
  Jag har inte hävdat att Bailey överlevde genom sin metabolism, utan bara att man i TV-serien fick en ungefärlig uppfattning om hur snabbt hans kropp metaboliserade nervgiftet. Jag kanske uttryckte mig lite oklart, och håller med dig om att han klarade sig utan att försättas i konstgjord koma beroende på dosen han fick.

  Jag är mycket väl medveten om Lars Carlsens artiklar (en populärvetenskaplig och en vetenskaplig) och vill minnas att jag länkat till dem på denna blogg (och på globalpolitics). Han kom ju fram till att inte bara graden av giftighet var inte så hög som hävdats, utan också att hudpenetrationen var långsammare.

  I en elektronstrukturstudie var slutsatsen att:

  “The current theoretical work could not authenticate the claim made by Mirzayanov on A234 being more potent than VX and this is in accordance with the recent study carried out by Carlsen.” Mirzaynov har ju varit huvudkällan till kunskap om novitjok.

  När det gäller Skripal är min uppfattning att Putin låg bakom attacken. I fallet Navalny är jag osäker. Sven Hirdman resonerade i svensk radio om att den ryska säkerhetstjänsten är väldigt stor och att andra än Putin kan ha utnyttjad den för giftattacken mot Navalnyj.

  Vid ett besök i Moskva sommaren 2017 där jag sammanträffade med ryska dopingexperter, fick jag veta att nu skulle Ryssland få ordning på sina dopingproblem; nytt laboratorium, ny personal, etc. I slutet av augusti i år avskedades chefen för den ryska antidopingorganisationen. Situationen är fortfarande kaotisk, och om Putin försökt få ordning på den vet jag inte. Så länge som korruptionen håller Ryssland i sitt grepp (plats 147 av 183 i TI) så verkar det svårt att ändra på tingens ordning.

 5. Crister Olsson skriver:

  Mats Larsson!
  Ledsen om jag missat din referens till Carlsens artikel. Det står ju var och en fritt att tro både det ena och det andra men så länge det inte kommer fram något med en tillstymmelse av bevisvärde i fallet Skripal tror jag ingenting. Samma sak i fallet Navalnyj. Stefan Lindgren kom med en del nytt på Nyhetsbanken igår (22/9) bl a rapporten från det svenska laboratoriet men det väsentliga är hemligstämplat.

 6. Mats Larsson skriver:

  Christer Olsson!
  Novichok-varianter har förts upp på OPCW:s schedule 1-lista, bl a på initiativ av Ryssland.

  Informationen från FOI:s OPCW-ackrediterade laboratorium bekräftar att man använt den analysplattform som jag gissade. LC-MS/MS (MRM) innebär att man använt en vätskekromatograf i första steget, följt av multiple reaction monitoring (MS/MS). Genom att man använde en vätskekromatograf behövde man inte derivatisera provet för att molekylerna skulle förflyktigas.

  Att ett laboratorium inom försvarsmakten tar uppdrag från ett annat land är inget märkligt. Hade OPCW varit uppdragsgivare, så hade laboratorierna förblivit anonyma.

  Ett laboratorium lämnar självklart inte ut uppgifter hur som helst. Om du skulle be om laboratorierapporten för Nisse Nilsson i Åmål, som lämnat ett positivt dopingprov på Friskis & Svettis, så skulle du få nobben.

  Att ryssarna sitter med trumf på handen (i motsats till Skripal-fallet), men inte spelar ut sina kort är märkligt. Man skulle t ex kunna skicka Navalnys prov och kläder till OPCW.

 7. Anders Persson skriver:

  Slutet på artikeln, skriven för ett halvår sedan, diskuterar Navalnyjs eventuella återvändande till Ryssland.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.