Nu är det verkligen dags att säga NEJ. Alternativ till krig är samtal, förnuft, backa när man kört fel. Att gå ut till svenska folket och säga att vi ska förbereda oss för krig genom att gömma oss i skyddsrum med vattendunkar och batteriradio är verkligen dumt.

Kärnvapenmakter står emot varandra. Nästa storkrig kan mycket väl komma att innefatta kärnvapenanfall och då finns ingen kontroll. Detta är det mest troliga om vi inte ändrar politik. Förebygga krig är alltså det enda vettiga i dagens läge. Att de flesta riksdagspartierna idag talar för ökade rustningar är inte ett bevis för att de har rätt. Vi behöver politiska partier som tänker i fred och samarbete och som använder något av det vi vet förebygger våld och upptrappning av konflikt. På lokal nivå finns den kunskapen. Det är dags för säkerhets- och utrikespolitiken att ta den till sig.

Skapa inte fiender, skapa förståelse och tillit! Undersök konflikter! Lyssna på den andra sidan! Vad är deras bevekelsegrunder, rädslor, känslor? Använd samma måttstockar för ”fienden” som för din egen sida! Vänd på perspektivet! Nu är det dags att tänka nytt.

Först: Informera dig om försvarssamarbetsavtalet med USA undertecknat i Sverige och USA den 5-6 december. Stoppa det! Även om vi skulle gå med i Nato gäller det att få riksdagen att INTE godkänna avtalet därför att det inbjuder USA, som för många krig och förberedelse till krig, att ha trupper och full utrustning i vårt land. 17 områden med regementen och övningsfält upplåts enligt avtalet. USA berättar aldrig (de har c:a 800 baser utanför sitt land) om de tar med kärnvapen. Detta ökar skräcken hos den vi utsett till fiende. Och vi har utsett Ryssland till fiende när vi handlar som vi gör idag.

Avskräckning fungerar inte. Det kan leda till krig, alltså motsatsen till avsikten. Det beror på det som kallas säkerhetsdilemma: Ju mer jag rustar, desto mer känner den andra sig tvungen att rusta för att avskräcka, och då ökar rädslan och rustningarna ännu mer. Det blir en rustningsspiral, en våldsspiral. Ökad misstro ger ökad risk för kärnvapenkrig av misstag. Detta måste förebyggas. Därför tänk nytt!

Den 9 januari har vi, några personer i Kvinnor för fred, startat en nationell samordnande kampanj för att stoppa försvarssamarbetsavtalet DCA med USA. Riksdagspartierna ska med människors hjälp förstå att de måste backa. De ska rösta NEJ. Mindre rustningar, förebyggande av våld och i stället fredliga signaler, skapa vänner – inte fiender. Gå med i fredsrörelsen! Gör din egen organisation till fredsrörelse!

Karin Utas Carlsson, Göteborg, Kvinnor för Fred
Inger Björklund, Göteborg, Kvinnor för Fred
Lena Jarlöv, Hamburgsund, Kvinnor för Fred

Föregående artikelGD och samtyckesproduktion
Nästa artikelFRIDA STRANNE: UKRAINA OCH GAZA BLOTTAR DUBBELMORALEN

5 KOMMENTARER

  1. Detta är ju ett utmärkt initiativ av författarna till ”Nej till krig! Nej till USA-baser i Sverige!” Vi måste få riksdagsledamöterna att vakna om Sverige inte ska hamna i ett verkligt dåligt säkerhetsläge. Jag tror man kan utgå ifrån att riksdagsledamöterna i allmänhet har ganska dåliga kunskaper om vad det nya DCA-avtalet innebär för Sverige. Vi måste informera allmänheten men i första hand riksdagsledamöterna och nu är det bråttom. Det är nog ingen orimlig förmodan att röstningen i riksdagen om avtalet kommer upp i närheten av semesterperioden för att minska uppmärksamheten när många är upptagna av annat. Försvarsminister Pål Jonson räknar med att avtal ska vara godkänt och klart redan i höst och dit är bara drygt ett halvår. Ett litet hoppfullt tecken är att det börjar dyka upp nya kritiska röster på insändarsidorna om det nya avtalet i vår lokaltidning här i Helsingborg.

  2. Crister Olsson!
    Det finns hopp. Det finns hopp om att den vändpunkt som hela världen befinner sig i också får en liten svensk vändpunkt då äventyrarna tvingas backa.

    1. Avtalet DCA har polisanmälts, och anmälan är av sådan kaliber att den kan stoppa avtalets färd till Riksdagen. Avtalet bryter mot Sveriges grundlagar. Polisanmälan kan läsas här:

    2. Avtalets artikel 30, punkterna 2 och 4, är tillräckliga för att riksdagen inte ska godkänna avtalet. Fråga till en riksdagsledamot: Hur känns det att godkänna något och samtidigt godkänna att det därefter får ändras utan att du blir tillfrågad?

    3. Vi har tid, och innehållet i avtalet är på väg att uppmärksammas.

  3. Tack Björn Backengård för att du uppmärksammade mig på både artikel 30 och på polisanmälan.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.