Skribenterna (Montage: K Lindelöf)

NU KOMMER ETT förslag för att organisera ökad arbetskraftsimport till EU. Det är EU-kommisionären Ylva Johansson som presenterat förslaget som innehåller enklare regler och större möjligheter att skräddarsy importen efter arbetsgivarnas önskemål i de olika EU-länderna.

EU:s ”fria rörlighet” för arbetskraft inom unionen har redan ställt till det. Arbetskraftsbrist i länder som Slovenien och Polen. Löne- och villkorsdumpning tillsammans med undanträngning av inhemsk arbetskraft i mottagarländerna. Nu vill Ylva & Co förvärra situationen än mer. Förslaget påstås motverka illegal invandring och att folk tar sig till EU på farliga vägar. Men syftet är nåt annat.

I Sverige, i mars i år, var 454.000 personer arbetslösa. I EU, är hela 26 miljoner människor utan jobb. Saknas det arbetskraft? Nej, syftet är förstås att sänkta löner och villkor och därmed ge högre vinster för ägare och finanskapital. Detta förslag leder också till ännu större motsättningar i vårt samhälle, när jobben inte räcker till, när bostadsbristen är stor, när skolor, vården och omsorgen är i ständig kris på grund av alla nedskärningar.

Förutom ”enklare regler” innehåller förslaget något man kallar ”talang-partnerskap och talangpooler”.
Det förstnämnda innebär att det sluts avtal med andra länder för import, både av arbetskraft för enklare uppdrag och för mer avancerade arbetsuppgifter. Här nämns länder som Marocko, Tunisien och Egypten som kan bli aktuella redan i år. I nästa svep är Pakistan, Bangla Desh, Senegal och Nigeria aktuella för braindrain och export av sina länders viktigaste tillgång; sin arbetskraft.

Till talangpoolen ska sedan olika förmågor registreras så att arbetsgivarna i olika EU-länder snabbt kan hitta den personal de för stunden behöver.

Egentligen är det hela mer än onödigt knasigt. I de flesta EU-länder finns redan ett stort antal människor från de ovan uppräknade länderna. De har, av olika skäl, lämnat sina hemländer och många lever nu i bästa fall med osäkra och dåligt betalda jobb. Andra lever i ren misär. Att vidta mått och steg för att ytterligare spä på arbetslöshet och utanförskap leder ofelbart till ökad förslumning av arbetsmarknaden, press nedåt på löner och villkor och fler sociala problem. Att återinföra arbetsmarknadsprövning, som först och främst ger jobben till de som bor i landet är nödvändigt. Detta gäller för Sverige och för andra länder i EU. Det gäller också att kräva och driva på att den nationella lagstiftningen på arbetsmarknaden alltid ska stå över EU:s lagar och regler.

Ulf Nilsson, pensionerad plåtslagare och fd aktiv inom Byggnads
Bengt Johansson, ordförande i Folkrörelsen 24:7

Föregående artikelPIERRE SCHORI OM NATOMEDLEMSKAP: GE DET TID, GE DET TID!
Nästa artikelPå var sin sida i Natofrågan 1 maj 2022 i Uppsala

1 KOMMENTAR

  1. Bra inlägg från Ulf och Bengt.

    Ylva, Ylva. Ja, hon kan det där med matchning, hon har ju matchat fram åtminstone sig själv på arbetsmarknaden. När det var vänsterläge vände hon kappan efter den vinden och polade ihop sig med marxist-leninisten Bo Hammar. När det skulle vara entreprenörskap blev det utbildningsföretaget Att veta AB som konkade med 200 miljoner i skulder. Sen var det dags för lite riksdag som sosse. Men det riktiga målet var ju nuvarande oligarktillvaro i EU. Men hon ska säkert tala i dag, den första maj. Politisk adel. Usch! Reduktion nu!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.