Nej Ylva!

På årets första dag skriver f.d. multiministern Ylva Johansson ett blogginlägg om sin syn på tillståndet i sitt parti. Efter att först ha pekat ut Håkan Juholt som huvudansvarig för de låga förtroendesiffrorna, fortsätter hon med bl a följande:

“Färdriktningen mot ett jämlikt och jämställt samhälle med arbete åt alla och en solidariskt finansierad och väl fungerande välfärd måste alltid vara tydlig. Den socialdemokratiska ideologin och människosynen behövs mer än någonsin som vägvisare för att forma framtiden.
(…) Det [politiken] handlar om ifall man vill ha ett mer jämlikt samhälle med chanser för alla eller om man vill se hur klyftorna fortsätter att öka och hur allt fler unga tappar framtidstron.
(…) Arbetslösheten, de ökade klyftorna, sämre kunskaper i skolan, vanvård och brister i äldreomsorgen, giriga riskkapitalbolag och Europa i allvarlig kris.”

Först måste jag tillåta mig att uttrycka en förbehållslös förundran över bristen på skam som måste finnas i denna Johanssonska kropp. Nå, ovanstående skriver hon trots att hon själv direkt kan förknippas det som skett och Socialdemokraternas nyliberala urspårning under 90-talen. Det var ju Kjell-Olof, Göran, Erik Å (nuvarnade maken), Thomas Ö, Thomas B, Lars S, Björn R, m fl. och! Ylva som bäddade för just ett mer ojämlikt samhälle, de ökade klyftorna, ökad ungdomsarbetslöshet så att unga tappat framtidstron, sämre kunskaper i skolan, vanvård och brister i äldreomsorg, öppnandet för giriga riskkapitalbolag och för ett Europa i allvarlig kris.

Ännu en paradformulering i blogginlägget är följande:

“(…) Vi måste visa att vi har förstått vad vi har gjort för fel, att vi förstår varför många människor har lämnat oss och varför andra inte tycker att vi är relevanta alls.”

Men om detta inte ett konkret ord, endast en vag antydan om att bara man blir av med Håkan Juholt och istället får in en lojal “förnyare” ur det egna gänget skulle utvecklingen kunna vändas.

Nej Ylva! Mycket få tror längre att detta är möjligt. Er gamla politik måste brytas. Socialdemokraterna måste tydligt stå för det som faktiskt Håkan Juholt försökt sätta ord på, det som du försökte göra till ditt ovan.

Drevet är nu igång igen i pressen. Några axplock: Epressen 1, Expressen 2, SvD Ledarblogg, SvD, AB

Några socialdemokrater som försöker hålla emot på sina bloggar: Bror Perjus, Bengt Silfverstrand

PS. Just nu har ca 100 kommentarer inkommit på hennes blogginlägg. Jag ögnade igenom och uppskattar att knappt 10 % är positiva, medan resten ser hennes inhopp som öppet svek, hyckleri, eller som dimridåer för att dölja sin egen skuld till dagens S-situation.

Bloggportalen Intressant
Andra bloggar om: , , , mer om Ylva Johansson på lindelof.nu

  28 kommentarer for “Nej Ylva!

 1. Martin
  2012-01-02 kl. 16:56

  Juholt har gett freden och förhandlingen alla chanser som det ser ut från åskådarplats. Dags att ta fram svärdet! Rensa ut as som Rosengren, Ylva med flera och återupprätta socialdemokratisk politik, det är så han kan återupprätta förtroendet för sig som person och förtroendet för socialdemokraterna!

  Juholt, dags att låta huvuden rulla!

 2. Johan
  2012-01-02 kl. 19:50

  Heja
  “Juholt, dags att låta huvuden rulla!”
  Inget kunde vara mer välkommet hos en icke socialdemokrat. Jag har aldrig sett en mindre lämpad socialdemokratisk ledare och lyckas han bli av med sina kritiker blir han ensam kvar. Ni gräver er egen undergång. Tror ni på allvar att Håkan Juholt kan vara en framtida Statsminister?!

 3. Knut Lindelöf
  2012-01-02 kl. 20:31

  Visst kan han bli en bra statsminister. Konkurrensen är ju inte särskilt stor, alla partiledare är ju mer eller mindre nyliberaler. Och Jonas Sjöstedt hinner väl knappast bli aktuell.

  Kul uttryck: “Ni gräver er egen undergång.” Tack för den språkförnyelsen.

 4. Martin
  2012-01-02 kl. 21:23

  Nej, jag tror inte han blir en bra statsminister om han inte har stake nog att hugga huvet av uppstickarna, nej. Men om han inte tar strid, då duger han inte. Vem vill ha en statsminister som inte är stridbar. För det är det viktigaste måttet och om det bara var råttor på skeppet, ja då var det lika bra att bränna det.

 5. 2012-01-03 kl. 7:03

  Stödet finns men från oväntat håll: Vi vill ha Juholt kvar!

 6. Per Konradsson
  2012-01-03 kl. 10:11

  Håkan Juholt måste backas upp nu, hans kraftfulla retoriska förmåga är den största tillgång socialdemokraterna har till att föra ut den arbets- och välfärdspolitik som skissats fram efter valförlusten. Ylva och hennes anhang (även Mona S inräknad) som står bakom decennier av dålig socialdemokratisk politik måste bort. Deras inflytande är direkt skadligt för ett folkrörelsebaserat parti.

 7. 2012-01-03 kl. 10:21

  Eftersom Partiets storhetstid är historia och, som Knut mycket riktigt påpekar, Partiet självt av omständigheterna under 90-talskrisen var tvingat att driva en nyliberal nedmonteringspolitik, så börjar krubban bli tom. Då vet vi att hästarna börjar bitas. Det är självklart karriäristerna som bits mest. Ylva Johansson betraktar jag som en skrikkärring. Jag får ont i öronen varje gång hon är med i aktuelltstudion.

  Nej, det som händer inom Partiet just nu är ett uttryck för krisen inom Partiet. Bristen på politik. Socialdemokratin behöver en blomstrande kapitalism (marknadsekonomi) för att blomstra. En marknadsekonomi som sätter folk i jobb som genererar pengar till statskassan som kan fördelas “rättvist”. Det var länge sedan som Sveriges marknadsekonomi blomstrade på det sättet.

  Däremot har vi fått en bred medelklass som knegar hårt från morgon till kväll för att ha råd att betala räntan till banken för fina villan. Denna breda medelklass har ett begränsat intresse av att låta sina surt förvärvade slantar gå till försörja en allt större andel onödiggjorda människor.

  Dagens samhälle är stenhårt. Du måste vara ung, välutbildad och flexibel för att finna din plats. Jobben som inte kräver så mycket utbildning ligger idag hos underentreprenörer med usla villkor. Juholt är nog inte sämre politiker än många andra. Men någon politik av rang har jag inte sett att han kunnat leverera.

  Det behövs något nytt. För inte så många år sedan var norska Arbejderpartiet nere i 25 procent. Men det kom tillbaka. Vilka lärdomar kan det svenska Partiet dra av detta?

 8. Christer S
  2012-01-03 kl. 10:26

  Problemet för Socialdemokratin är varken Ylva Johansson eller Håkan Juholt, utan den felaktiga beskrivning av Moderaterna, där man vägrar inse och/eller erkänna att (m) fakiskt radikalt ändrat sin politik och gått mot mitten. Man har påstått att (m) är ondsinta nyliberaler och att försvaret av välfärdsstaten inte är på allvar. Detta synsätt går inte väljarna (läs: medelklassväljarna) på, för de ser att inga stora ingrepp i välfärden har gjorts och de har dessutom fått rejält med pengar över i plånboken (ca 25000 netto per år för en sjuksköterska) tack vare Alliansens skattepolitik. Det är djup tragiskt att (s) inte kan inse hur verkligheten ser ut, för så länge de inte gör det kan de inte utgöra en kraftfull opposition, vilket vår demokrati behöver.

 9. Knut Lindelöf
  2012-01-03 kl. 17:41

  Jag förstår att man inte kan gå emot tiden, men man kan följa med sin tid på olika vis. Inget är riktigt skrivet i sten. Men vadå nytt? Var Kjell-Olof Feldts skattereform och finansmarknadens avreglering nytt på ett bra sätt? Var kommunalseringen av skolan, kommersialiseringen av SJ, elmarknadens marknadisering, privatisering av vård och omsorg, utförsäljning av apoteken … förnyelser på rätt sätt? Var det klokt att gå med i EU? Var det klokt att skrota värnplikten och gå med i Nato (utan demokratiska beslut)? Mycket kunde varit annorlunda menar jag. Något land måste gå lite mot strömmen också. Snart tar Kina över våra skolor och universitet … Finns det förresten en gräns för vad som kan säljas ut?

 10. Knut Lindelöf
  2012-01-03 kl. 18:21

  OK Christer, men har du något förslag, eller är vi hjälplöst förlorade till marknadskrafterna?

 11. Christer S
  2012-01-03 kl. 19:43

  Ja Knut, så är det nog … Alla, jag menar hela världsekonomin, är beroende av att marknaden fortsätter att utvecklas och att skapa tillväxt. Om alla (stater, banker, låneinstitut) skulle kräva att få tillbaka det de lånat ut imorgon, skulle hela systemet krascha direkt. Ty dessa pengar finns helt enkelt inte idag! De finns förhoppningsvis i en osäker framtid när värdet på t.ex. fastigheter stigit tillräckligt.

  Det är klart, man kan ju alltid sätta igång sedelpressarna, men det är ingen lösning på lång sikt. Ständig värdeökning världen över kommer inte att ske (just nu går t.ex. Kina och Indien bra) och det betyder som Marx förutspådde att kapitalismens inneboende motsättningar kommer att bli dess fall. Vi går mot en säker kollaps inom ett osäkert antal år. Ska vi gissa att den kommande gigantiska energikrisen (oljan!) blir droppen (lol!)?

  Planekonomi och/eller naturahushållning, ser jag inte som alternativ. Så, nej, jag har inget annat förslag än att luta sig mot de som bäst kan förvalta kapitalismen. I Sverige skulle jag gärna se en koalition mellan (s) och (m), med egen majoritet i riksdagen, vilket jag tror kommer att vara nödvändigt när det börjar blåsa på allvar inom låt oss säga 10 år. Denna min defaitistiska inställning är inget jag är stolt över, men det är där jag hamnat idag …”The times they are-A-changing”

 12. Knut Lindelöf
  2012-01-03 kl. 20:19

  Har du läst norrmannen Pål Steigans “En gång ska jorden bliva vår” (Leopard förlag)? Det är en bok för dig, även om Steigan är f d maoist. Han sätter alla de stora kriserna; finanskrisen, energikrisen, kapitalismens kris och miljökrisen i ett sammanhang. Någon lösning inom detta systems ramar finns inte, inte ens med en historisk koalition i Sverige, bankdirektörer som premiärministrar i Grekland och Italien. Ett nytt sätt att tänka – utanför boxen (som det heter) – är nog det enda möjliga. Fast lätt blir det inte. Vi kan ju börja med att spara in på några meningslösa krig.

  Och förresten, tack för en ärlig och eftertänksam kommentar.

 13. Christer S
  2012-01-03 kl. 23:08

  Tack för boktipset Knut! Jag ska definitivt läsa Steigans bok. Jag har precis sett Alexandra Pascalidos dokumentär om Grekland. Klart intressanta intervjuer. Närmast min ståndpunkt kom den oppositionella kvinnliga politikern,som raljerade om den europeiska krisen.

 14. Janne Bjernfeldt
  2012-01-03 kl. 23:50

  Krisen inom Socialdemokraterna består inte i brist på politik. Alla som har öron kan väl höra att Juholt försöker forma just en sådan. Att S “behöver en blomstrande marknadsekonomi för att blomstra” är ju ett vanligt påstående som möjligen är sant. Men allvarligt talat – vad är det som pekar mot att kapitalismen skulle vara i kris?!? Det här landet badar i pengar. Så nog finns det rejäl plats för lite traditionell fördelningspolitik. Att kapitalismen, förr eller senare, leder till verklig kris är ju självklart men då blir det ju krig och vad som kommer efter det är en annan fråga.

  Nej, krisen inom Socialdemokraterna består snarare i att Ylva J, Bodström, Östros m fl inte vet hur man uppför sig inom ett politiskt parti. Att detta öppna svek mot den egna ledningen sker just inom SAP, är ju nästan sensationellt med tanke på partiets historia. Det intressanta blir om fotfolket inom partiet lyckas få bort dessa karriärister. Lyckas de med det får vi snart se om SAP har någon politik. Hur skulle f ö övrigt Juholt lyckas med att föra någon konstruktiv poltik med dessa “backstabbers” omkring sig? För att inte tala om borgarnas media som uppenbarligen är så rädda för Juholts retorik, att de satt igång detta extrema drev.

 15. 2012-01-04 kl. 0:23

  Knut, du frågade efter något nytt. Ska jag vara ärlig så har jag ingen lösning på de problem som vi befinner oss i. Tyvärr har ingen annan det heller så jag är i gott sällskap. Däremot skulle jag välkomna en enkel reform som säger att privat drivna verksamheter inom skola, vård, omsorg inte ska få vara vinstdrivna.

  Som jag skrev i mitt inlägg ovan så tror jag att en förutsättning för en framgångsrik socialdemokrati är en blomstrande kapitalism. Rekordåren! Då var partiet den självklara förvaltaren av en politik som jämkade samman olika klassintressen. Klassamarbete kallades det lite nedlåtande på den tiden av vissa.

  Klasstrukturen är annorlunda idag, när vi fått en stor bred medelklass med medelklassvärderingar. Samhället blir mer och mer likt USA. Den förr så starka arbetaranknutna fackföreningsrörelsen krymper sakta men säkert samman medan tjänstemannafacken visar tillväxt. Det betyder också en del för det politiska klimatet. Det finns inget mer maktlöst än en arbetslös metallarbetare. Se de fd SAAB-arbetarna i Trollhättan.

  Meningslösa krig? Meningslösa för vem? Inte för dem som beslutar om dem. De fyller säkert ett syfte för krigsherrarna och de stater de företräder. Nu förefaller det som om USA har fått ledig militär kapacitet efter uttåget ur Irak. Omgruppering sker. Jag gissar att Iran blir nästa land till rakning, allt i enlighet med Wesley Clarks berömde lista. Huvudledaren i DN igår (tisdag) kunde vara en direktöversättning av ett policydokument från Pentagon.

  Tack för boktipset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.