Nej Ylva!

På årets första dag skriver f.d. multiministern Ylva Johansson ett blogginlägg om sin syn på tillståndet i sitt parti. Efter att först ha pekat ut Håkan Juholt som huvudansvarig för de låga förtroendesiffrorna, fortsätter hon med bl a följande:

”Färdriktningen mot ett jämlikt och jämställt samhälle med arbete åt alla och en solidariskt finansierad och väl fungerande välfärd måste alltid vara tydlig. Den socialdemokratiska ideologin och människosynen behövs mer än någonsin som vägvisare för att forma framtiden.
(…) Det [politiken] handlar om ifall man vill ha ett mer jämlikt samhälle med chanser för alla eller om man vill se hur klyftorna fortsätter att öka och hur allt fler unga tappar framtidstron.
(…) Arbetslösheten, de ökade klyftorna, sämre kunskaper i skolan, vanvård och brister i äldreomsorgen, giriga riskkapitalbolag och Europa i allvarlig kris.”

Först måste jag tillåta mig att uttrycka en förbehållslös förundran över bristen på skam som måste finnas i denna Johanssonska kropp. Nå, ovanstående skriver hon trots att hon själv direkt kan förknippas det som skett och Socialdemokraternas nyliberala urspårning under 90-talen. Det var ju Kjell-Olof, Göran, Erik Å (nuvarnade maken), Thomas Ö, Thomas B, Lars S, Björn R, m fl. och! Ylva som bäddade för just ett mer ojämlikt samhälle, de ökade klyftorna, ökad ungdomsarbetslöshet så att unga tappat framtidstron, sämre kunskaper i skolan, vanvård och brister i äldreomsorg, öppnandet för giriga riskkapitalbolag och för ett Europa i allvarlig kris.

Ännu en paradformulering i blogginlägget är följande:

”(…) Vi måste visa att vi har förstått vad vi har gjort för fel, att vi förstår varför många människor har lämnat oss och varför andra inte tycker att vi är relevanta alls.”

Men om detta inte ett konkret ord, endast en vag antydan om att bara man blir av med Håkan Juholt och istället får in en lojal ”förnyare” ur det egna gänget skulle utvecklingen kunna vändas.

Nej Ylva! Mycket få tror längre att detta är möjligt. Er gamla politik måste brytas. Socialdemokraterna måste tydligt stå för det som faktiskt Håkan Juholt försökt sätta ord på, det som du försökte göra till ditt ovan.

Drevet är nu igång igen i pressen. Några axplock: Epressen 1, Expressen 2, SvD Ledarblogg, SvD, AB

Några socialdemokrater som försöker hålla emot på sina bloggar: Bror Perjus, Bengt Silfverstrand

PS. Just nu har ca 100 kommentarer inkommit på hennes blogginlägg. Jag ögnade igenom och uppskattar att knappt 10 % är positiva, medan resten ser hennes inhopp som öppet svek, hyckleri, eller som dimridåer för att dölja sin egen skuld till dagens S-situation.

Bloggportalen Intressant
Andra bloggar om: , , , mer om Ylva Johansson på lindelof.nu

  28 kommentarer for “Nej Ylva!

 1. Martin
  2012-01-02 kl. 16:56

  Juholt har gett freden och förhandlingen alla chanser som det ser ut från åskådarplats. Dags att ta fram svärdet! Rensa ut as som Rosengren, Ylva med flera och återupprätta socialdemokratisk politik, det är så han kan återupprätta förtroendet för sig som person och förtroendet för socialdemokraterna!

  Juholt, dags att låta huvuden rulla!

 2. Johan
  2012-01-02 kl. 19:50

  Heja
  ”Juholt, dags att låta huvuden rulla!”
  Inget kunde vara mer välkommet hos en icke socialdemokrat. Jag har aldrig sett en mindre lämpad socialdemokratisk ledare och lyckas han bli av med sina kritiker blir han ensam kvar. Ni gräver er egen undergång. Tror ni på allvar att Håkan Juholt kan vara en framtida Statsminister?!

 3. Knut Lindelöf
  2012-01-02 kl. 20:31

  Visst kan han bli en bra statsminister. Konkurrensen är ju inte särskilt stor, alla partiledare är ju mer eller mindre nyliberaler. Och Jonas Sjöstedt hinner väl knappast bli aktuell.

  Kul uttryck: ”Ni gräver er egen undergång.” Tack för den språkförnyelsen.

 4. Martin
  2012-01-02 kl. 21:23

  Nej, jag tror inte han blir en bra statsminister om han inte har stake nog att hugga huvet av uppstickarna, nej. Men om han inte tar strid, då duger han inte. Vem vill ha en statsminister som inte är stridbar. För det är det viktigaste måttet och om det bara var råttor på skeppet, ja då var det lika bra att bränna det.

 5. 2012-01-03 kl. 7:03

  Stödet finns men från oväntat håll: Vi vill ha Juholt kvar!

 6. Per Konradsson
  2012-01-03 kl. 10:11

  Håkan Juholt måste backas upp nu, hans kraftfulla retoriska förmåga är den största tillgång socialdemokraterna har till att föra ut den arbets- och välfärdspolitik som skissats fram efter valförlusten. Ylva och hennes anhang (även Mona S inräknad) som står bakom decennier av dålig socialdemokratisk politik måste bort. Deras inflytande är direkt skadligt för ett folkrörelsebaserat parti.

 7. 2012-01-03 kl. 10:21

  Eftersom Partiets storhetstid är historia och, som Knut mycket riktigt påpekar, Partiet självt av omständigheterna under 90-talskrisen var tvingat att driva en nyliberal nedmonteringspolitik, så börjar krubban bli tom. Då vet vi att hästarna börjar bitas. Det är självklart karriäristerna som bits mest. Ylva Johansson betraktar jag som en skrikkärring. Jag får ont i öronen varje gång hon är med i aktuelltstudion.

  Nej, det som händer inom Partiet just nu är ett uttryck för krisen inom Partiet. Bristen på politik. Socialdemokratin behöver en blomstrande kapitalism (marknadsekonomi) för att blomstra. En marknadsekonomi som sätter folk i jobb som genererar pengar till statskassan som kan fördelas ”rättvist”. Det var länge sedan som Sveriges marknadsekonomi blomstrade på det sättet.

  Däremot har vi fått en bred medelklass som knegar hårt från morgon till kväll för att ha råd att betala räntan till banken för fina villan. Denna breda medelklass har ett begränsat intresse av att låta sina surt förvärvade slantar gå till försörja en allt större andel onödiggjorda människor.

  Dagens samhälle är stenhårt. Du måste vara ung, välutbildad och flexibel för att finna din plats. Jobben som inte kräver så mycket utbildning ligger idag hos underentreprenörer med usla villkor. Juholt är nog inte sämre politiker än många andra. Men någon politik av rang har jag inte sett att han kunnat leverera.

  Det behövs något nytt. För inte så många år sedan var norska Arbejderpartiet nere i 25 procent. Men det kom tillbaka. Vilka lärdomar kan det svenska Partiet dra av detta?

 8. Christer S
  2012-01-03 kl. 10:26

  Problemet för Socialdemokratin är varken Ylva Johansson eller Håkan Juholt, utan den felaktiga beskrivning av Moderaterna, där man vägrar inse och/eller erkänna att (m) fakiskt radikalt ändrat sin politik och gått mot mitten. Man har påstått att (m) är ondsinta nyliberaler och att försvaret av välfärdsstaten inte är på allvar. Detta synsätt går inte väljarna (läs: medelklassväljarna) på, för de ser att inga stora ingrepp i välfärden har gjorts och de har dessutom fått rejält med pengar över i plånboken (ca 25000 netto per år för en sjuksköterska) tack vare Alliansens skattepolitik. Det är djup tragiskt att (s) inte kan inse hur verkligheten ser ut, för så länge de inte gör det kan de inte utgöra en kraftfull opposition, vilket vår demokrati behöver.

 9. Knut Lindelöf
  2012-01-03 kl. 17:41

  Jag förstår att man inte kan gå emot tiden, men man kan följa med sin tid på olika vis. Inget är riktigt skrivet i sten. Men vadå nytt? Var Kjell-Olof Feldts skattereform och finansmarknadens avreglering nytt på ett bra sätt? Var kommunalseringen av skolan, kommersialiseringen av SJ, elmarknadens marknadisering, privatisering av vård och omsorg, utförsäljning av apoteken … förnyelser på rätt sätt? Var det klokt att gå med i EU? Var det klokt att skrota värnplikten och gå med i Nato (utan demokratiska beslut)? Mycket kunde varit annorlunda menar jag. Något land måste gå lite mot strömmen också. Snart tar Kina över våra skolor och universitet … Finns det förresten en gräns för vad som kan säljas ut?

 10. Knut Lindelöf
  2012-01-03 kl. 18:21

  OK Christer, men har du något förslag, eller är vi hjälplöst förlorade till marknadskrafterna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *