Nepotismen och kärnkraften

Josefsson grillar Östhammars kommunalråd Söderblom (m) i Uppdrag granskning. En riktig rysare för en gammal Östhammarsbo. Hon var inte bra. Hon är uppenbarligen en del av den dåliga säkerheten, eller det lutande planet, som hon nogsamt poängterade – inte sluttande! – och försökte näpsa Josefsson!

Östhammars moderater är ihopväxta med Forsmark. Forsmarkschefer och politiker är ingifta, släkt eller tighta vänner sedan en generation tillbaka. Dessa moderaters vuxna liv har burits av Forsmark och givit dem ett tryggt och skyddat liv. Nu närmar sig många pension, alltmedan kraftverket åldras och organisation och rutiner slentrianiseras. En ny vital generation har ännu inte blivit varm i kläderna.

Det är klart att problemen gror som mögel när ledningen tror att allt är 200% bra, att felaktigheter varken kan eller kommer att kunna finnas.

Tekniken fungerar endast i händerna på ansvarsfulla människor i kloka organisationer. Inte minst gäller detta kärnkraften. Det är där det nu brister i Forsmark, det är klart som korvspad. Interna slitningar, avslappnad vaksamhet mot slarv och en smygande jargongartad besserwisserkultur har gjort sig bred. Sån´t skapar interna slitningar mellan dem som glider med och dem som håller emot. För det finns alltid kloka personer som ser faran och bromsar i utförslutet. Det här är klassisk organisationsteori.

Jag är fortfarande inte rädd. Jag tror dessutom att Josefsson hycklar när han påstår att han är det. Men om man inte lyckas göra upp med nepotism och organisationsproblem kan det bli farligt. Som tur är finns det i Östhammarsalliansen folk som inte levt av Forsmark det senaste kvartsseklet. Och SKI har nog koll på läget. Och, trots allt fanns en frispråkig internrapport.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.