Skräckbilden av gasattacken… (Foto: Sky News)

ästvärlden, d v s Storbritannien och USA verkar lätt besatta av att belägga sina fiender med att sprida nervgas mot oskyldiga civila. Vi har sett mer eller mindre lösa anklagelser mot al-Assad vid flera tillfällen. Strategin verkar vara att; kan man belägga fienden med giftgasangrepp mot civila får man världsopinionen på sin sida och kan hävda starka humanitära skäl att ”fredsbomba” och kanske t o m sätta ner ”boots on the ground”.

Nu senast är det mordförsöket den 4 mars mot förre dubbelagenten Sergej Skripal från Ryssland och hans dotter Julia i staden Salisbury i södra England. Det enda som är säkert i detta ärende är att inga bevis finns som knyter Ryssland till brottet – vilket hela efterspelet bygger på. Det finns indicier åt olika håll och många tänkbara alternativa förklaringar, som förstås inte heller har bevisats. Inte otroligt att det faktiskt är ett ”Sarajevoskott” av någon sort, även om det inte leder till krig direkt.

Men Västvärldens politiska strateger och propagandamakare vet att den version av händelsen som snabbt och starkt får medialt genomslag vinner. Så nu rullar det på varje dag med mer utspel för att slå fast det obevisade.

Låt oss resonera lite
Vad som möjligen kan dölja sig bakom den ganska glesa förlåten är inte svårt att urskilja. USA är Storbritanniens starkaste allierade; historiskt, kulturellt och militärt. När man får problem med arvfienden Tyskland (EU) söker man sig gärna till USA, som i dagsläget uppmuntrar allt som kan utmåla Putin som en Saddam eller Gadaffi. Man skaffar sig en gemensam fiende och när Theresa May nu triumferande kan visa på ett stort stöd från EU:s medlemmar (16 av 28!) mot det ”ryska hotet”, stärker hon sin ställning och dämpar omärkligt spänningarna mellan Storbritannien och EU, vilket kan gynna henne i Brexitförhandlingarna, som nu kommer i skymundan.

Därför passar en rysk attack mot Storbritannien Theresa May som hand i handske. Minns för övrigt den halsbrytande bluffen om Saddams massförstörelsevapen före Irakkriget 2003 och alla tveksamma beskyllningar om gasattacker i Syrien som lett till rop efter amerikanskt militärt ingripande.

En antirysk militant koalition har snabbt manifesterat sig – tack vare (eller trots) denna affär och ökat, istället för att minska, spänningarna i världen.

Vill de ha krig?
Det kan verka lite konspirativt att resonera så här, men allt krokar ihop och vi vet att gamle uncle Sam är i ett desperat läge med alla sina dollarslukande krig, ett hotande handelskrig och sin vacklande petrodollar. Storbritannien (och USA) är i stort behov av en gemensam yttre fiende för att inte själva falla isär mer än nödvändigt.

Sexton EU-länder (inklusive Sverige) ska nu utvisa ryska diplomater för att straffa Ryssland för detta obevisade mordförsök. Och Margot Wallström har inte kunnat hålla tand för tunga, utan slutit upp i antiryssalliansen med följande inställsamma formuleringar:

”Vi har varit tydliga med att detta inte enbart är en fråga mellan Storbritannien och Ryssland utan att hela EU måste sluta upp bakom Storbritannien […] Det här är ytterligare en överträdelse från den ryska sidan av en internationell regelbaserad ordning. Därför krävs ett väldigt tydligt och omedelbart svar.”

Gagnar det här Sveriges, Europas och världens säkerhet med sådana uttalanden? Förstår dessa 16 länders ledare inte att deras handlande och uttalanden pekar fram mot ett stormaktskrig?

Föregående artikel”VAD GÖR SVENSKA MILITÄREN I IRAK?”
Nästa artikelNär vi firade påsk hos djävulen i Blåkulla
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

37 KOMMENTARER

 1. Åtta år i ryskt fängelse utan hjärtattack! Åtta år utan uppmärksamhet i Salisbury och dottern kommer på besök från Moskva. Dagen efter drabbas de två av en giftattack med ett gift som direkt kan härledas komma från Ryssland. Detta en vecka före valet i Ryssland, tre månader före fotbolls VM. Brittisk minister uppmanar ryska folket att bojkotta valet, andra krafter tar vid och manar till bojkott av VM och krav på ökade sanktioner. Hela västvärldens politiker och medier ställer sig genast bakom UK. Allt detta för en exilryss som, tills nu, hade en undanskymd tillvaro som pensionär.

  Ukraina och Syrien gick inte enligt planerna. Östra Ghouta befrias och de UK finansierade Vita Hjälmarna koppling avslöjas då de åker med Al Nusra till Idlib. Klart UK och de övriga måste markera mot att Ryssland inte viker sig!

 2. Iranska kemister mikrosyntetiserade fem olika novichoks och karakteriserade dem med både kärnspinnresonans och masspektrometri. Man hade tillgång till moderna instrument tillverkade i USA och Tyskland, och som kräver stor erfarenhet för att användas på rätt sätt.

  Mikrosyntetisering innebär att man framställer substanserna i mycket små kvantiteter, och är alltså inte alls samma sak som att syntetisera i syfte att framställa kemiska vapen. Resultaten från iraniernas arbete finns nu i OPCW:s databas. Man kan säga att Iran i senare delen av 2016 serverade på silverfat exakt vad engelsmännen behövde i Salisbury.

  En intressant fråga är onekligen varför de iranska kemisterna satte igång det tidskrävande och dyra (man arbetade också med deutererade analoger, och sådant kostar pengar!) arbetet att syntetisera och karakterisera novichoks efter Rysslands inträde i Syrienkriget, och varför man valde att publicera resultaten open access.

 3. Mats L!
  Ska din kommentar läsas som att Iran (med hjälp av USA och Tyskland) framställt giftet som sedan tillhandahållits på något sätt i Salisbury den 4 mars. Eller hur menar du?

 4. Ryssarna kommer nog att utvisa ytterligare 90 västerländska diplomater, men är de riktigt smarta så gör de inte det på en ”lika för lika” basis. De kan välja att göra undantag för länder som de anser blivit pressade av USA och/eller länder som bara utvisat 1 rysk diplomat.

  Resultatet skulle bli splittring i västlägret med lite misstänksamhet åt höger och vänster.

  Ständigt denne Putin…

 5. Mats L!
  Även fast jag tog studentexamen 1966 på reallinjen begriper jag inte vad du menar. Vänligen översätt till begriplig svenska.

 6. Knut L!
  Du ska inte alls läsa min kommentar så. Instrumenten som iranierna använde är kommersiellt tillgängliga för den som har pengar.

  De mikrokvantiteter iranierna syntetiserade är alldeles för små för att användas för åstadkomma skada.

  Arne N!
  För att detektera en substans som i Salisbury-fallet krävs två saker: att substansen framställts (syntetiserats) och karakteriserats (kemisk struktur etc.). Allt detta gjorde iranierna, vilket gjorde det enkelt för britterna att komma fram till att det var en novichok-variant som användes i Salisbury. (se även här).

  Ryssland är ett korrumperat land, har faktiskt halkat efter Ukraina i Transparency International. Inom doping spårade Ryssland ur och får nu till stora kostnader bygga upp allt från grunden. Den tragiska branden i Sibirien är ett annat exempel. Är Novichok ett tredje exempel? Vad visste Iran? Uppenbara frågor!

 7. Mats L har rätt i att korruptionen är det stora problemet i Ryssland. Men i den västliga anti-ryska propagandan nämns den sällan. Dels skulle det ge ett intryck av svaghet hos Ryssland och motverka bilden av en stålsatt supermakt som tänker invadera Europa, dels har väst inget emot denna korruption, tvärtom hoppas man att den består och att de goda kaotiska dagarna under Jeltsin snart kommer tillbaka. De ryska oligarkerna i London är nog på samma linje.

 8. Mats L!
  Med all respekt för ditt vetenskapliga kunnande om mikrosyntetisering, men visar det iranska forskningsarbetet att det var Ryssland? Det fastslogs genast att giftet var Novichok! Det var entydigt (detta före labrapporten var klar och att det finns minst fem olika varianter är nytt för mig). Placeringen har varierat från restaurangen, parkbänken, i dotterns resväska, bilens ventilation för att slutligen landa på tröskeln, alternativt smetats på dörren.

  Ryssland är korrumperat men är knappast ett starkt bevis för skuld i detta fall. Det finns många intressen i UK som vill misskreditera Putins Ryssland, inte minst de ryska oligarker som ger Torys partibidrag. Varför skulle Ryssland ta denna risk för att göra sig av med en bortglömd spion? Putin anklagas för att vilja söndra i Europa/USA/EU, men effekten (den avsedda?) blev ”en för alla, alla för en”!

  Läs sista stycket i Jenny Nordbergs krönika.

 9. ”Det är beklagligt men inte oväntat att Ryssland väljer att svara på det här sättet, i stället för att koncentrera sig på att besvara de frågor som har ställts från Storbritannien”, säger Lina Eidmark vid UD:s pressjour, uppenbarligen inte en av de vassare knivarna i UD:s kökslåda.

  Jämför detta – om konventionell diplomati okunniga och mot Ryssland illvilliga – uttalande med Bert Sundströms korrekta i SVT: ”Att Ryssland svarar på Sveriges utvisning av deras diplomat är kutym i det diplomatiska spelet.”

 10. …+ vad hände efter USA:s bakteriekrig i Korea, Kina och Kuba. Det var inte intressant…

 11. Erik Skogh fäste vår uppmärksamhet på slutet i USA-korrespondenten Jenny Nordbergs krönika i SvD. Dessförinnan undrar hon, berättigat, varför Ryssland, om det ville mörda en fd spion, inte gjorde det mer diskret?

  Sedan följer långsökta konspiratoriska förklaringar att ”att alla ska veta exakt varifrån det kommer”, ”att skrämma ryssar till insikten att den som sviker sitt land aldrig går säker” eller ”att visa att Ryssland har förmåga och är brutala nog att göra som de vill – även i Europa.”

  Men Skripal hade gått runt i England i åtta år, så det håller nog inte. Nordberg tar då till den ännu mer konspiratoriska, och tydligen fortfarande gångbara, förklaringen att dådet avsåg att provocera väst till överreaktioner som kunde ena det ryska folket inför presidentvalet. (Se ”SvD har löst gåtan om giftet i Salisbury”).

  Västs oförmåga att komma upp med bevis, ja ens ryskt motiv för dådet, är mycket avslöjande.

 12. Jenny N skriver: Men när en attack med ryskt militärt nervgift sker i en liten engelsk stad väcks allianser från en annan tid snabbt till liv igen.

  Detta är vad som skett när USA, UK, EU, Australien, Kanada men även Ukraina står upp som en man. Totalt 22 länder i givakt mot Ryssland. Kanske detta, att ena Väst var avsikten?

 13. Erik S!
  Den iranska öppet publicerade artikeln gör det enkelt att fastställa hur engelsmännen gjorde analysen. Skripals blodprov skickades till Porton Down. Screeningsprocessen visade en novichok ”smoking gun”, högupplösande studier visade därefter att det med största säkerhet var en novichok-variant. I sista steget mikrosyntetiserade man novichok att köras som referens, iranierna hade ju haft vänligheten att publicera receptet.

  Metoden medger inte att man kan fastställa var tillverkningen ägt rum. Det enda vi vet med ganska god säkerhet är att Ryssland har tillverkat novichok (jag menar nu i större kvantiteter). Såvitt jag förstår har de heller inte deklarerat detta.

  Jag är just nu inne i en intensiv arbetsfas tillsammans med ryska dopingexperter. Det är ett svårt och tidsödande arbete. Här finns inget utrymme för konspirationsteorier. Om jag skulle ägna mig åt det skulle ryssarna avbryta samarbetet.

 14. Mats L!
  Du skriver vidare: ”Skripals blodprov skickades till Porton Down. Screeningsprocessen visade en novichok ’smoking gun’, högupplösande studier visade därefter att det med största säkerhet var en novichok-variant.”

  ”[M]ed största säkerhet” är inte en korrekt beskrivning. Royal Courts of Justice konstaterar följande: ”Blodprover från Sergei Skripal och Yulia Skripal analyserades och
  resultatet indikerade exponering för ett nervgift eller besläktat ämne. Proverna
  testas positivt för närvaron av ett Novichok-klassens nervgift ELLER ETT NÄRA
  RELATERAT ÄMNE.”
  (Mina versaler).

 15. Mats L!
  Du skriver: ”Den iranska öppet publicerade artikeln gör det enkelt att fastställa hur engelsmännen gjorde analysen.”

  Om du anser att det endast är iraniernas experiment med novichok som kan utgöra underlag för att Porton Down kunde göra analysen borde du på trovärdiga grunder utesluta att dessa underlag inte fanns i Poton Down innan iranierna experiment offentliggjorts. Eller att annan tredje part kan ha tillhandahållit denna information.

  Du skriver vidare:
  ”Metoden medger inte att man kan fastställa var tillverkningen ägt rum. Det enda vi vet med ganska god säkerhet är att Ryssland har tillverkat novichok (jag menar nu i större kvantiteter).”

  Källa tack.

 16. Arne N!
  Källa gällande tillverkning: Wikipedia. Bygger på uppgifter från ryska forskare.

  Den 14 mars skrev Craig Murray: ”As recently as 2016 Dr Robin Black, Head of the Detection Laboratory at the UK’s only chemical weapons facility at Porton Down, a former colleague of Dr David Kelly, published in an extremely prestigious scientific journal that the evidence for the existence of Novichoks was scant and their composition unknown.”

  (Detta var tre dagar innan Craig Murray uppmärksammats på iraniernas arbete.)

  Jag kan naturligtvis inte utesluta att novichok syntetiserats och karakteriserats i hemlighet i någon laboratorium. Vad vi vet är att novichok inte fanns i OPCW:s databas före iraniernas arbete.

  Ok, domstolens formulering är lite försiktigare än min. De hade tillgång till den fullständiga analysen, det har inte jag.

  Vad vi vet är att iranierna valde att publicera open access i en välrenommerad tidskrift med referee-system. Open access kostar extra pengar.

 17. Viveca Isberg!
  Baserat på mina omfattande kontakter i Ryssland (över hela landet), skulle jag klassa tre händelser på följande sätt:

  1) MH17, med näst intill säkerhet nedskjutet av misstag av rysk militär.
  2) Rysk doping. Moskva hade ett av världens fem främsta antidopinglaboratorier under ledning av G. Rodchenkov. Jag har ingående information om vad Rodchenkov höll på med, men jag kan inte skriva om det på en publik blogg. Jag ser inte spåren leda till Putin.
  3) Novichok. Jag noterar, vilket ingen annan verkar göra, att Iran drog igång en komplicerad och dyrbar process att identifiera och karakterisera novichok, efter att man blev allierad med Ryssland i Syrien. Jag ser endast Ryssland som tillverkare av den novichok som användes i England.

  Om du är mer intresserad av konspirationsteorier, läs Steigan. Han har redan pekat på Ukraina som tänkbart skyldig till novichock. Tror du att han har läst och förstått den iranska artikeln (läs den själv, finns open access!)?

 18. Mats L!
  Jag har noterat ditt upprepade påpekande om Iran, men förstår ändå inte hur det så entydigt binder Ryssland till attacken! Dessutom gör du en koppling till att iranierna drog igång arbetet efter det att Iran blev allierad med Ryssland i Syrien. Hur ska man tolka det? Var det en tjänst till Ryssland, en förebyggande insats ifall Iran eller styrkor i Syrien lojala med Iran skulle bli utsatta eller för att Iran själva ville utveckla giftet, eller vad? Jag har tidigare skrivit om hur korkat och kontraproduktivt giftattacken är från rysk utgångspunkt. Vad att vinna – vad att förlora! Det har du inte kommenterat!

 19. Den så kallade Novichock kan tillverkas var som helst i såväl Asien som Västerlandet. Troligen finns den i lager i t ex Georgien och andra tidigare sovjetrepubliker efter imperiets sönderfall.

  Det som hänt ingår i det globala politisk spelet med ett Storbritannien, där Theresa May sitter löst, inte minst efter de misslyckade Brexit-förhandlingarna.

  Från början har May hanterat ärendet i strid med OPCW-regler, vilket helt korrekt påpekats av Ryssland.

  Prover skulle omedelbart ha överlämnats till OPCW och Ryssland. Däremot har Frankrike fått tillgång till prover märkligt nog.

  Detta handlar inte om kemilektioner utan om politik och bör ses som ett steg mot ett krigsangrepp mot Ryssland i linje med Pentagons, Natos, Trumps, Försvarsdepartementets samt regeringens slutmål.

 20. Ett PS: det har varit upprörda diskussioner i Rysslands statliga första kanal om branden i Kemerovo i Sibirien. Dörrar som skulle vara öppna var låsta. Majoriteten av de döda var barn, bl a utplånades en hel skolklass. Ägaren till köpcentrumet sitter i Australien, bortom lagens arm.

  Jag har själv upplevt det katastrofala säkerhetstänket hos Aeroflot, värre än jag upplevt hos något annat flygbolag.

  Erik S!
  Om Iran gjort Ryssland en tjänst så är det snarast en björntjänst. Ett möjligt scenario, men det här blir en gissning, är att Iran, i samband med att samarbetet med Ryssland inleddes i Syrien, kom över information om att Ryssland hade novichok. Iran har ju själva utsatts för kemisk krigföring. Man bestämde sig för att inleda ett forskningsprojekt om novichok och att publicera resultaten så öppet som möjligt. Flera av de iranska kemisterna är anställda vid Irans Defense Chemical Research Lab.

 21. Janne B!
  Bra att du bidrar med detta och poängteras bör att Ryssland och Kina kan betraktas som en politisk/ekonomisk och militär allians.

  Kineserna säger samma som många andra – det finns inga som helst presenterade bevis.
  Uttalandet är ett kraftigt markerande på vems sida Kina står med tanke på det amerikanskt inledda krigståget mot Kreml.

  För övrigt har Kina precis beslutat om 25 % tariffer på 128 av de nödvändigaste amerikanska importprodukterna. USA protesterar hej vilt, trots att de nyligen lagt höga tullavgifter på kinesiskt stål. Oförnuftig, irrationell, paranoid och därmed livsfarlig, genom sin totala blindhet. Det är den nuvarande regimen inklusive Pentagon, FD och CIA (med en ny chef som är positiv till tortyr). Den tidigare CIA-chefen Pompeo är nu utikesminister efter Tillerson. Även han är positiv till användandet av tortyr.

 22. Mats L!
  Du skriver: ”Baserat på mina omfattande kontakter i Ryssland (över hela landet), skulle jag klassa tre händelser [MH17, doping och Novichok] på följande sätt”.

  Dina ”omfattande kontakter” går ej att validera. Du begär att vi skall tro på dig och dina okända källor. När det gäller doping fortsätter du på samma sätt: ”Jag har ingående information om vad Rodchenkov höll på med, men jag kan inte skriva om det på en publik blogg.” Igen, okända källor som det inte går att validera. Ditt förhållningssätt gör det svårt att föra en saklig diskussion, eftersom det i en sådan ingår ett öppet redovisande av källor.

 23. Arne N!
  Läs artikeln, den är publicerad open access, så förstår du kanske varför ryssarna kontaktade mig när de behövde någon sakkunnig som står helt oberoende av det internationella antidopingsystemet WADA.

  Jag har försökt diskutera den iranska artikeln, som jag dessutom har givit referens till (spectroscopyNOW.com), men intresset för att diskutera den är minimalt. Det är enklare att formulera konspirationsteorier.

  Jag har rest över hela Ryssland under 2015–2017, hållit föredrag och träffat många personer på hög nivå i det ryska vetenskapssamhället. Det finns beskrivet i resebrev på denna blogg (klicka på ”Gästskribenter”). Jag ser ingen anledning att namnge alla dessa personer. Jag diskuterar dagligen med ryska forskare verksamma i Sverige.

  Jag hade egentligen tänkt sluta skriva på den här bloggen, men tyckte att jag hade lite att säga om novichok.

 24. Mats L!
  Det vore en stor förlust om du slutade skriva på denna blogg. Jag uppmanar dig att fortsätt att skriva.

  Jag läste om artikeln (1), som publicerade den 1/1 2017, om hur iranska vetenskapsmän syntetiserade olika novichok-varianter. Men av den artikeln framgår det inte att detta arbete startades EFTER att Ryssland hade gått in i kriget i Syren i september 2015. Men även om så vore fallet ser jag inte kopplingen. Du är vetenskapsman och då vet du att kausalitet inte enbart kan fastställas genom att en händelse föregår en annan händelse i tiden. Jag kan mycket väl tänka mig att det iranska intresset för nervgifter kan hänga ihop med landets utsatta läge; hotet från USA. Av artikeln framgår det Novichok utvecklades i Sovjetunionen under 1970 och 1980-talet, men inte var. Cragi Murray skriver (2): ”Novichok-programmet fanns i Uzbekistan, inte i Ryssland. Dess resultat ärvdes av amerikanerna under deras allians med Karimov, inte av ryssarna.”
  _______________
  NOTER
  1. http://www.spectroscopynow.com/details/ezine/1591ca249b2/Iranian-chemists-identify-Russian-chemical-warfare-agents.html?tzcheck=1

  2. https://www.craigmurray.org.uk/archives/2018/03/the-novichok-story-is-indeed-another-iraqi-wmd-scam/

 25. (Följande är två kommentarer ihopslagna av redax)

  Varför nämns ej den glädjande nyheten att dottern Yuila Skripals tillfriskande i denna tråd.
  Novichok-medlet beskrevs som så dödligt att paret Skripals sannolikt aldrig skulle återhämta sig, och att om de gjorde det skulle de vara hjärnskadade och även fysiskt kroppskadade. Man till och med ansåg att deras livs uppehållande hjälp kanske borde stängas av. Novichok som ”fem till 10 gånger mer dödlig” än VX och sarin. En av de kemister som framställde Novichok, Vil Mirzayanov, som värvades till USA efter Sovjetunionen upplösning, intervjuades den 16 mars av Guardian, som beskriver Novichok som ”most powerful and unique chemical weapon in the world.”

  ”I believe they brought [in a] binary version, Mirzayanov said. It’s two ampules, small containers, like a big bullet, put them together in a spray or something, and after that, some mechanism which is mixing them, a couple seconds and after that you’re shooting… It could touch any skin and in a couple minutes would take effect.”

  När du exponeras …“the effects are fast and dramatic. The nervous system is hit, victims are unable to breathe, they ’cough and foam at the mouth,’ the ’effects on the digestive system trigger vomiting,’ ’muscles convulse… Many of those affected will wet themselves and lose control of their bowels.”

  Om detta stämmer som Vil Mirzayanov säger hur är det möjligt att paret Skripals ”smittas” vid deras ytterdörr (tidigare var det bilen) sedan lämnade sitt hem i sju timmar, medan de gick till den lokala puben, åt en måltid på en restaurang och först då insjuknade på en parkbänk. Mats Larsson har du någon kommentar till ovanstående, du som verkar kunnig om Novichok.

  Men än en gång låt oss glädjas åt Yuilas tillfriskande, som kan ge oss mera klarhet.

 26. Arne N!
  Artikeln av Craig Murray skrevs tre dagar före han blev uppmärksammad på iraniernas arbete. Han skrev alltså utan att göra en enkel sökning på google scholar, vilket ger snabb träff.

  Enligt Wikipedia tillverkades novichok i Shikhany i Saratov Oblast i Ryssland och testades på hundar i Nukus, Uzbekistan. För en 7-8 år sedan träffade jag i Moskva forskare som arbetat med hemlig militär forskning i Saratov under Sovjettiden (radiofysik, inte nervgifter). Tillsammans med en rysk biolog sökte jag pengar för att bygga vidare på Saratov-forskarnas rön, men nu för medicinska tillämpningar. Vi har hittills inte fått några forskningsmedel.

  Det enda vi vet är att iraniernas artikel anlände till tidskriften ca 8 månader efter Rysslands inträde i Syrienkriget. Av arbetet att döma bör det ha tagit månader att genomföra, men knappast mycket mer än ett halvår. Det kan naturligtvis varit en ren slump, man kan fundera över tidslinjen, vilket var vad jag gjorde.

  PS Man kan notera att Steigan idag publicerar en översättning av Craig Murrays helt inaktuella artikel!

 27. Torgny F!
  Visst är det glädjande att Yulia verkar tillfriskna.

  Det finns beskrivet i en nyligen publicerad artikel hur man kan behandla personer som utsatts för nervgifter, men dessa metoder verkar befinna sig i en forskningsfas. Hur Skripals behandlats på sjukhuset i Salisbury vet jag inte.

 28. Mats L!
  Du skriver: ”Man kan notera att Steigan idag publicerar en översättning av Craig Murrays helt inaktuella artikel!”

  1. Var artikeln inaktuell redan då den skrevs. Om Ja; på vilket vis?
  2. På vilket sätt är den idag en ”helt inaktuella artikel”?

 29. Att du Lars ej kan känna till vilken behandling som gavs Skripals på sjukhuset i Salisbury kan jag förstå.

  Den förste Polis som allvarligt insjuknade, som kallades Sgt. Nick Bailey, har man ej heller uppgett vad slags behandling han fick, så det hålls i dunkel. Men jag hade önskat en kommentar om Vil Mirzayanov beskrivning av hur Novichoks verkar, samt att Skripals kan leva i sju timmar, gå till den lokala puben, äta en måltid på en restaurang och insjuknade på en parkbänk efter sju timmar. Stämmer ej Vil Mirzayanov beskrivning av Novichok från Guardian?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.