Nervgiftet i Salisbury – mums för May

Skräckbilden av gasattacken… (Foto: Sky News)

ästvärlden, d v s Storbritannien och USA verkar lätt besatta av att belägga sina fiender med att sprida nervgas mot oskyldiga civila. Vi har sett mer eller mindre lösa anklagelser mot al-Assad vid flera tillfällen. Strategin verkar vara att; kan man belägga fienden med giftgasangrepp mot civila får man världsopinionen på sin sida och kan hävda starka humanitära skäl att ”fredsbomba” och kanske t o m sätta ner ”boots on the ground”.

Nu senast är det mordförsöket den 4 mars mot förre dubbelagenten Sergej Skripal från Ryssland och hans dotter Julia i staden Salisbury i södra England. Det enda som är säkert i detta ärende är att inga bevis finns som knyter Ryssland till brottet – vilket hela efterspelet bygger på. Det finns indicier åt olika håll och många tänkbara alternativa förklaringar, som förstås inte heller har bevisats. Inte otroligt att det faktiskt är ett ”Sarajevoskott” av någon sort, även om det inte leder till krig direkt.

Men Västvärldens politiska strateger och propagandamakare vet att den version av händelsen som snabbt och starkt får medialt genomslag vinner. Så nu rullar det på varje dag med mer utspel för att slå fast det obevisade.

Låt oss resonera lite
Vad som möjligen kan dölja sig bakom den ganska glesa förlåten är inte svårt att urskilja. USA är Storbritanniens starkaste allierade; historiskt, kulturellt och militärt. När man får problem med arvfienden Tyskland (EU) söker man sig gärna till USA, som i dagsläget uppmuntrar allt som kan utmåla Putin som en Saddam eller Gadaffi. Man skaffar sig en gemensam fiende och när Theresa May nu triumferande kan visa på ett stort stöd från EU:s medlemmar (16 av 28!) mot det “ryska hotet”, stärker hon sin ställning och dämpar omärkligt spänningarna mellan Storbritannien och EU, vilket kan gynna henne i Brexitförhandlingarna, som nu kommer i skymundan.

Därför passar en rysk attack mot Storbritannien Theresa May som hand i handske. Minns för övrigt den halsbrytande bluffen om Saddams massförstörelsevapen före Irakkriget 2003 och alla tveksamma beskyllningar om gasattacker i Syrien som lett till rop efter amerikanskt militärt ingripande.

En antirysk militant koalition har snabbt manifesterat sig – tack vare (eller trots) denna affär och ökat, istället för att minska, spänningarna i världen.

Vill de ha krig?
Det kan verka lite konspirativt att resonera så här, men allt krokar ihop och vi vet att gamle uncle Sam är i ett desperat läge med alla sina dollarslukande krig, ett hotande handelskrig och sin vacklande petrodollar. Storbritannien (och USA) är i stort behov av en gemensam yttre fiende för att inte själva falla isär mer än nödvändigt.

Sexton EU-länder (inklusive Sverige) ska nu utvisa ryska diplomater för att straffa Ryssland för detta obevisade mordförsök. Och Margot Wallström har inte kunnat hålla tand för tunga, utan slutit upp i antiryssalliansen med följande inställsamma formuleringar:

”Vi har varit tydliga med att detta inte enbart är en fråga mellan Storbritannien och Ryssland utan att hela EU måste sluta upp bakom Storbritannien […] Det här är ytterligare en överträdelse från den ryska sidan av en internationell regelbaserad ordning. Därför krävs ett väldigt tydligt och omedelbart svar.”

Gagnar det här Sveriges, Europas och världens säkerhet med sådana uttalanden? Förstår dessa 16 länders ledare inte att deras handlande och uttalanden pekar fram mot ett stormaktskrig?

  37 kommentarer for “Nervgiftet i Salisbury – mums för May

 1. Erik Skogh
  2018-03-29 kl. 19:56

  Åtta år i ryskt fängelse utan hjärtattack! Åtta år utan uppmärksamhet i Salisbury och dottern kommer på besök från Moskva. Dagen efter drabbas de två av en giftattack med ett gift som direkt kan härledas komma från Ryssland. Detta en vecka före valet i Ryssland, tre månader före fotbolls VM. Brittisk minister uppmanar ryska folket att bojkotta valet, andra krafter tar vid och manar till bojkott av VM och krav på ökade sanktioner. Hela västvärldens politiker och medier ställer sig genast bakom UK. Allt detta för en exilryss som, tills nu, hade en undanskymd tillvaro som pensionär.

  Ukraina och Syrien gick inte enligt planerna. Östra Ghouta befrias och de UK finansierade Vita Hjälmarna koppling avslöjas då de åker med Al Nusra till Idlib. Klart UK och de övriga måste markera mot att Ryssland inte viker sig!

 2. Mats Larsson
  2018-03-29 kl. 19:57

  Iranska kemister mikrosyntetiserade fem olika novichoks och karakteriserade dem med både kärnspinnresonans och masspektrometri. Man hade tillgång till moderna instrument tillverkade i USA och Tyskland, och som kräver stor erfarenhet för att användas på rätt sätt.

  Mikrosyntetisering innebär att man framställer substanserna i mycket små kvantiteter, och är alltså inte alls samma sak som att syntetisera i syfte att framställa kemiska vapen. Resultaten från iraniernas arbete finns nu i OPCW:s databas. Man kan säga att Iran i senare delen av 2016 serverade på silverfat exakt vad engelsmännen behövde i Salisbury.

  En intressant fråga är onekligen varför de iranska kemisterna satte igång det tidskrävande och dyra (man arbetade också med deutererade analoger, och sådant kostar pengar!) arbetet att syntetisera och karakterisera novichoks efter Rysslands inträde i Syrienkriget, och varför man valde att publicera resultaten open access.

 3. Knut Lindelöf
  2018-03-29 kl. 21:57

  Mats L!
  Ska din kommentar läsas som att Iran (med hjälp av USA och Tyskland) framställt giftet som sedan tillhandahållits på något sätt i Salisbury den 4 mars. Eller hur menar du?

 4. Anders Persson
  2018-03-29 kl. 21:59

  Ryssarna kommer nog att utvisa ytterligare 90 västerländska diplomater, men är de riktigt smarta så gör de inte det på en “lika för lika” basis. De kan välja att göra undantag för länder som de anser blivit pressade av USA och/eller länder som bara utvisat 1 rysk diplomat.

  Resultatet skulle bli splittring i västlägret med lite misstänksamhet åt höger och vänster.

  Ständigt denne Putin…

 5. Arne Nilsson
  2018-03-29 kl. 22:02

  Mats L!
  Även fast jag tog studentexamen 1966 på reallinjen begriper jag inte vad du menar. Vänligen översätt till begriplig svenska.

 6. Mats Larsson
  2018-03-29 kl. 22:23

  Knut L!
  Du ska inte alls läsa min kommentar så. Instrumenten som iranierna använde är kommersiellt tillgängliga för den som har pengar.

  De mikrokvantiteter iranierna syntetiserade är alldeles för små för att användas för åstadkomma skada.

  Arne N!
  För att detektera en substans som i Salisbury-fallet krävs två saker: att substansen framställts (syntetiserats) och karakteriserats (kemisk struktur etc.). Allt detta gjorde iranierna, vilket gjorde det enkelt för britterna att komma fram till att det var en novichok-variant som användes i Salisbury. (se även här).

  Ryssland är ett korrumperat land, har faktiskt halkat efter Ukraina i Transparency International. Inom doping spårade Ryssland ur och får nu till stora kostnader bygga upp allt från grunden. Den tragiska branden i Sibirien är ett annat exempel. Är Novichok ett tredje exempel? Vad visste Iran? Uppenbara frågor!

 7. Anders Persson
  2018-03-30 kl. 8:04

  Mats L har rätt i att korruptionen är det stora problemet i Ryssland. Men i den västliga anti-ryska propagandan nämns den sällan. Dels skulle det ge ett intryck av svaghet hos Ryssland och motverka bilden av en stålsatt supermakt som tänker invadera Europa, dels har väst inget emot denna korruption, tvärtom hoppas man att den består och att de goda kaotiska dagarna under Jeltsin snart kommer tillbaka. De ryska oligarkerna i London är nog på samma linje.

 8. Erik Skogh
  2018-03-30 kl. 16:57

  Mats L!
  Med all respekt för ditt vetenskapliga kunnande om mikrosyntetisering, men visar det iranska forskningsarbetet att det var Ryssland? Det fastslogs genast att giftet var Novichok! Det var entydigt (detta före labrapporten var klar och att det finns minst fem olika varianter är nytt för mig). Placeringen har varierat från restaurangen, parkbänken, i dotterns resväska, bilens ventilation för att slutligen landa på tröskeln, alternativt smetats på dörren.

  Ryssland är korrumperat men är knappast ett starkt bevis för skuld i detta fall. Det finns många intressen i UK som vill misskreditera Putins Ryssland, inte minst de ryska oligarker som ger Torys partibidrag. Varför skulle Ryssland ta denna risk för att göra sig av med en bortglömd spion? Putin anklagas för att vilja söndra i Europa/USA/EU, men effekten (den avsedda?) blev “en för alla, alla för en”!

  Läs sista stycket i Jenny Nordbergs krönika.

 9. Anders Persson
  2018-03-30 kl. 17:58

  “Det är beklagligt men inte oväntat att Ryssland väljer att svara på det här sättet, i stället för att koncentrera sig på att besvara de frågor som har ställts från Storbritannien”, säger Lina Eidmark vid UD:s pressjour, uppenbarligen inte en av de vassare knivarna i UD:s kökslåda.

  Jämför detta – om konventionell diplomati okunniga och mot Ryssland illvilliga – uttalande med Bert Sundströms korrekta i SVT: “Att Ryssland svarar på Sveriges utvisning av deras diplomat är kutym i det diplomatiska spelet.”

 10. Jan Mellring
  2018-03-30 kl. 19:41

  …+ vad hände efter USA:s bakteriekrig i Korea, Kina och Kuba. Det var inte intressant…

 11. Anders Persson
  2018-03-31 kl. 9:28

  Erik Skogh fäste vår uppmärksamhet på slutet i USA-korrespondenten Jenny Nordbergs krönika i SvD. Dessförinnan undrar hon, berättigat, varför Ryssland, om det ville mörda en fd spion, inte gjorde det mer diskret?

  Sedan följer långsökta konspiratoriska förklaringar att “att alla ska veta exakt varifrån det kommer”, “att skrämma ryssar till insikten att den som sviker sitt land aldrig går säker” eller “att visa att Ryssland har förmåga och är brutala nog att göra som de vill – även i Europa.”

  Men Skripal hade gått runt i England i åtta år, så det håller nog inte. Nordberg tar då till den ännu mer konspiratoriska, och tydligen fortfarande gångbara, förklaringen att dådet avsåg att provocera väst till överreaktioner som kunde ena det ryska folket inför presidentvalet. (Se “SvD har löst gåtan om giftet i Salisbury”).

  Västs oförmåga att komma upp med bevis, ja ens ryskt motiv för dådet, är mycket avslöjande.

 12. Erik Skogh
  2018-03-31 kl. 10:06

  Jenny N skriver: Men när en attack med ryskt militärt nervgift sker i en liten engelsk stad väcks allianser från en annan tid snabbt till liv igen.

  Detta är vad som skett när USA, UK, EU, Australien, Kanada men även Ukraina står upp som en man. Totalt 22 länder i givakt mot Ryssland. Kanske detta, att ena Väst var avsikten?

 13. Mats Larsson
  2018-03-31 kl. 15:55

  Erik S!
  Den iranska öppet publicerade artikeln gör det enkelt att fastställa hur engelsmännen gjorde analysen. Skripals blodprov skickades till Porton Down. Screeningsprocessen visade en novichok “smoking gun”, högupplösande studier visade därefter att det med största säkerhet var en novichok-variant. I sista steget mikrosyntetiserade man novichok att köras som referens, iranierna hade ju haft vänligheten att publicera receptet.

  Metoden medger inte att man kan fastställa var tillverkningen ägt rum. Det enda vi vet med ganska god säkerhet är att Ryssland har tillverkat novichok (jag menar nu i större kvantiteter). Såvitt jag förstår har de heller inte deklarerat detta.

  Jag är just nu inne i en intensiv arbetsfas tillsammans med ryska dopingexperter. Det är ett svårt och tidsödande arbete. Här finns inget utrymme för konspirationsteorier. Om jag skulle ägna mig åt det skulle ryssarna avbryta samarbetet.

 14. Arne Nilsson
  2018-03-31 kl. 23:02

  Mats L!
  Du skriver vidare: “Skripals blodprov skickades till Porton Down. Screeningsprocessen visade en novichok ‘smoking gun’, högupplösande studier visade därefter att det med största säkerhet var en novichok-variant.”

  “[M]ed största säkerhet” är inte en korrekt beskrivning. Royal Courts of Justice konstaterar följande: “Blodprover från Sergei Skripal och Yulia Skripal analyserades och
  resultatet indikerade exponering för ett nervgift eller besläktat ämne. Proverna
  testas positivt för närvaron av ett Novichok-klassens nervgift ELLER ETT NÄRA
  RELATERAT ÄMNE.”
  (Mina versaler).

 15. Arne Nilsson
  2018-03-31 kl. 23:02

  Mats L!
  Du skriver: “Den iranska öppet publicerade artikeln gör det enkelt att fastställa hur engelsmännen gjorde analysen.”

  Om du anser att det endast är iraniernas experiment med novichok som kan utgöra underlag för att Porton Down kunde göra analysen borde du på trovärdiga grunder utesluta att dessa underlag inte fanns i Poton Down innan iranierna experiment offentliggjorts. Eller att annan tredje part kan ha tillhandahållit denna information.

  Du skriver vidare:
  “Metoden medger inte att man kan fastställa var tillverkningen ägt rum. Det enda vi vet med ganska god säkerhet är att Ryssland har tillverkat novichok (jag menar nu i större kvantiteter).”

  Källa tack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.