Achinoam Nini (Noa)

Den israeliska sångerskan Achinoam Nini – känd som ”Noa” – och hennes musikaliska partner Gil Dor drar världen runt och sjunger för fulla hus, som nyligen i Australien. Hennes 12 skivalbum har sålts i miljontals exemplar. Hon har uppträtt för påven Johannes Paulus II, Vita Huset och Ekonomiskt forum i Davos. Hon är goodwill-ambassadör för Israel i FN:s organ för livsmedel och jordbruk (FAO). Men bland de styrande hemma i Israel är hon inte populär. Varför?

Jo, Noa sjunger för fred. För gemenskap och samförstånd mellan israeler och palestinier, för ett slut på den israeliska ockupationen av palestinskt land. Sådant går inte hem bland de högerextrema religiösa nationalister som dessa dagar styr Israel. Olika framträdanden ställs in med motiveringar som att hennes närvaro skapar ”onödiga spänningar och känslor” och hennes sponsorfond, ”New Israel Fund”, har av Yair Netanyahu – son till den nuvarande premiärministern – kallats ”en fond för att förgöra Israel”.

Israel har idag en kulturpolitik där det är normaliserat att helt sortera bort det icke-judiska ur kulturarvet, bokstavligen gräva bort icke önskvärda arkeologiska fynd, styra in läromedel och undervisning på det strikt judiska, frysa ut artister som vägrar uppträda i olagliga bosättningar på ockuperad mark – och där kulturministern, Miri Regev, lämnar salen under uppläsning av poem av den palestinske nationalskalden Mahmoud Darwish. När ”Society of Authors, Composers and Music Publishers” ville ge Noa ett pris för livslång prestation att dela med sångaren Ariel Zilber – en artist som utmärkt sig för att sprida hat mot araber och vänstersympatisörer – vägrade hon helt enkelt att ta emot priset, och gick dessutom ur organisationen.

Enligt Noa har hon förlorat mycket ekonomiskt på att att använda sin musikaliska framgång till att stå upp för en rättvis fred. ”Men jag är i gott sällskap” tillägger hon. ”Presidenten i Israel – Reuven Rivlin, en högerman – betraktas också som förrädare av samma människor för sin vägran att benåda soldaten som sköt ihjäl en sårad terrorist”. Noa tror fortfarande på en dialog, på att det är möjligt med en tvåstatslösning med två länder, Israel och Palestina, sida vid sida i fred. ”Israeler och Palestinier har rätt till självbestämmande, precis som australier”, förklarade hon vid sitt framträdande i Sydney.

Föregående artikelVAPENFÖRSÄLJNINGEN ÖKAR FÖR FÖRSTA GÅNGEN SEDAN 2010 ENLIGT SIPRI
Nästa artikelDet finns all anledning att glädjas åt de mäktigas desperation
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är läkare, palestinaaktivist och skribent bosatt i Borås.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.