Nobel-lotteriet
– Högsta litteraturvinsten har i år tillfallit professor Eucken i Jena.
– Tänk, så glad han skall bli!

Var fjortonde dag lyfter vi fram en av tecknarna i Satirarkivet lite särskilt genom att låta en ny bild komma upp när man går in på arkivets startsida. Med en enkel knapptryckning kommer man sedan vidare till tecknaren i fråga. Jag brukar då gå in och se om något behöver göras åt presentationen och blir ofta glatt överraskad. Har vi den här skicklige tecknaren i arkivet? Det hade jag glömt fastän jag själv svarat för att lägga in presentationen.

Den här gången var det tecknaren Per Lindroth (1878–1933) som överraskade mig och jag fastnade särskilt för bilden Nobel-lotteriet. Tänker på att satirtecknare ofta är tidlösa medan många nobelpristagare i litteratur i dag upplevs som ointressanta, för att inte säga oläsliga. När det gäller 1908 års litteraturpristagare, Rudolf Eucken, blev jag tvungen att gå till Nationalencyklopedins lista över alla pristagare för att övertyga mig om att han verkligen existerat.

Carl David af Wirsén: – Sitt ned lilla Selma! Det är verkligen inte för tidigt att herrarna fick litet damsällskap!

En annan av Per Lindroths teckningar, Den första kvinnan, är fortfarande dagsaktuell när man ser på könsfördelningen bland alla nobelpristagare.

Det kommer mig att tänka på att Lars Hillersberg en gång visade hur skämt- och satirtecknare ibland var pionjärer. De kunde göra teckningar i en stil som skulle bli typisk för en ny konstriktning, innan denna ens existerade.

Föregående artikelETT FRANKRIKE DÄR MARINE LE PEN ÄR DEN ENDA TALAR FÖR SEKULARISMEN
Nästa artikelFörgrämda herrar och damer – till höger och vänster
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

1 KOMMENTAR

  1. Röda Rummet av Strindberg är nu min kvällslektyr. Även där finns slängar mot Akademien, fast smärre. Det är roligt när man kan se hur både samtidssynta och framsynta en del skribenter/författare/satiriker är/var! Tack Henrik.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.