Jag har svårt att lära mig att han heter Juholt, vill hela tiden säga Johult. Man lär sig väl med tiden. Jag har också svårt att förstå att tystnaden i partiledarfrågan nu sänkt sig inom partiet. Alla tycks acceptera Juholt/Jämtin som ledarpar de närmaste åren. En vänsterlinje anses framträda. Men Juholt/Jämtin innebär ju också stora politiska tveksamheter. Och någon tydlig vänsterlinje ser jag alls inte. Några uppenbara oklarheter:

Skolpolitik
Jämtin är emot vinstuttag ur offentligt finansierad verksamhet. Men det är en oframkomlig väg, eftersom det finns en massa skattefinansierad verksamhet som drivs i företagsform, skapad långt före friskolesystemet sjösattes. Därför är generellt vinstförbud knappast tänkbart. Alltid något dock, men det är ”konkurrensutsättningen” som är nyckelfrågan. Var Juholt står i skolfrågan är vet jag inte om någon vet.

Utrikes- och försvarspolitik
Efter en resa på Västbanken för ett par år sedan förfasade sig Jämtin frispråkigt över Israels murbyggande och behandling av palestinierna. Alltid något, men var Juholt står i Palestinafrågan är oklart. Däremot vet vi att Juholt är Socialdemokraternas man bakom det nya svenska insatsförsvaret och samordningen med NATO. Med Juholt som partiledare befästs Sveriges allians med NATO och Sveriges position som vapenbroder till USA i Afghanistan. Och han är varm vän av EU och EMU.

Det här är inga småfrågor i marginalen. Jag har svårt att tänka mig någon fråga som skulle vara viktigare. De är faktiskt helt avgörande för om vårt land ska kunna hållas samman som välfärdsstat och inte förvandlas till ett slags ghettostan.

Därför skulle jag önska att en grupp kongressombud (bl a i Uppsala), som tidigare fört fram Lena Sommestad, förbereder sig väl och nominerar henne som motkandidat på kongressen. Lena ska absolut inte backa nu, utan förbereda sitt linjetal så att det kan bli en öppen politisk kamp om delegaternas röster. Lena Sommestad svarade ganska skarpt på flera frågor i Lördagsintervjun (P1 12/3) och markerade avvikande mening med Juholt/Jämtin. Jag är mest intresserad av att hon markerar mot Juholts försvars- och utrikeslinje samt går till storms mot den segregerande marknadsskolan.

Den förvåning som åstadkoms av valberedningens förslag har verkar ha tagit loven av det interna motståndet mot den innersta kretsen (Östros & Co), som förlorat två val i rad. Tvärdraget från Suhonen och andra verkar ha stillnat.

Nej, Juholt/Jämtin innebär bara en skenbar förnyelse. Alltså, full fart på den offentliga diskussionen fram till kongressen!

Läs även: Expressen 2011-03-13, Expressen 2011-03-15, AB 2011-03-10, AB 2011-03-11, AB 2011-03-11, SvD 2011-03-12

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

Föregående artikelAtt dö på sjukhus
Nästa artikelBåde Khadaffi och Bildt måste avgå
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.