Norska fredskontakter

I Sverige verkar det som att Norge bara har en enda fråga att tala om; Utøja och Anders Behring Breivik. Men det finns mer.

De har visserligen en annan situation eftersom de är med i Nato sedan andra världskriget, men krigsmotstånd och fredsrörelse finns där som här. Exempelvis deltar även Norge i Afghanistankriget med 500 soldater och var med i bombandet av Libyen. Minns ni t ex detta? Norska fredskämpar motsätter sig bestämt att Norge ska delta i krig utomlands. Alla partier utom partiet Rødt var överens om att delta i bombkriget mot Libyen t ex.

Tre intressanta inlägg från Norge gavs vid de Nordiska Fredssamtalen i Degerfors 2012 (3 – 5 augusti). Ett av dessa anföranden var av Marielle Leraand nestleder (vice ordf.) för partiet Rødt och hon representerade i Degerfors organisationen Rødt Aksjon mot krig. De andra två norska bidragen var av Aslak Storaker och Pål Steigan (som jag skrivit om tidigare).

Nu börjar vi bygga en nya mänsklig bro över kölen och över Svinesund. Den allra första byggdes mellan fredsvänner på båda sidor om gränsen 1905, då man tillsammans lyckades hindra ett krig mellan våra länder. Starkt krigsivrande konservativa nationalistkretsar i Sverige hade svårt att acceptera att vår svenske kung Oscar II gjorde gemensam sak med fredsvännerna och godkände unionens upplösing, d v s erkänna Norge som ett fritt och vänskapligt land.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.