bjarklund-popular_300Sexualundevisning behövs och fungerar skrev jag om tidigare. I det kommande förslaget till skollag ska möjligheten att slingra sig ur sådan tas bort. I den gamla skollagen infördes ett ”befrielsefönster” för att vissa religiösas behov annars ansågs kunna bli kränkta. Det här har efter decentralisering och kommmunalisering utnyttjats av allt mer, vilket Björklund och Sabuni i den nya skollagen vill sätta stopp för. Det är framför allt muslimer, som oönskar allt där klädbyten kan tvinga flickor att visa relativ nakenhet eller moment med sexanknytning, kunnat dra sig ur idrott, simning och sexualkunskap. Vad är riskerna med den uppkomna situationen? Går det att fixa med lagstiftning?

Det grundläggande problemet är att grundskolan har upplösts och blivit målstyrd. Opinionen mot denna upplösning visar sig bland annat genom irritation över att vissa ska kunna dra sig bort från sådant som länge ansetts obligatoriskt – men inte alltid lustfyllt. ”Varför ska Hassan och hans kompisar få ledigt från sexualkunskapen? Varför behöver inte Jasmine och hennes kompisar vara med på simning och idrott?” Det har öppnat för avundsjuka och gruppmotsättningar.

Skolplikten upplevs av många som ett tvång och inte som en frihet. Nu blir det verkligen fråga om lagtvång mot föräldrar att skicka sina barn till skolan – hela skoldagen, utan undantag.  Att ”befrielsefönstret” försvinner kommer att beskrivas som assimileringskrav, d v s tvång för invandrare att anpassa sig till svensk kultur och en kränkning av invandrares religion. Skolplikten kommer att ifrågasättas – av demokratiska skäl.

Hade  vi haft kvar så kallad regelstyrning och sluppit den förädiska ”målstyrningen” och ”ett fritt skolval”, hade det förmodligien kunnat lösas mycket enklare till gagn för alla barn. Nu är det som ett val mellan pest och kolera.

Mp, och V reagerar instinktivt emot. S kommer inte att protestera. Både Marie Granlund och Robert Noord håller med Björklund och Sabuni. De röd-gröna är alltså splittrade i frågan och den borgerliga alliansen stärker sitt grepp ytterligare över skolpolitiken. Sorgligt men sant.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Föregående artikelEnkel munsbit för Björklund
Nästa artikelMalm mot Omar
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Som det ser ut i skoldebatten tycker jag det är bra att ”den borgerliga alliansen stärker sitt grepp ytterligare över skolpolitiken”. Det verkar på det du skriver, ”sexualundervisning behövs”, som du skulle kunna vara av samma uppfattning. Varför är det då ”sorgligt”?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.