Nu manar vi till bojkott av Eurovisionsschlagern i Israel 2019

Netta Barzilai

Nästa års Eurovisionsschlager kommer att hållas i Israel. Den israeliska regimen kommer då att försöka utnyttja tillfället till att utmåla Israel som föregångsland inom kultur och vetenskap, ett samhälle för alla och ett unikt exempel på fungerande demokrati i Mellanöstern. I själva verket är Israel en apartheidstat, där icke-judiska minoriteter förtrycks och berövas viktiga rättigheter, och en ockupationsmakt som flyttat in egen befolkning på palestinskt land och kontrollerar området med stängsel, avspärrningar och militärposteringar.

Redan två dagar efter att Netta Barzilai vunnit Eurovisionsschlagern för Israel dödade Israels militär 62 obeväpnade palestinier som demonstrerade mot blockaden av Gaza. Dödandet har sedan fortsatt. Sedan protesterna började 30 mars har minst 177 palestinier dödats av militära prickskyttar, och omkring 18.000 skadats – däribland barn, journalister och sjukvårdare. Många har fått bestående skador.

På Västbanken fortsätter utbyggnaden av olagliga israeliska bosättningar, och över 650.000 israeler bor nu på beslagtagen palestinsk mark. Palestinas bönder hindras av militären att nå sin mark och barn sina skolor, man kan inte resa vart man vill, besöka vem man vill eller få den vård man behöver. Bosättarna stjäl palestiniernas vatten, torrlägger deras brunnar och förstör olivlundarna. Barn används för arbete under miserabla förhållanden i de illegala bosättningarna.

Enligt färsk statistik från den israeliska militären sitter i nuläget 6.349 palestinier – varav 275 barn – i israeliska fängelser. De flesta är dömda för att på olika sätt ha protesterat mot ockupationen. 446 personer, varav flera barn, sitter i ”administrativt förvar” utan rättegång eller dom. Varje år hanteras 500–700 barn inom det israeliska militära rättsväsendet.

Barnen fängslas ofta mitt i natten, förses med handfängsel och ögonbindel och förs i militärjeepar till en polisstation i någon olaglig bosättning där de misshandlas med sparkar och slag och får sina huvuden nedstoppade i en toalett. De tvingas sedan skriva på ”erkännanden” på hebreiska – ett språk de inte förstår – och döms i summariska rättegångar i militärdomstolar. Barnen spärras in, tillsammans med vuxna kriminella, i fängelser inne i Israel – där de inte kan få besök av sina anhöriga. Den vanligaste anklagelsen är stenkastning mot israeliska soldater och militärfordon – ett brott som kan ge upp till 20 års fängelse.

Schlagervinnaren Netta Barzilai har inte haft någonting att säga om detta, eller om den nyligen antagna lagen ”Nation-State law” som berövar minoriteter i Israel som druser och palestinier viktiga rättigheter och ger den judiska majoriteten ”exklusiv” rätt till utveckling. Lagen berövar arabiskan dess status som officiellt språk och förordar ytterligare utbyggnad av bosättningar. Enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är Netta Barzilai ”den bästa ambassadören för Israel”. Den israeliska regimen politiserar på detta sätt Eurovisionsschlagern och använder den för sina egna syften – en så kallad ”art washing” av apartheid och förtryck.

Den kommande Eurovisionsschlagern är ett självklart tillfälle att markera vad det internationella samfundet tycker om Israels politik. Det borde vara lika otänkbart att deltaga i Israel 2019 som det hade varit att deltaga i en motsvarande festival i Sydafrika under apartheidtiden. En rad palestinska organisationer har också gått ihop om ett upprop som uppmanar oss till just detta – att bojkotta Eurovisionsschlagern i Israel. En bojkott drabbar ingen enskild israel utan är en kraftfull markering mot en oacceptabel politik.

Vi som bryr oss om demokrati och mänskliga rättigheter i Israel/Palestina måste nu uppmana alla att sätta press på de ansvariga för schlagerfestivalen på Sveriges Television (SVT) att inte sända något bidrag till Israel 2019. Skriv på de upprop som cirkulerar, påverka din omgivning, få dina organisationer och dina politiker att agera. Ge ditt bidrag till en rättvis lösning av konflikten, ett upphävande av ockupationen, införande av lika rättigheter för alla och en framtid med två demokratiska stater, Israel och Palestina, sida vid sida i fred.

... är läst 240 gånger!

(Visited 7 times, 1 visits today)

  4 kommentarer for “Nu manar vi till bojkott av Eurovisionsschlagern i Israel 2019

 1. Leif Stålhammer skriver:

  Jag kommer göra allt jag kan för att sprida detta viktiga inlägg!

  Tack Gunnar för denna information!

 2. Anders Persson skriver:

  Netta Barzilai ser ut som en kopia av den förskräckliga “Nattens Drottning” i Mozarts “Trollflöjten”. En händelse som ser ut som en tanke?

 3. Simon Nyberg skriver:

  Den här sidan är ren antisemitism, ifrågasättandet av sionism är jag okej med. Men att kalla Israel för en apartheidstat är idioti. Jag var nyss i Israel, och vart du än går i Israel kan du se Araber, som är en del av samhället och lever sida vid sida med judar, något jag anser vara mycket fint. När jag var på Västbanken dock, såg jag inte en enda Jude. Varför? Jo, för att dom är hatade och lever under enormt förtyck i hela arabvärlden. 20 procent av Israels befolkning är muslimer, idag finns det inte en enda jude kvar i något arabland, möjligen ett par hundra i Syrien, men det är allt. Sen pratar du om Israels brott mot Palestinier, ta en titt i all media där PLO och Hamas avslöjades för tortyr mot oliktänkande. Jag är inte anti-Palestina och är mycket mån om araberna i Israels förhållanden, men att kalla Israel apartheid är lika dumt som att kalla Palestina för en välfärdsstat. Det här är den smutsiga antisemitismen dold i dagens vänsterpolitik.

 4. Leif Stålhammer skriver:

  Simon Nyberg påminner mig om alla som var i Tyskland under trettiotalet och kom hem och inte hade sett någonting. Man ser vad man vill se. Kungliga Dramaten var förresten nere och spelade Gustav Wasa till Hitlers ära. Det är inte så lätt alltid att se… och förstå. Man kan inte gärna begära att riktigt alla skall älska Israel, för alla gillar inte demokrati.

  Damen (framgår av bysten) på bilden påminner om den amerikanska frihetsgudinnan. Lite mulligare kanske. Men en härlig representant för den judiska staten Israel och dess explosiva politik. Man önskar henne all framgång i melodifestivalen, för det kan hon behöva. Hon sätter en ny standard, om man säger… och glöm inte, att kritisera Israel är att hylla Hitler.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.