I bilen mot Roslagskusten denna söndag växlade jag till P4 när gudstjänsten började. Där var den glada Carolina Norén (som enligt presentationen på Svensktoppens hemsida till råga på allt lär intressera sig för att renovera hus i Roslagen) som presenterade veckans Svensktoppen. Och programmet fyllde 46 år just denna dag. Svensktoppen fanns inte när jag vara barn, jag var i sena tonåren då det startade. Och snart blev det symbol för det mest kommersiella. ABBA (med bl a Benny Andersson) var peststämplade. Jag hör fortfarande sällan på programmet. Men nu!

Just när jag slår på sjunger Lasse Stefanz sin ”Hemmahamn”, som lyckats klättra till plats 7. Den är något alldeles extra. Tårar grumlade sikten, låten är fan ta mig en trafikfara. Och Lasses röst, som en något lantlig Christer Sjögren med glissandon inpassade precis där de enligt regelboken ska sitta för att ge den rätta handsvettkänslan. Ett försiktigt dansbandsgung vaggar fram versraderna och antyder ett hopplöst återseende med mycket dåliga odds. Ett plingplong-mellanspel i mitten med ett halvt tonstegs höjning … Vilken lyrik! Det nedan återgivna ger inte rättvisa åt helhetsupplevelsen. Gå in och lyssna.

Här står du med frusna händer, ler och säger: Här är jag
På din halsduk har november, strött sin första snö idag
Har du fått nånting att äta, jag har köpt en flaska vin
Ska vi älska eller träta, eller krossa mer po´slin
Ska vi börja om från början, som om aldrig något hänt
eller röja upp i surjan, göra rent hus konsekvent
Kan vi undvika reträtter, som så lätt går hand i hand,
med din lust och de kasetter, som du sänder mig ibland

plingplong-mellanspel … ett halvt tonstegs-höjning …

Är det dags att ommöblera, i vår trånga vestibul
Börja leva och fungera, utan samvetsklausul
När det ändå gör detsamma, om nå´n mörkhyad mamsell
blir din hjälpsyster och mamma, i en tropisk hamn en kväll
Ska vi våga på försöket, till förändring på nå´t sätt
Ska vi prata ut i köket, medan nysnön faller lätt
faller lätt och stumt och utan, något uttänkt sceneri
Vita brev mot fönsterrutan, obesvarade som vi
Här står du med frusna händer, på vår inbokade tid
Och det står i min kalender, att vi skulle pratas vid.

Resten av denna Svensktoppslista innehåller många låtar av typ hög svensk schlagerstandard: ”Curly Sue” (Takida), ”Empty room” (Sanna Lielsen) och ”Om du lämnar mig” (Lars Winnerbäck & Miss Li). Först ligger sedan lång tid (efter mer än 4 år på listan) ”Du är min man” (BAO med Helen Sjöholm). Och BAO är suveräna. De har allt det som Lasse Stefanz saknar. Nummer 5 denna vecka, ”Nu mår jag mycket bättre” med BAO, Helene Sjöholm och Tommy Körberg, bara två platser ovanför ”Hemmahamn”, är helt sjukt bra – som man säger. Fantasifulla och överraskande musikaliska svängar till en fyndigt mänsklig och språkligt tänkvärd text av Kristina Lugn. Den kan stå som pendang till ”Hemmahamn” med Lasse Stefanz. Minns förresten att Lars Forsell skrev schlagertexter till både Lill-Babs och Göran Fristorp.

Denna stund i bilen blev ett oväntat kast mellan faddaste kalkonen och yppersta vildripan, men jag hatar ändå inte dansband.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Föregående artikelTala om sex
Nästa artikelSom man bäddar får man ligga
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

6 KOMMENTARER

 1. Har Du hört Alf Robertssons fina version av Hemmahamn? Melodin är ju av Nationalteaterns gamle Ulf Dageby. Det enda som är störande tycker jag är de avslutande raderna. Det där med den byråkratiskt inbokade tiden i kalendern tycker jag förstör stämningen.

 2. Tack för din reaktion!

  Aha, är det den låten? Men texten? Vem gjorde texten? Den är ett mästerverk på kalkontoppen. Förresten tycker jag att Johnny Cash, Björn Afzelius, Torgny Björk och andra allmänt älskade artister ofta passerar pekoralgränsen. Men Öppna Landskap och andra av Ulf Lundell träffar som ett klubbslag. Den kan jag inte skratta åt. Den älskar jag. Så nog är det konstigt.

 3. Jaja, sjömansromantik finns ju ändå en del av i den svenska visskatten; Svarte Rudolf (skriven av en nobelpristagare till en som aldrig blev det) och en hel drös av Evert Taube (som heller aldrig fick nobelpriset. Han kom ju gubevars inte ens in i akademin). Det var nog bättre förr, om man säger så! Även romantiken…!

  För övrigt tycker jag att FOLKETS KULTUR inte ska tolkas så inskränkt att det gäller ”svenska folkets kultur”. Efter Godmorgon Världen byter jag i stället till P2 (för att undvika gudstjänsten för Skytte och hans gelikar)och lyssnar till KLINGAN, 60 minuter ren musikglädje från hela världen! Även om BAO är bra (och faktiskt platsar där) är nog detta på det stora hela roligare (och kanske även med mer romantik) än Svensktoppen!

 4. Jag var dum nog att inte fatta att det var någon slags modern sjömansvisa. Texten antyder mycket lite om detta. Klingan är bättre, det håller ja med om. Jag lóvar att inte lyssna på Svensktoppen mer.

 5. Jag lurade dig ang göteborgskommunister. Texten är av Anders Wällhed som skrivit texter till KFML(r)-kabareer och musiken av en B. Andersson. Jag tycker inte att texten är kalkonartad. Jag tycker att det är poetiskt vackert med de vita snöflingorna i början av texten och som kommer tillbaka i slutet.

 6. Jojo, mycket lite antyds om ”sjömansvisa”, men jag tror nog ändå (jag får ju tro som jag vill och sjunga efter egen näbb) att det är antydningarna åt detta (”När det ändå gör detsamma, om nå´n mörkhyad mamsell blir din hjälpsyster och mamma, i en tropisk hamn en kväll”) som får ”svenska folket” att trycka fram denna tämligen ”enkla” visa till en plats på SVENSK-toppen. Samtidigt visande på att svenska prostitutionslagar inte har någon djup förankring i offentligt rättsmedvetande.

  Och nog är BAOs ”Du är min man” lite bättre (en hel del bättre) faktiskt.För övrigt tycker jag visst att du kan lyssna på Svensktoppen.

  Klingan går i repris och finns hur lugnt som helst i sr:s ”30-dagarsarkiv” på webben. Dessutom kan man ju hur enkelt som helst lyssna på ”SR-Världen” dygnet runt.

  Så varför sörja! Tänk på vår glimrande framtid!

  hälsar
  DZ

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.