Ny delikatess: vitryska räkor

vitryska-rakor

Vitryska “skalade räkor” till försäljning i en rysk affär i Kursk 2014. På skylten står det att ursprungslandet är “Republiken Vitryssland”.

Häromkvällen när jag var ute och tog en öl med mina kollegor kom snacket efter ett tag in på Vitryssland. Jag undrade vart det landet siktade? EU hade ju upphävt sina sanktioner utan att jag hade klart för mig vad deras president Alexander Lukasjenko gjort i gengäld? Trodde vitryssarna att det bara var för deras blå ögon skull eller hade det något samband med att Lukasjenkos Vitryssland i olika sammanhang distanserat sig från Putins Ryssland? Och var detta så klokt?

Anders Persson

Anders Persson

Jag har ju här på lindelof.nu luftat liknande undringar, så nu var jag nyfiken på hur mina ryska kollegor skulle reagera. Men de bara skrattade:
– Oroa dig inte för Vitryssland, dom klarar sig bra!

Trots allt det politiska verkar de mellanfolkliga kontakterna mellan Ryssland, Vitryssland och Ukraina fungera bra. Jag fick mig till livs en nyligt timad skojig historia från det akademiska livet i Kiev. Men jag gav mig inte med Vitryssland.
– Inga problem, sade en av mina kollegor. Har du inte hört talas om de vitryska räkorna?

Nej, det hade jag inte. Men nu fick jag veta att det var en vanlig produkt i ryska affärer. Men hurså?
– Men du vet var Vitryssland ligger?

Jo, det visste jag och nu slog det mig att det inte har någon kust, inringat som det är av baltiska republiker, Polen och Ryssland. Nu började jag fatta.

För att kringgå de olika sanktioner som från 2014 slungats fram och tillbaka mellan EU och Ryssland har en massa “mellanhänder” uppenbarat sig. EU-landet Bulgarien har inrättat gemensamma företag med motsvarigheter i Serbien och Turkiet, två icke-EU-medlemmar, för att öka sin livsmedelsförsäljning till Ryssland. De så kallade “serbiska” tomaterna i affärerna är alltså egentligen bulgariska.

EU-företag kan på detta sätt kringgå sanktionerna utan att egentligen bryta mot EU-lagstiftningen.

När vitryska myndigheter tillfrågats av pedantiska EU-representanter har de hävdat att räkfångsterna kommit från fiskebåtar som hyrts av vitryska fiskare i Kaliningrad!
– Så oroa dig inte för vitryssarna, skålade mina kollegor.

Men varifrån de “vitryska” räkorna egentligen kom, visste de inte. Kanske vet någon på nätet: googla på “belarusian shrimps”

PS: I pressläggningsögonblicket upptäcker jag att jag köpt ett par paket vitryska korvar. Enligt den ryska texten är de “gjorda på recept från Lettland”. För att understryka det lettiska finns det också en röd-vit lettisk flagga på paketen. Det sägs på baksidan att korven är tillverkad i Mjory i Vitebeskregionen i nordligaste Vitryssland, på gränsen till Estland och Lettland.

Det finns också ett telefonnummer man kan ringa, men det låter jag vara. Man kan inte vara nog försiktig med korvar. För ett par år sedan verkar det ha varit ett “korvkrig” eller Ryssland och Vitryssland där vitryssarna beskylldes för att blanda hönskött i korven. De kontrade dock med att beskylla ryssarna för att blanda toalettpapper i sin korv!

En preliminär provsmakning av den vitryskt-lettiska korven utföll till belåtenhet. Den ska smaka bra till ölet i kylen som definitivt är ryskt!

... är läst 314 gånger!

  4 kommentarer for “Ny delikatess: vitryska räkor

 1. Martin Kullberg skriver:

  Jo, jag gjorde samma observation 9:de maj 2014 i Moskva. Man gick och handla lite vanliga grejer i matbutiken. Nödtorftigt ommärkta med Vitryssland som ursprungsland. Började nyfiket gå igenom alla märken som var förknippade med EU och deras mat. Visade sig att alltihop plötsligt kom från Vitryssland. Antingen hade Vitryssland dramatiskt ökat sin jordbruksproduktion eller så var något annat i görningen.

  Ja, samtidigt som Ryssland blev den store fienden, så kunde man i svensk press notera hur de med en mun rehabiliterade Lukasjenko. De avslöjade vad ordet diktator betyder i västvärldens media, det betyder olönsam för vårt kapital, nu har det ändrats och därmed har hans benämning i pressen ändrats.

  Vitryssland har blivit Sverige, landet mitt emellan, landet där du kan göra affärer med Ryssland utan att någon stör, så som Sverige under Sovjettiden. Det som gjorde Sverige rikt och viktigt, det som de rysshatande krafterna i landet försöker slå sönder. Genom att ensidigt verka för främmande makt så kommer de göra Sverige mindre rikt och mycket mindre viktigt.

  (Du kan ju kolla fiskdisken också, så kan du hitta mycket från Grönland, Färöarna och liknande platser med en lite annorlunda koppling till EU. Vitrysslands fiskeindustri är också lite märkligt stor som du observerade.)

 2. Bengt Svensson skriver:

  Vitryska räkor må så vara, men hur förklarar ni vitrysk matjesill i USA? Jag åt just en, “made in Belarus” och distribuerad från New York. Det beror inte bara på att jag beundrar Lukasjenko utan också på att de feta, saltade vitryska fileerna i solrosolja står sig väl jämfört med de mer sötkryddiga svenska inläggningarna. Vitryska fiskare drar alltså upp sill ur Atlanten och vidare hem till Minsk?

  Finns det inte någon strategisk sillexpert på Försvarshögskolan som kan reda ut detta?

  “Sardinmysteriet” med bröderna Marx och Marilyn Monroe kan kanske också ge en ledtråd. Den handlar om stulna diamanter från den sista tsarfamiljen!

 3. Martin Kullberg skriver:

  Bengt S!
  Det är sannolikt den sill som de ätit i Ryssland länge, som relokerat till Vitryssland under sanktionerna. Importen till USA är för att distribueras till de många små butiker för ryska matvaror som finns i varenda amerikansk stad jag bott i. Det var viktiga källor till mat även för en nordbo som inte kunde få ned till exempel saltgurka sötad med “high-fructose corn syrup”. Även polska vänner frekventerade dessa butiker då de inte heller uppskattade det amerikanska sötningsmedlet producerat av majs.

  Så här ser utvecklingen ut på fiskmarknaden.

 4. Bengt Svensson skriver:

  Inte bara räkor!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.