vitryska-rakor
Vitryska ”skalade räkor” till försäljning i en rysk affär i Kursk 2014. På skylten står det att ursprungslandet är ”Republiken Vitryssland”.

Häromkvällen när jag var ute och tog en öl med mina kollegor kom snacket efter ett tag in på Vitryssland. Jag undrade vart det landet siktade? EU hade ju upphävt sina sanktioner utan att jag hade klart för mig vad deras president Alexander Lukasjenko gjort i gengäld? Trodde vitryssarna att det bara var för deras blå ögon skull eller hade det något samband med att Lukasjenkos Vitryssland i olika sammanhang distanserat sig från Putins Ryssland? Och var detta så klokt?

Anders Persson
Anders Persson

Jag har ju här på lindelof.nu luftat liknande undringar, så nu var jag nyfiken på hur mina ryska kollegor skulle reagera. Men de bara skrattade:
– Oroa dig inte för Vitryssland, dom klarar sig bra!

Trots allt det politiska verkar de mellanfolkliga kontakterna mellan Ryssland, Vitryssland och Ukraina fungera bra. Jag fick mig till livs en nyligt timad skojig historia från det akademiska livet i Kiev. Men jag gav mig inte med Vitryssland.
– Inga problem, sade en av mina kollegor. Har du inte hört talas om de vitryska räkorna?

Nej, det hade jag inte. Men nu fick jag veta att det var en vanlig produkt i ryska affärer. Men hurså?
– Men du vet var Vitryssland ligger?

Jo, det visste jag och nu slog det mig att det inte har någon kust, inringat som det är av baltiska republiker, Polen och Ryssland. Nu började jag fatta.

För att kringgå de olika sanktioner som från 2014 slungats fram och tillbaka mellan EU och Ryssland har en massa ”mellanhänder” uppenbarat sig. EU-landet Bulgarien har inrättat gemensamma företag med motsvarigheter i Serbien och Turkiet, två icke-EU-medlemmar, för att öka sin livsmedelsförsäljning till Ryssland. De så kallade ”serbiska” tomaterna i affärerna är alltså egentligen bulgariska.

EU-företag kan på detta sätt kringgå sanktionerna utan att egentligen bryta mot EU-lagstiftningen.

När vitryska myndigheter tillfrågats av pedantiska EU-representanter har de hävdat att räkfångsterna kommit från fiskebåtar som hyrts av vitryska fiskare i Kaliningrad!
– Så oroa dig inte för vitryssarna, skålade mina kollegor.

Men varifrån de ”vitryska” räkorna egentligen kom, visste de inte. Kanske vet någon på nätet: googla på ”belarusian shrimps”

PS: I pressläggningsögonblicket upptäcker jag att jag köpt ett par paket vitryska korvar. Enligt den ryska texten är de ”gjorda på recept från Lettland”. För att understryka det lettiska finns det också en röd-vit lettisk flagga på paketen. Det sägs på baksidan att korven är tillverkad i Mjory i Vitebeskregionen i nordligaste Vitryssland, på gränsen till Estland och Lettland.

Det finns också ett telefonnummer man kan ringa, men det låter jag vara. Man kan inte vara nog försiktig med korvar. För ett par år sedan verkar det ha varit ett ”korvkrig” eller Ryssland och Vitryssland där vitryssarna beskylldes för att blanda hönskött i korven. De kontrade dock med att beskylla ryssarna för att blanda toalettpapper i sin korv!

En preliminär provsmakning av den vitryskt-lettiska korven utföll till belåtenhet. Den ska smaka bra till ölet i kylen som definitivt är ryskt!

Föregående artikelLuther, påven och EU
Nästa artikelTvå sidor av samma mynt

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.