NYA LÄRDOMAR AV ETT GAMMALT FOLKMORD

Statskuppen i Indonesien innebar att närmare en miljon människor mördades och otaliga sattes i läger eller tystades. Ändå har vi under decennier inte riktigt vetat vem som agerade, hur det gick till och varför. Olle Törnquist reder ut vad som numera är känt, och vilka de viktigaste insikterna är.

Dagens aréna

... är läst 295 gånger!

(Visited 192 times, 1 visits today)

  2 kommentarer for “NYA LÄRDOMAR AV ETT GAMMALT FOLKMORD

  1. Leif Strandberg skriver:

    Bra skrivet av Olle T. Men varför “glömmer” han bort salig Gunnar Bylins viktiga skrift Vad händer i Indonesien? Trotskistisk retuschering?

  2. Benkt Lundgren skriver:

    Mycket intressant! För mer än 50 år sedan läste jag en artikel i konservativa Svensk Tidskrift som urskuldade massakrerna med att det inte var politiska utan “rituella” mord. “Det var landsbygdsbefolkningens primitiva svar på det dödliga hot de upplevde från Sukarnos ‘kulturrevolution’.” Av Törnquists artikel framgår att detta på sin höjd är en “halvsanning”. Massmorden styrdes definitivt av militären.

    Vid samma tid skyllde maoister massmorden på “revisionistiska” tendenser i det indonesiska kommunistpartiet, som gjorde att partiet var helt oförberett på militärkuppen. Som många andra maoistiska teser var detta i huvudsak en myt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.