munsbit_5202

Den nya skollagen ger anledning till ännu en kommentar. Motvilligt ska jag säga, tvingas jag konstatera att Jan Björklund sannerligen är en kreativ och handlingskraftig politiker. Med förslaget att skolor ska slippa göra lokala skolplaner och kvalitetsredovisningar prickar han in en riktig femetta.

För dem som inte jobbar i skolan kan det vara svårt att förstå det geniala i detta. Jag kan emellertid försäkra att det blir en stor förändring, som innebär en dramatisk effektivisering. Systemet med skolplaner och kvalitetsredovisningar har slukat abnormet med resurser de senaste åren.

Det hela infördes i samband med decentraliseringen, kommunaliseringen och den så kallade målstyrningen under 90-talet. Alla regelverk och hela Skolöverstyrelsen avskaffades och med detta all systematisk kontrollverksamhet. Allt skulle nu kontrollera sig själv. Utvärdering av den så kallade måluppfyllelsen blev en farsot som fick hyckleriet att växa till skolans mest populära interna narrspel.

Redan från början borde det hela ha kritserats från professionens sida. Till min stora förvåning och besvikelse blev det dock inte så, utan jag kände mig mycket ensam i min rödkindat upprörda kritik. Anpassligheten bland lärare (särskilt uppbackat av Lärarförbundet) och skolledare har jag tidvis funnit vämjelig. Rövslickeriet tilltog medan skolledningar och skolbyråkrater trodde de utrustats med ett raffinerat styrinstrument.

2004 års kvalitetsredovisning på min dåvarande skola blev inledningen till en konflikt som så småningom ledde till att jag tvingades avsluta mitt yrkesliv i grundskolan. Det känns lite som jag fått rätt till slut.

Jan Björklund kommer att sopa banan med alla sossar som försöker opponera. Det vet han. Och precis som väntat anmäler Marie Granlund (Socialdemokraternas talesman i skolfrågor) reflexmässigt skepsis mot förslaget och gör sig själv till en enkel munsbit. Bingo! De allra flesta lärare och förståndiga skolledare kommer att jubla. Med detta punkteras en av de riktigt stora bluffarna i svensk skola. Bravo Björklund!

Andra bloggar om: , , , , , ,

Föregående artikelNya skollagen skapar mörker
Nästa artikelNu gäller det skolplikten
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Björklund har ännu flyt, men det viktigaste återstår: Stopp för friskolor och avskaffandet av ”det fria skolvalet”. Det fria skolvalet är lika korkat som det ”fria vårdvalet utomlands”. Vem tjänar på det? Liksom, vem tjänar på det fria skolvalet? Svaren är Särö och Lidingö.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.