Jan Fredriksson läser boken Vart vill Trump leda USA… av Thomas O´Connell, medlem i den amerikanska Maoistiska Kommunistiska Unionens (MCU) centralkommitté.

”Vart vill Trump leda USA. Nymerkantilism, valet och debatterna inom borgarklassen” ges ut av Oktoberförlaget.

Vi ser nu hur Donald Trump genomför de höjningar av tullar som han lovade i presidentvalet. I en tidigare text på lindelof.nu har jag skrivit om att Trump i decennier hyllat och velat återgå till merkantilism genom att bygga tullmurar runt USA och att bedriva en industripolitik för att hjälpa amerikansk tillverkningsindustri, vilket också var en bärande del av Joe Bidens politik.

Som vi ser är det en bred enighet inom den amerikanska borgerligheten att slå in på en merkantilistisk ekonomisk politik. Skillnaden mellan demokraterna och republikanerna är omfattningen och hur snabbt förändringarna skall ske. Thomas O´Connell, författaren till Var vill Trump leda USA? Nymerkantilism, valet och debatterna inom borgarklassen menar att både Donald Trump och Kamala Harris i presidentvalet ville ha en snabb övergång till nymerkantilism, där Trump förespråkade en ’strategisk frikoppling’ från Kina medan Harris stod för ’riskminimering’. Men det råder egentligen ingen oenighet dem emellan om behovet av stora och omfattande förändringar av USA:s och världens ekonomi.

USA har ett stort underskott i sin bytesbalans mot omvärlden. Man spenderar mer än man producerar. Det är i detta sammanhang som nu USA slår in på en merkantilistisk ekonomisk politik. I den merkantilistiska ekonomiska teorin är syftet att skapa permanent handelsöverskott genom en strikt protektionism. Nu menar O`Connell att syftet med den amerikanska nymerkantilismen är en blandning av frihandel för förtryckta länder och aggressiv protektionism riktat mot Kina, men också mot allierade, som vi nu ser, med höga tullar.

USA talar om den ”regelbaserade världsordningen”, som är till för att gynna sina intressen. Men USA har nu kommit till en punkt där de behöver en nu världsordning, skriver O’Connell. Införandet av tullarna syftar till att omkonfigurera globala leveranskedjor och omforma den globala produktionen och handeln.

En viktig rådgivare åt Trump och arkitekten bakom Kinatullarna i Trumps tidigare administration är Robert Lighthizer. Han var chef för US Trade Representative (USTR) under Trump. O´Connell beskriver honom som en av de mest erfarna handelsexporterna inom den amerikanska eliten och en ivrig merkantilist. För Lighthizier handlar det i första hand om att USA skall bli globalt konkurrenskraftigt och dominerande och att USA:s allierade måste acceptera en mera underordnad ställning gentemot USA.

Eftersom det finns ett motstånd mot Trumps merkantilistiska politik kommer Trump att vilja utvidga den verkställande makten. Detta genomför han nu, enligt vad som rapporteras i media. Lighthizier menar att kongressen måste ge regeringen makt att om nödvändigt hindra amerikanska företag att investera i Kina. Han menar också att USA måste använda sitt inflytande över sina allierade för att motarbeta Kina. Detta kan de göra genom att hota eller ensidigt införa tullar – om de inte lyssnar på USA:s krav.

Detta och mycket annat kring den nymerkantilismen som vi nu ser formas i USA tar Thomas O´Connell upp i sin intressanta bok. Den är ett intressant bidrag till diskussionen om den ekonomiska politik som nu kommer till uttryck i USA.

Föregående artikelMaxim Gorkij
Nästa artikelVad hände med dig, Åsa?
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

2 KOMMENTARER

  1. En något annan vinkel erbjuder f d finansministern i Grekland Veroufakis. Trumps tullkrig innebär i praktiken en devalvering av dollarn vilket ökar USA:s export. En del utländskt kapital kommer också att strömma till USA för att komma runt tullmuren vilket kan gynna t ex arbetare inom biltillverkningen medan de som är anställda på t ex Amazon i USA förlorar. Veroufakis menar också att Trump är beväpnad med en dubbelpipig bössa där bara ena pipan är avlossad. Den andra pipan innehåller skatterabatter för de superrika i USA. Sammantaget kommer då en viss del av arbetarklassen drabbas dubbelt eftersom välfärdssystemen urholkas.

    En intressant och pedagogisk redogörelse långt från medias hysteri.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.