Paulina Neuding; blivande chefredaktör (Bild klippt från DN: Foto: Linda Broström)

En rad profilerade opinionsbildare på högerkanten har värvats till ett nytt medieprojekt som lanseras inom kort. Chefredaktör blir Paulina Neuding, enligt vad DN erfar.
– Det blir en bred publicistisk satsning, säger hon.

Så inleds en nyhetsartikel i DN 12 november 2020.

En liten kommentar:
Det blir förstås en allvarlig konkurrent till hittills framgångsrika och expanderande högersajterna, Nyheter idag, Nya Tider m fl, men också mot Svenska Dagbladet. Det är en väntad utveckling efter att Moderaterna och Kristdemokraterna anslutit sig till det sverigedemokratiska högerblocket. I detta projekt kommer ”näringslivet” och privata finansiärer generöst gå in med kulor. Jag ser ingen anledning att inte välkomna projektet, som ju kommer att bredda svensk debatt.

Problemet är att något liknande framstår som helt otänkbart på vänstersidan i svensk politik. Det finns ju inte längre någon samlande vänsterkraft.

Föregående artikelNR 11-2020 AV FIB/K INNEHÅLLER UNIKT MATERIAL
Nästa artikelEftervals-minnen
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. Frågan är om det någonsin funnits någon ”samlande vänsterkraft”? De som av något för mig outgrundligt skäl brukar kalla sig ”vänster” i dag kännetecknas av sina splittrande tendenser. Och jag minns 1970-talets början. under ”bokstavsvänsterns” högtidsdagar när förökningen skedde genom delning. Men började inte allt några år tidigare när vänsterns ledande kraft (med flera tusen fackliga förtroendemän runt om i landet, i huvudsak inom LO) började kasta ut marxismen med det ideologiska badvattnet?

 2. I högersatsningen ingår även Frivärld och Timbro samt några myndigheter. Ja, vänstern är inte samlad. Allt för många håller på med identitetspolitik och HBTQ++XYZ+. Vänstern har heller inte pengar till dylika satsningar som högern har med en del rika i bakgrunden?

 3. Det vore förstås bra om vi fick en höger som klart tar avstånd till SD. Men kommer denna höger också och precis som den brittiska att säga nej till EU. Och kommer den att såga nej till dagens svenska ideologiska säkerhetspolitik. Ja det får vi se.

 4. Jag tror det finns ett samband mellan vår – själv inkluderad – tillbakalutade, självgoda och lite trötta inställning och vår bekväma medelklasstillvaro. De avgörande frågeställningarna gäller som alltid: HUR GÖRA?

  Alla ordrika och intrikata beskrivningar till trots undviker vi eventuella svar och KONKRETA förslag. Eller har jag missat några?

 5. Eftersom DN-artikeln ligger bakom betalvägg utgår jag enbart från de få raderna här på Lindelöfs och av det lilla jag vet för övrigt.

  Dessa ”profilerade opinionsbildare på högerkanten” kommer nog framför allt att konkurrera med tidskrifter som Kvartal, kanske också Fokus, kanske med Axess blogg och eventuellt med en eller annan s k tankesmedja eller andra liknande intellektuella bloggar. Däremot kommer de inte att erbjuda sådant material att de kommer att kunna konkurrera med Samhällsnytt, Fria tider, Nyheter idag, Nya dagbladet, eller Nya tider. Det är förmodligen heller inte avsikten med medieprojektet ifråga. Paulina Neuding m fl:s nya medieprojekt kommer därför inte att räknas till alternativmedia.

  Gränsen mellan ”mainstream-media” och alternativmedia dras inte enbart med hjälp av vilka attityder man har till de vanligaste politiskt korrekta (van-)föreställningarna om invandring, integration, rasism, feminism och så vidare. Det handlar också om inom vilka intellektuella ramar man formulerar lösningarna på de samhällsproblem vilka man ser döljer sig under de politiskt korrekta vanföreställningarna och vilka lösningar man betraktar som önskvärda.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.