Peter Hultqvist och Börje Andersson

FÖRSTA GÅNGEN JAG hörde talas om honom var han fortfarande Borlänges starke man. Inga vackra ord. Dummare än en ladugårdsdörr, ett av de mildare omdömena. Men förmodligen en slipad maktspelare och karriärist. 

Inte besvärad av någon ideologisk barlast. Inte heller tyngd av boklig lärdom eller bildning. Ingen intellektuell böjelse. När jag föreläste i skuggan av Domnarvet, dök han inte upp. Trots personlig inbjudan från en av arrangörerna som hoppades på en livfull diskussion om arbetslinjen kontra medborgarlön.

Som klippt och skuren för den socialdemokrati som sedan länge endast till namnet är en arbetarrörelse. Heltidsanställda ombudsmän och yrkespolitiker bär upp och tonsätter organisationen. 

Skattemedel (i och för sig likadant för alla partier) och LO (trots att allt fler inom kollektivet röstar på SD) finansierar verksamheten. Partiet står inte och faller med betalande medlemmar som dessutom stadigt fortsätter att minska i antal. 

Oligarkins (fåtalsväldets) järnhårda lag råder inom socialdemokratin. Ett fenomen som den tyske sociologen Robert Michels redan i början av 1900-talet förutsåg. Den senaste, välregisserade S-kongressen kunde inte demonstrera toppstyrningen tydligare. 

Om mannen från Borlänge inte funnits, kunde Jan Myrdal fiktivt ha fabricerat honom. Typen. Han som skrev Myglaren och Karriär.

Jag har hört människor uttrycka sitt gillande av denne Peter Hultqvist. Fötterna på jorden. En rejäl karl. Och liknande. Kan det vara dialekten? Dalmålet? Han låter ju folklig. En av oss. En ur verklighetens folk. Inte som den där smattrande Kristersson, ivrigt viftande med armarna. 

Det kan knappast vara sakpolitiken som framkallar gillandet. Ta bara hans generösa vräkande av skattepengar över försvaret. Hur och när utvärderas denna satsning med svag konsekvensanalys? Och hans uppenbara Nato-fjäskande. Vad med vårt nationella oberoende? 

Kanske har han en stark ställning och ett brett stöd inom S. Det betyder statsrådspost. Inte kompetensen som tagit honom till Rosenbad. Lägg till noll i retorisk förmåga. Hans agerande mot Jimmie Åkesson i en tv-debatt var rent fasansfullt. Med otyglade, svävande utfall. 

Minns någon längre försvarsminister Börje Andersson, Röde Börje, som Palme lockade till regeringen och Stockholm? Också han från Borlänge. Det gick inte bra. Långsamt tynade han bort. Avled blott sextiofyra år gammal. 

Kanske behöver S någon från Dalabänken. Därför nu Hultqvist. Fråga mig inte varför. 

Han agerar egenmäktigt som om riksdag inte fanns, beslutsförankring inte behövdes. Häromdagen lovade han trupper till Ukraina. Om grundlagen gällde, skulle han ställas inför riksrätt. Som Stefan Lindgren uttryckte det på sin webbsida 8 dagar. Men vem bryr sig om grundlagar längre?

Över S svävar Lennart Geijers och Carl Lidboms ande: politiken är överordnad juridiken. Makt går före rätt. 

Två tunga maktspelare (Lennart Geijer och Carl Lidbom)

Den avgående Löfven, vill också framstå som en man ur de djupa folklagren, har låtit dalmasen hållas trots alla turer. Han utgör ju inget hot. Vad han än företar sig. Kanske därför. 

Vi har de statsråd vi förtjänar? Jag röstar inte, så skyll inte på mig. Jag tvår mina händer. Men hade gärna debatterat med Hultqvist den gången i Borlänge. Det hade väl spårat ur.

Föregående artikelDet oscarianska arvet har övertrumfat de demokratiska reformerna
Nästa artikelWHERE IS PENG SHUAI?
Lasse Ekstrand
Född och uppvuxen i Sandviken i skuggan av järnverket. Fångades av 70-talets vänstervåg, studerade i Uppsala, gjorde akademisk karriär och undervisade i sociologi på högskolan i Gävle.

5 KOMMENTARER

 1. Peter Hultqvist talar inte dalmål. Vi skall inte devalvera ordet ”dalmål”. Dalmål kan en standardsvensktalande endast förstå efter ett längre specialstudium.

  Att bevara ackusativ och dativ i böjningen av nominala ordklasser skulle vara en av de viktigaste politiska och frågorna i Sverige.

 2. Jan Arvid G!
  Hilding Eriksson ligger svårt sjuk på lasarettet. Sonen Robert visar omtanke och besöker honom så ofta han kan. Han försöker få igång samtal med fadern:
  – Tror du inte att det ändå finns en lycka i världen, farsan
  – Kalla mig inte farsan.

  PG Evander
  Måndagarna med Fanny

 3. OM PETER HULTQVIST MED MERA
  Om Magdalena Andersson får bilda nästa regering har hon knappast vett eller mod att ta bort Peter Hultqvist.

  Och efter nästa val? Om det blir en regering med socialdemokratisk dominans så kanske Hultqvist blir kvar som försvarsminister. Om det blir en annan regering så blir det en försvarsminister för medlemskap i Nato, såvida inte SD säger Nej till Nato-medlemskap, tar plats i regeringen och kräver och får försvarsminister-posten. SD har Landsdagar 25–28 november då det förmodligen blir en ny debatt om Nato.

  Läs hur Hultqvist har presenterat Sverige internationellt. Det är närmast katastrofalt. Länkar till original på regeringens webbplats samt översättningar:

  16 maj 2017 tal vid John Hopkins School of Advanced International Studies i USA.

  12 mars 2020 tal på Chatham House Security and Defence Conference.

  Dessutom kan man inte låta bli att reflektera över att talens innehåll, åtminstone huvuddragen, bör ha varit kända i förväg av Stefan Löfven.

 4. Leif Strandberg!
  Jag förstod tyvärr inte citatet från Per Gunnar Evander, som jag inte läst.

 5. Ja, ständigt denne Hultqvist. I veckan sa han i en intervju med SR att han stödjer ett EU-förslag (?) att skicka svensk militär för att utbilda ukrainska trupper. Vad säger Ryssland om detta?

  Det vet vi nu. Ryska ambassaden kommenterade förslaget dagen efter på sin Facebook-sida:

  ”Vi vill påminna herr Hultqvist om att han inte är den första militära ledaren i Sverige som försöker skrämma Ryssland med makten av sin hjältemodiga armé genom att planera att skicka sina militärer till Ukraina” och sedan fortsätter man:

  ”Det sista världsberömda svenska försöket av detta slag ägde förresten rum vid Poltava år 1709”.

  En nog så viktig påminnelse om historien. Expeditionsministären skickade fram sin utrikesminister att göra en sorts förtydligande, men Ann Lindes pladder förtjänar bäst att glömmas bort.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.