Demonstrationen i Uppsala 7 september 2007
Demonstrationen i Uppsala 7 september 2007

UNT publicerade Lars Vilks´ rondellhund i kulturdelen 23 augusti i samband med en kommentar till uppståndelsen runt dessa teckningar. Det var inte på ledarplats, utan på nyhetsplats, alltså ingen åsiktsyttring. Bilden var vid publiceringstillfället vitt spridd och knappast okänd för någon.

Den 7 september gick ett demonstrationståg till UNT:s kontor för att protestera mot denna helt harmlösa publicering. Demonstrationen mot publiceringen är en överdrift, förmodligen orsakad av UNT:s undfallenhet mot Israel och USA på ledarplats, vilken jag däremot tycker att man ska protestera mot med demokratins alla till buds stående medel. Några företrädare för Uppslas kommunalpolitik talade vid demontrationen och passade i sant populistisk anda på att slå mynt av den uppjagade stämningen.

Lars Vilks är en provokatör, det står helt klart. Massmedier har ett stort ansvar för främjandet av relionsfriheten, så att ingen ska känna sig åsidosatt i vårt demokratiska land. Yttrandefriheten innebär inte att allt som kan reta någon annan bör publiceras (se tidigare inpass i frågan längre ner i denna spalt). Men dumheter och osmakligheter på nyhetsplats måste alla kunna ta med en nypa salt. Öppen debatt är framgångsvägen, inte villkorad tryckfrihet.

Jag vet att folk i allmänhet (inklusive dem med muslimsk tro och kultur) knappast upprörs över UNT:s publicering. Demontrationen var ett oförnuftigt försök att göra politik av frågan även i Uppsala, som underblåser motsättningar snarare än främjar mellankulturell dialog. Det kommer inte att gynna arbetet mot USA:s avskyvärda krigspolitik i Palestina, Afghanistan och Irak.

Föregående artikelMyrdal skapar kulturnoja
Nästa artikelOförnuftig demonstration II
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.