OLA TUNANDER OM UKRAINAKRIGET

4

I denna videointervju med Ola Tunander, professor emeritus vid fredsforskningsinstitutet PRIO (i Oslo), går vi bakom den dagliga nyhetsbilden för att finna orsakerna till kriget i Ukraina. Det ryska anfallet 24 februari omtalas som ett oprovocerat angrepp. Men, en mängd politiska val och handlingar visar tydligt att angreppet var långt ifrån oprovocerat.

Samtalet omspänner Natos östutvidgning, Maidan-upproret och kuppen 2014, ukrainska nazister, kriget i Donbass, Minsk-avtalet 2015, atomvapen inpå ryska gränsen, biologiska laboratorier i Ukraina, och om sprängningarna av Nord Stream 1 och 2.

Föregående artikelUkraina ”kämpar för allas vår demokrati”, men förbjuder språk och litteratur för en tredjedel av sin befolkning
Nästa artikelSverige måste ut ur EU

4 KOMMENTARER

  1. Mycket bra genomgång och sammanfattning av bakgrunden till konflikten, med ett par små guldkorn som jag inte kände till tidigare. T ex att bolsjevikerna gav de ryskdominerade områdena till Ukraina för att säkra kontrollen över den sovjetrepubliken, fascinerande. Jag har läst en del om bolsjevikerna, vilka de var och vad de gjorde, men har haft lite svårt att skilja mellan alltför politiskt korrekta böcker å ena sidan och alltför rasistiskt/antisemitiskt nazistdravel å andra sidan. Kan någon rekommendera en bra bok?

    Jag är inte rädd för kontroversiella idéer eller teorier, bara de är väl underbyggda med bevis och/eller vetenskap. Jag har själv anklagats för att vara både det ena och det andra därför att jag inte håller flabben med vad jag tycker i vissa känsliga frågor, oavsett vem det förolämpar/sårar/retar, för jag är mer intresserad av sanningen och vad som går att visa/bevisa än att vara kompis med alla.

    Undrar t ex hur många som känner till att Robert Aschbergs farfar Olof var bolsjevikernas bankir i Stockholm, grundade ryska handelsbanken och ett par år var chef för Ruskombank? Historia är fascinerande, om man kan hitta bra källor som lägger politiken åt sidan (så gott det går) och håller sig till vad som faktiskt hände.

    Boktips mottages tacksamt. Och jag ber om ursäkt om jag frågar i fel forum, men jag inbillar mig att många här tänker som jag, även om inte alla/många/någon delar mina slutsatser i vissa frågor; det blir nog en långsam utdragen process som behöver övervinna livslång indoktrinering.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.