Anders Björnsson

Vi behöver skaffa oss överblick i tid och rum. Inte minst för att få grepp om den epok vi nu genomlever. Pandemin är inte det viktiga här, utan att våra föreställningar om vad demokrati innebär och vad nationella gemenskaper kan betyda gentemot till exempel Kinas växande inflytande i världen. Är det ett hot mot oss eller en möjlighet? Den diskussionen förs inte hos oss. Här går alla i takt med Kinas huvudfiende.

”Men nu oroar sig staten Sverige för att det har gått för långt. Det kommunistiska spöket utges för att vara ett hot mot oss – just ett spöke är det, för länge sedan dött och begravet. Alla landets politiska krafter har plötsligt kommit överens om att kinesisk företagsamhet och handelsutbyte med den kinesiska stormakten kan äventyra vår nationella suveränitet. Den gula faran återaktiveras. Lama protester hörs från näringslivet, som i dessa speciella sammanhang anses utgöra ett särintresse.”

Tur att vi har Anders Björnsson och alliansfriheten.se

Föregående artikelApropå Frank Baude och Proletären
Nästa artikelMycket hör ihop, men mycket faller också isär
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

4 KOMMENTARER

  1. Med en tramsatlantisk Nato-minister som kallar politiker han inte gillar för sminkade grisar och för debatten på sandlådenivå har vi dessvärre inte mycket att hoppas på. Sverige har troligen passerat sitt Bäst-Före-datum.

    I riksdagis får man numer inte använda stygga eller hårda ord som krig, fiende och annat hemskt. Hur vore det att privatisera hela middevitten? Hill & Knowlton är skickliga på kommunikation.

  2. Leif Sålhammer!
    Nu har du väl ändå ett alldeles för kort historiskt perspektiv. Visst går femhundra år av nordatlantisk världsdominans nu mot sitt slut och vi har som före Columbus på nytt ett öst som är öst och ett väst som är väst och en ”sidenväg” däremellan.

    Kina är på nytt konfucianskt och hos oss är såväl EU som Nato snart bara historia precis som Marx kommer att vara det.

  3. Kommunismen och enpartistat lär vara sammanfogat i medvetandet. I Kina finns Industripartiet plus ett annat parti som i mitt huvud fallit i glömska. Ja, utöver kommunistpartiet. Det är medlemsantalet i respektive parti som påverkar representanter i deras riksdag och inte fria val. Synen på demokrati i relation till flerpartisystem kan alltså vara olikartad.

  4. Jag förstår inte riktigt, Gunnar E? Vad har Kina (folkrepubliken, alltså) med demokrati eller synen på densamma att göra? Enligt mina uppgifter finns det åtta (8) godkända politiska partier i Kina, varav ett är KKP!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.