Putins-fall
Ännu är dörrarna öppna …

Jag har tyvärr inte tillgång till Russia Today och känner inte den ryska politiska propagandalinjen. Men bara genom att källkritiskt följa svenska massmedier har det sedan länge varit uppenbart att USA och delar av EU vill provocera Ryssland så de kan få en förevändning att destabilisera det. Men låt oss lyssna på ett par ryska röster, kanske har de rätt?

Den i SVT nyligen intervjuade ”talesmannen för Putin” Sergej Markov sade för en tid sedan att västmakterna är inställda på ett ”mjukt krig” emot Ryssland. Detta var ett begrepp som amerikanarna utvecklade under det ”kalla krigets” slutskede när regelrätta invasioner visade sig olämpliga.

Den ryske utrikesministern Lavrov har nyligen, enligt SVT, sagt att västmakternas ekonomiska sanktioner syftar till att utlösa oroligheter och därmed destabilisera regimen.

Varken väst eller Ryssland tror att det kommer att bli ”folkliga protester”. Ryssarna är vana vid att stå ut med svåra tider, senast efter Sovjetunionens fall och under Jeltsins tid vid styret. Både då och nu var det dessutom uppenbart för den vanlige ryssen att svårigheterna mer eller mindre var genererade utifrån och av deras egna oligarker inifrån.

Nä, de som snarare kan utlösa ”oroligheter” är givetvis alla dessa ryska oligarker som sett sina ekonomiska tillgångar frusna. En palatsrevolution i Kreml är nog det mest troliga.

Bra, säger ni kanske, då blir ”vi” av med Putin. Jo, som ”vi” blev av med Saddam och Gaddafi – och gav deras undersåtar ett helvete.

Men som nymornade imperialister ska ”vi” ju inte bry oss om sådant. Mer bekymmersamt var att den feta olja som ”vi” egentligen var efter i Irak och Libyen verkar ha hamnat i andra händer. Och ”terroristerna” som skulle stryka på foten verkar mer energiska och livaktiga än tillförne.

En palatsrevolution i Kreml kan föra krafter till makten, personer som får Putin att framstå som en blyg liberal; det finns ju starka fascistiska rörelser också i Ryssland. Och dessa vill verkligen återerövra de baltiska staterna och Finland!

Men som sagt, troligt är att en grupp av de förkättrade ”oligarkerna” tar makten. Och då har ”vi” – återigen – uppnått motsatsen till vad ”vi” sade att ”vi” var ute efter: att få bort Putin och därmed hjälpa ”de demokratiska krafterna” i Ryssland och Ukraina.

Tredje hypotesen är att Washington på tryggt geografiskt avstånd egentligen inte bryr sig om vad som sker i världen, bara det allmänna kaoset utanför Nordamerika ökar och motiverar nya beställningar till vapenindustrin, det ”militärindustriella komplexet” som president Dwight G. Eisenhower kallade det 1960.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelKäringen på berget och Facebook
Nästa artikelJesus Kristus och de fyra evangelierna

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.