Om dörrarna slås igen framför Putin …

Putins-fall

Ännu är dörrarna öppna …

Jag har tyvärr inte tillgång till Russia Today och känner inte den ryska politiska propagandalinjen. Men bara genom att källkritiskt följa svenska massmedier har det sedan länge varit uppenbart att USA och delar av EU vill provocera Ryssland så de kan få en förevändning att destabilisera det. Men låt oss lyssna på ett par ryska röster, kanske har de rätt?

Den i SVT nyligen intervjuade ”talesmannen för Putin” Sergej Markov sade för en tid sedan att västmakterna är inställda på ett ”mjukt krig” emot Ryssland. Detta var ett begrepp som amerikanarna utvecklade under det ”kalla krigets” slutskede när regelrätta invasioner visade sig olämpliga.

Den ryske utrikesministern Lavrov har nyligen, enligt SVT, sagt att västmakternas ekonomiska sanktioner syftar till att utlösa oroligheter och därmed destabilisera regimen.

Varken väst eller Ryssland tror att det kommer att bli ”folkliga protester”. Ryssarna är vana vid att stå ut med svåra tider, senast efter Sovjetunionens fall och under Jeltsins tid vid styret. Både då och nu var det dessutom uppenbart för den vanlige ryssen att svårigheterna mer eller mindre var genererade utifrån och av deras egna oligarker inifrån.

Nä, de som snarare kan utlösa ”oroligheter” är givetvis alla dessa ryska oligarker som sett sina ekonomiska tillgångar frusna. En palatsrevolution i Kreml är nog det mest troliga.

Bra, säger ni kanske, då blir ”vi” av med Putin. Jo, som ”vi” blev av med Saddam och Gaddafi – och gav deras undersåtar ett helvete.

Men som nymornade imperialister ska “vi” ju inte bry oss om sådant. Mer bekymmersamt var att den feta olja som ”vi” egentligen var efter i Irak och Libyen verkar ha hamnat i andra händer. Och ”terroristerna” som skulle stryka på foten verkar mer energiska och livaktiga än tillförne.

En palatsrevolution i Kreml kan föra krafter till makten, personer som får Putin att framstå som en blyg liberal; det finns ju starka fascistiska rörelser också i Ryssland. Och dessa vill verkligen återerövra de baltiska staterna och Finland!

Men som sagt, troligt är att en grupp av de förkättrade ”oligarkerna” tar makten. Och då har “vi” – återigen – uppnått motsatsen till vad “vi” sade att “vi” var ute efter: att få bort Putin och därmed hjälpa “de demokratiska krafterna” i Ryssland och Ukraina.

Tredje hypotesen är att Washington på tryggt geografiskt avstånd egentligen inte bryr sig om vad som sker i världen, bara det allmänna kaoset utanför Nordamerika ökar och motiverar nya beställningar till vapenindustrin, det ”militärindustriella komplexet” som president Dwight G. Eisenhower kallade det 1960.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

... är läst 259 gånger!

(Visited 1 times, 1 visits today)

  6 kommentarer for “Om dörrarna slås igen framför Putin …

 1. Jan Wiklund skriver:

  Ja, det är väl ungefär vad Boris Kagarlitskij säger i den här intervjun.

 2. Leif Stålhammer skriver:

  Den analysen delar jag. Låt oss se till att “vi” inte går i fällan igen.

 3. Anders Persson skriver:

  Leif!
  Vi gick i en sådan fälla för 270 år sedan.

  På väg från vår bundsförvant Turkiet till Sverige, blir det svenska diplomatiska sändebudet majoren Malcolm Sinclair sommaren 1739 mördad av två ryska agenter i Polen. Ett klart brott, så Sverige hade det moraliska övertaget.

  Efter en tids intensiv antirysk kampanj, där balladen om Sinclair blev den stora ”schlagern” startades kriget med någon provokation vid gränsen i öster.

  Att det svenska styret utnyttjade sitt moraliska övertag till att anfalla Ryssland var inte bara en klar överreaktion (på en visserligen klar kriminell handling), det var också politiskt dumt. Sverige var på den tiden anslutet till den tidens NATO, nämligen stormakten Frankrike, som av orsaker jag inte minns, just då ville ha ett krig med Ryssland.

  Svenska regeringen hade också fått för sig att en ”opposition” i St Petersburg skulle välkomna de svenska ”befriarna”. Man hoppades också få tillbaka de delar av Finland man förlorat 1721.

  Men kriget blev ett fiasko, den ryska ”oppositionen” tog makten efter en palatskupp och bedrev sedan kriget energiskt emot sina förmenta ”befriare”. 1743 hade ryssarna ockuperat hela Finland, men lät vid fredsslutet nöja sig med området kring nuvarande Nyslott (Savonlinna).

  Vad som sedan hände har jag skrivit om i ”Den farliga hjälpen” (Ordfront, 1981). Missnöjet i Sverige ledde till Dalaupproret sommaren 1743 som slogs ner blodigt. Dalkarlarna, göteborgarna och skåningarna ville återupprätta Kalmarunionen, dvs göra Köpenhamn till vår nya huvudstad.

  Inför detta hot lät de styrande i Stockholm, alltså samma krigshetsande kretsar som lett hetskampanjen 1739-41, kalla in 12 000 ryska soldater som samma höst förlades i Östergötland och Sörmland för att kunna sättas in emot det egna folket.

  Observera att Danmark 1743 inte var någon blodig diktatur utan lika civiliserat som Sverige, ja kanske mer. ”Kristian Tyrann” var död sedan 200 år!

  De ryska trupperna gjorde sitt ståtliga intåg i Stockholm den 30 november 1743 samma dag som etablissemanget firade Karl XII:s 25:e dödsdag. De ryska trupperna fick till och med ett hedersomnämnande i en av de officiella minnesdikterna över ”hjältekonungen”.

  Ännu i slutet på 1950-talet sjöng vi i min skola i Göteborg under musikläraren Bengtanders ackompanjemang denna ”Sinclairvisa” för att hålla rysskräcken vid liv.

 4. Anders Persson skriver:

  Många som läst min text har valt att polemisera med Knut på Facebook.

  En skriver t.ex att Sergej Markov, och därmed den ryska statsledningen (?), hotat de baltiska staterna med invasion: “Ni i Sverige behöver inte vara rädda. Lettland och Estland har däremot anledning att vara rädda. Om det blir ett stort krig är det möjligt att det inte blir något kvar av de här länderna”.

  Jag kan inte tolka detta som något hot att oförhappandes invadera Estland och Lettland. Vad Markov påminner om är den allmänna sanningen att de som önskar ett krig inte nödvändigtvis kommer att gå segrande och/eller helskinnade ur det.

 5. Mats Larsson skriver:

  Anders!
  Jag gick efter din senaste kommentar, med referens till Knuts facebook-sida, in och läste kommentarerna där. Du blir ganska hudflängd, men man undrar varför de inte tar diskussionen med dig direkt här och inte på facebook. Jag förstod från en kommentar som Knut gjorde i samband med min gästblogg om Vitryssland att samma sak hände då. Märkligt fenomen.

  I en fb-kommentar påpekas att genom Russia Today (rt.com) har du tillgång till den ryska propagandan. Jag tror att det bara är delvis sant. Russia Today vänder sig väl i första hand till en internationell publik.

  “Pervyj kanal” (första kanalen) är Rysslands största TV-kanal, påkostad och mycket professionell (men enbart på ryska). Dess “tonight show” t ex är en närmast identisk kopia av ett av de stora amerikanska TV-bolagens “tonight show” (som jag sett många gånger efter sena arbetspass under gästforskarvistelser i USA), men bättre och inte lika tramsig. “Pervyj kanal” finns i ComHems kabelnät.

  Morgonens nyheter toppades av att gamle hockeytränarens Tichonov avlidit, därefter ett inslag om Kievs blockad av Donbass, följt av naziupplopp i Kiev (se rt.com). Inslag från Donbass är vanliga i nyhetssändningarna i “Pervyj kanal”.

  Svårt att utläsa från ryska propagandan vad nästa drag blir, i den mån Kreml ens kan kontrollera vad som händer i sydöstra Ukraina. Jag pratade med en ukrainsk kollega häromdagen vars mamma inte bor i närheten av fronten i Mariupole, utan på fronten; artellerigranater från båda sidor flyger över huset.

  Men Mariupole tycks lojalt mot Kiev och även om staden torde vara av det största strategiska intresse för Kreml i Ukraina för att bygga en korridor till Krim, så kommer det att bli kostsamt att militärt ta Mariupole.

  Kartan har emellertid ritats om så många gånger i Ukraina det senaste året att varje försök till långtidsprognos är dömt att misslyckas.

 6. Anders Persson skriver:

  Läst i (sön)dagens SvD: ”Det kan vara svårt för en del utomstående att förstå, men i rysk politik finns mycket otrevligare element än de ohederliga skummisarna i Putins inre krets.”

  Har inte detta hävdats tidigare på denna sajt? Så läs https://www.lindelof.nu och var ”steget före”.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.