Om Folket i Bild/Kulturfront i Folket i Bild/Kulturfront

Den som läser Folket i Bild/Kulturfront blir ibland lätt föbryllad. Så t ex i ett inslag på sidan 2 i årets aprilnummer. Där intervjuas Margareta Zetterström under vinjetten “Månadens medlem”.

Hon säger:

“Det sämsta är att tidningen sällan känns riktigt relevant i dagens politiska verklighet, att den ofta tycks blunda för stora avgörande frågor, typ klimatförändringen, urholkningen av asylrätten, utvecklingen mot så kallad ‘illiberal demokrati’ i flera av världens länder, och att den inte lyckats bli – eller ens tycks vilja vara – ett samlande, partipolitiskt obundet, forum för den idag så nödvändiga kampen mot högerpopulism, rasism och invandringsfientlighet.”

Sedan en tid tillbaka tolkar MZ det dagspolitiska annorlunda och gör andra betoningar av de tre parollerna än vad t ex jag gör – som faktiskt varit medlem lika länge. MZ hör till de fibbare som de senaste åren gjort gemensam sak med det socialistiska Clarté i en högstämd kritik av hur andra fibbare (inkl. Jan Myrdal) ser på tidningen Nya Tider och dess yttrandefrihet. De ser t ex inga problem med att Göteborgs kommun favoriserar vänstertidningen ETC framför högertidningen Nya Tider – genom att ge ETC tillstånd till en “alternativ bokmässa” 2017 på Heden i Göteborg, men neka Nya Tider samma sak 2018. Men det finns som sagt också andra frågor.

Folket i Bild/Kulturfronts aprilnummer utkom i samma vecka som föreningen Folket i Bild/Kulturfront hade sin årsstämma. Stämman drar upp riktlinjer för tidningen för det kommande året. MZ var inte där och någon motion till stämman hade hon inte lämnat. De riktlinjer som antogs innehöll inget av det hon uttalade i intervjun.

Nå, det är förstås helt i sin ordning att MZ:s åsikt i denna sak kommit fram på tidningssidorna. Men det är inte bra om den andra sidan i denna politiska konflikt inte får komma till uttryck i tidningen. Jag tror dessvärre att tidningens nuvarande mycket kompetenta redaktör Lotta Reberg står på samma sida som MZ i bland annat denna fråga och därför favoriserar just MZ:s inställning i sin redigering. Så kan man göra som redaktör, men det är oklokt då det kommer att leda till att tidningen – enligt min och andras mening – då “inte känns riktigt relevant i dagens politiska verklighet”, vilket i sin tur kommer att leda till bråk som försvagar tidningen ytterligare.

MZ vet lika väl som jag att tidningen inte tillämpar redaktionell demokrati, utan föreningsdemokrati. Om Lotta Reberg är fullt medveten om detta vet jag däremot inte. Hon var inte heller på stämman.

  29 kommentarer for “Om Folket i Bild/Kulturfront i Folket i Bild/Kulturfront

 1. Mats Larsson
  2019-04-24 kl. 12:51

  Knut L!
  Jag förstår överhuvudtaget inte vad problemet är. Margareta Z intervjuades i senaste numret under rubriken “Månadens medlem”. Läsaren uppmanas vidare att nominera nästa månads “Medlem”.

  Vilken upplaga har pappersversionen? 2000-3000? För att läsa intervjun måste man alltså antingen köpa tidningen, eller gå till ett välsorterat folkbibliotek.

  lindelof.nu nås från nästan hela världen, inklusive Kina (vilket jag testat flera gånger). Ett par klick och så har man Knut Lindelöfs uppfattning i denna fråga var man än är (att det går så enkelt beror på en rad upptäckter och uppfinningar inom fysikens område, men fysikens stora betydelse för det fria ordet är ett ämne i sig och okänt för de flesta).

  Min uppfattning är att Margareta Z har rätt när hon skriver att “den tycks blunda för stora och avgörande frågor”. Jag hade väntat mig att en föreningstidskrift med parollen “antiimperialism” under fem år skulle skrivit något läsvärt om Ukraina, men icke. Det är närmast tvärtom.

 2. Knut Lindelöf
  2019-04-24 kl. 13:56

  Mats L!
  Jag inser att den uppståndelse som blivit av min korta text ovan kan uppfattas som lite intern och aningen inkrökt. Men den avspeglar en djupare motsättning i hela samhället och även inom FiB/K, som många inte har lust att diskutera. Ditt exempel om Ukraina är en sådan fråga som kommer i skymundan för att beskrivningen av vad som hänt och händer där skiljer sig helt beroende på vilken sida man står i denna djupare motsättning. Och att t ex ställa frågan om orsaken till SD:s framgångar inom LO-kollektivet leder också till tystnad t ex. Jag har inte sett att MZ har något svar på den frågan. Eller, om man vidrör EU:s fria rörlighet för arbetskraft och kapital blir det också bara tyst. Och att FiB/K inte är en föeringstidskrift, utan en föreningsägd och -styrd tidskrift kan också tyckas aningen knappologiskt, men är en mycket viktig distinktion.

 3. Mats Larsson
  2019-04-24 kl. 15:58

  Knut L!
  Under påskhelgen råkade jag på en liten bok i bokhyllan: “När känslorna tog överhanden” (Oktoberförlaget 1979).

  Det gäller naturligtvis Vietnam/Kampuchea. Den går i analysen från kategori I: Vietnam har inte invaderat Kampuchea, via II: Vietnam har rättmätigt ingripit i Kampuchea, till IV: Vietnam för ett orättfärdigt krig mot Kampuchea och måste fördömas; V Vietnam för ett orättfärdigt krig mot en rättfärdig regim.

  Jan Myrdal placeras i IV: Varje land har rätt till nationellt oberoende, detta oavsett Kampucheas inre förhållanden. Sara Lidman placeras i kategori I.

  Det tycks mig i Ukraina-frågan som om många glömt “oavsett inre förhållanden”. Jag har läst spaltkilometer om hur uselt, korrumperat, banderistiskt och nazistiskt landet är. Land förresten, det är inte ens ett land och ukrainskan inget språk. Här hittar man alltså mycket lätt I och II från 1979, även i dagens FiB/K

  Senaste presidentvalet i Ukraina har dock kastat om spelplanen, t o m för riktmärket Ryssland.

 4. Knut Lindelöf
  2019-04-24 kl. 21:30

  Ja Mats L, ibland är det svårt i politiken. Vad det du nu skriver har för omedelbar bäring på det som jag skrev har jag svårt att se.

 5. Mats Larsson
  2019-04-25 kl. 8:53

  Den omedelbara bäringen överlåter jag till läsaren.

  I morse kunde man på såväl rysk som svensk TV se det första toppmötet mellan Putin och Kim. Orten anges som Vladivostok, men i själva verket använder Putin för toppmöten i Fjärran östern numera alltid det nya campus för Far Eastern Federal University, som byggdes 2012 på Russky Island (tidigare hemvist för ryska Stilla-havsflottan) på direkt order från Putin. Eftersom jag var där i november 2017, känner jag igen miljön från TV-bilderna.

  Min gode vän i Vladivostok, som brukar segla i Japanska havet, berättade att den nordkoreanska kustbevakningen brukar vara tämligen avslappad när de ser att det är en rysk segelbåt, medan däremot de nordkoreanska fiskarna är mycket aggressiva.

  Ingen bäring alls, men en dagsaktuell händelse!

 6. Knut Lindelöf
  2019-04-25 kl. 9:03

  Tack för den nyheten Mats L helt utan bäring på denna tråd. Kanske du ska samla ihop dig till något mer sammanhängande angående Ukraina som nu har ny president. Välkommen med ett sådant inlägg!

 7. Bo Persson
  2019-04-25 kl. 9:36

  Mats Larsson!
  Jag kan hålla med dig om att om man vill orientera sig i dagens värld, så har man ingen användning av FiB/K. Å andra sidan har jag ingen aning om hur man skall göra en masspridd tidning av sajten allliansfriheten.se, som verkligen är användbar i det sammanhanget.

 8. Bo Persson
  2019-04-25 kl. 10:16

  Knut Lindelöf!
  För att säga något vettigt om dagens Ukraina måste man acceptera att folkrätten är en värld och geopolitiken en annan. Och det har Mats Larsson åtminstone hittills vägrat acceptera.

 9. Mats Larsson
  2019-04-25 kl. 14:10

  Knut L 0ch Bo P!
  Att skriva något om Ukraina och presidentvalet kräver en del inspiration, och Bo P:s kommentar lägger sig snarast som en våt filt över den inspirationen.

  Konstateras kan att signaturen “Olaf”, som är kunnig om Ukraina och alltid mycket kritisk till Steigans skriverier om landet, gav en eloge till Steigan för hans blogg om valet i Ukraina (22 april på steigan.no)

  Moon of Alabama har hittills inte uttalat sig om valet i Ukraina.

  The Saker kommer inte med sina vanliga tvärsäkra uttalanden.

  8 dagar hittills tyst.

  Så nog är situationen lite ovanlig. Jag åker till Ukraina i helgen på officiellt uppdrag. Ska bli intressant att känna av den politiska temperaturen. Innan resan kommer jag att ha långa samtal med ukrainska kontakter på tillfälligt besök i Sverige.

 10. Anders Persson
  2019-04-25 kl. 16:55

  Mats L!
  Du har rätt i att signaturen “Olaf” som kommenterar på Pål Steigans blogg är mycket läsvärd. Man ska dock ha klart för sig att han är ukrainare, från Poltava (mellan Kiev och Charkiv). Det nedsätter inte värdet i det han skriver, snarare tvärtom.

 11. Kalle Gustavsson
  2019-04-25 kl. 17:39

  Bror Kajsajuntti!
  Du skriver “Klarar inte Folket i Bild av att lösa denna konflikt….”.

  Varför gömmer du dig? Du är nu inne på sjunde året (i följd) som ledamot av styrelsen för Folket i Bild/Kulturfront. Du är i högsta grad en av de ansvariga för att lösa konflikten.

 12. Dennis Zackrisson
  2019-04-25 kl. 19:39

  Hej, “Kalle Gustavsson”!
  Du fortsätter polemiken mot styrelsen, ser jag. Vad som vore intressant är om du kunde ge några konkreta exempel på artiklar eller andra bidrag till tidningen som det varit “stundtals konflikt” om och vilka som blev införda och vilka som refuserades. Då får vi alla möjlighet att se vad det hela handlar om konkret och kan då själva bli allt mer tydliga och konkreta kring vilken tidning vi vill ha.

 13. Mats Larsson
  2019-04-26 kl. 14:21

  Anders P!
  Jag hade inte kunna gissa att “Olaf” kommer från Ukraina, och naturligtvis ännu mindre Poltava. Men kunnig är han. Glädjande att han fortsätter skriva på steigan.no.

  Martin Kragh gör samma iakttagelse som jag på Twitter:
  “Mycket bra reflektioner kring Ukrainas presidentval och den plötsliga tystnaden från de som i fem års tid målat ut Ukraina som en fasciststat.”

  “Reflektioner” syftar på detta.

 14. Carro Stierna
  2019-08-20 kl. 13:18

  Martin G!
  Och var har du inhämtat din “evidens” för att kvinnor skulle vara mer intuitiva och “lita automatiskt på mängden information som de inhämtat, inte överväga dess ursprung, inte överväga ev. bakomliggande syfte, inte analysera dess kvalitiet m a p källhänvisningar”.

  Ditt inlägg får dig inte direkt att framstå som någon som analyserat kvalitén hos informationen de förlitar sig på…

  Du har inte träffat på så många kvinnor va?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.