
Jag läser Kalle Anka för barnbarnet. Kalle har startat en reparationsverkstad. Knattarna har klistrat ihop några trasiga porslinsdjur på ett bord. Kalle testar en köttkvarn och ett strykjärn som han fått igång. Men strykjärnet bränner genom bordet som tar fyr, porslinsdjuren glider ner i köttkvarnen och mals till småbitar, brandkåren kommer farande. Det hela är mycket roligt, och barnbarnet kräver att jag läser historien en gång till.
Tänk vad roligt det är med kaos och våldsam förstörelse. Särskilt när en självbelåten typ strax innan påstått att han har full koll på allting. Serietidningen Kalle Anka, eller Donald Duck som han heter i sitt fädernesland, har jag inte sett i USA på decennier, så barnbarnets moder började prenumerera på den svenska, och nu får de den i brevlådan regelbundet. Hon vill väl bibringa sin son lite svensk kultur. Även jag prenumererade på tidningen när hon var barn, och det bidrog säkert till att hon lärde sig läsa och skriva svenska. Så Kalle är en god pedagog.
En annan historia jag läser heter ”Bubbeltrubbel”. Det låter som Kalle Anka men handlar om aktiemarknaden. ”Bubble trouble” (i The Guardian Weekly) syftar på risken för en krasch. Samma dag som ett antal missnöjda medborgare stormade kongressen den sjätte januari, satte New Yorkbörsen nytt rekord. Manin efter Bitcoin, kryptovalutan, har fått ny fart. Från 20.000 dollar i december passerade den 40.000 i fredags för att falla till 34.000 över helgen. ”Detta är en miljö att ta risker i”, säger en optimistisk herr Ganesh, som är strateg på UBS Global Wealth Management. Dock varnar han för Fomo, som betyder ”Fear of missing out”. Men Jeremy Grantham på investeringsbolaget GMO varnar för en ”fullfjädrad episk bubbla”. ”Uppvisande extrem övervärdering, explosiva prisökningar, frenetiska nyemissioner och hysterisk spekulation från investerare, så tror jag dessa händelser kommer att bli en av de stora bubblorna i finanshistorien.”
På Bank of America varnar de för ”fradgande priser och giriga positioner” och råder kunder att sälja. Sven Henrich på Northman Trader säger om centralbankerna: ”De har skapat ett monster som de måste fortsätta mata.” Så kanske borde jag byta ut min aktieportfölj mot 50 procent guld och 50 procent gröna skogar?
En som har bott i Ankeborg, förlåt Palo Alto, ända fram tills nu är Elon Musk. Men han ska flytta sin pengabinge till Texas, där människorna är mycket snällare än i Kalifornien och Björnligan har lärt sig veta hut. Han är nu världens rikaste man med 209 miljarder dollar och 73 cent, och han hoppas knega ihop 55 miljarder till före årets slut. Han tänker också grunda en koloni på Mars. Och hur går det för hans Tesla? Alldeles utmärkt, tack! Förra året tillverkade de nästan lika många bilar som Volvo. Tesla är värderat till 205 miljarder dollar och hoppas snart gå med vinst för första gången.
Ja, allt ska säkert gå bra. Men om kapitalismens amiraler mot förmodan skulle glömma dra ur sladden till strykjärnet och tappa diamanthalsbandet i köttkvarnen, så finns ju den där kolonin på Mars.
E Musk har många ”ägg” i den kinesiska korgen. På Globat Times hittar jag ett antal artiklar bl a med rubriker som:
”Elon Musk’s praise of China’s government for being ’very responsible’ to its people’s needs and happiness is objective: Chinese FM”
Observera denna rubrik!
”Exclusive: Apple targets car production by 2024 and eyes ’next level’ battery technology”
”Tesla Shanghai success is macrocosm of China Inc.”
Vad beträffar ”Så kanske borde jag byta ut min aktieportfölj mot 50 procent guld och 50 procent gröna skogar?”, vilket jag förstår är ironi, så satsar jag också på framtiden. 100 SKr/mån på lindelof nu, 100 NKr/mån på steigan.no. Emellanåt sätter jag in extrapengar för Proletären, stöder lindelof.nu vid inträffade kostnadsproblem, och steigan.no ger jag emellanåt extrabidrag då det är en mycket viktig informationsspridare, med avancerade artiklar i stort som smått, nationellt som internationellt.
Framöver måste det naturligtvis komma en långt mer avancerad informationskälla/-or i Sverige, Norge, Europa osv. Informationsmörkret vi lever i måste skingras.