linde-ukraina

Efter Sovjetstatens kollaps drabbades Ryssland av den stora oredan. Ett antal enskilda personer passade på att sno åt sig statens, det vill säga det ryska folkets gemensamma rikedomar. Fattigdomen bredde ut sig bland folkets flertal och medellivslängden sjönk drastiskt.

Det behövdes en man med hårda nypor för att börja bringa ordning i oredan. Likt vår hyllade landsfader Gustav Vasa. Nu har Ryssland kommit på fötter igen och det blir alltmer tydligt att landet inte längre låter sig hunsas hur som helst.

När Obama var beredd att skicka kryssningsmissiler mot Damaskus var Putin en tillräckligt stark och klok statsman för att sätta stopp för det. Nu har Putin fått ytterligare en anledning att sätta ned foten och markera. Hit men inte längre!

Under drygt ett sekel har USA bedrivit undergrävande verksamhet i staterna i Centralamerika och Sydamerika. Vilket effektivt hejdat framväxten av såväl allmänt välstånd som demokrati i området.

Nu tillämpar USA samma skumraskmetoder i ett land mitt i Europa. Pengar till grupper som arbetar för att störta landets demokratiskt valda ledning. Mottagandet av sådant stöd är straffbart i de flesta länder inklusive Sverige.

Kuppen har lyckats. De som fått USA:s och EU:s stöd har kommit till makten i Ukraina. Oordningen breder ut sig i landet. Ryssland står inför hotet att få ännu fler NATO-flygbaser och kärnvapenmissiler intill sina gränser.

Då kan det vara klokt att påminna sig Cubakrisen 1962. Putin gör det säkerligen och markerar likt en gång John F Kennedy var gränsen för det acceptabla går. Vi får hoppas att västledarna inser att nu är det inte fler hot utan förhandlingar som gäller.

Föregående artikelFREDSMARSCHER DEN 14 MAJ
Nästa artikelOmläsning: Något om Mamabatik och tillvarons vedermödor
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

9 KOMMENTARER

 1. Jomenvisst! Hoppas bara att galningarna runt Trump, som verkar kapabel till vad som helst och som tror att man kan använda sina nyutvecklade kärnvapen för vedergällning och slå ut Ryssland, utan att dra med sig presidenten. Såna övervägande görs i denna stund, vilket är djupt oroande. Det militärindustriella komplexet är på hugget, som vanligt. Kanske tom mer än vanligt.

  Eftersom USA är på dekis. Tigern är gammal, men har fortfarande mycket vassa klor. Så är det ju hos oss också. Och med politiker som Hultqvisten och Widman i ledningen… Skrämmande!

 2. Henrik L!
  Du skrev den 6 mars 2014 att ”oordningen breder ut sig i landet [Ukraina]”.

  För knappt två månader sedan åkte jag tåg mellan Ukrainas två största
  städer, Charkiv och Kiev. Charkiv är i stort sett tågets sista anhalt innan man kommer till krigszonen, där delar av Donetsk och Lugansk oblast är ockuperade och kriget hålls igång så länge ryska vapen och rysk ammunition matas in i de ockuperade områdena.

  Det bekväma tåget avgick exakt på tid och anlände till Kiev exakt
  enligt tidtabell. Hustru med bror väntade på centralstationen i Kiev för vidare transport till vänner som bjöd på middag.

  Torsdag-fredag i veckan som gick hade jag en arbetsresa till Göteborg. Att tåget anlände en timme försenat från Stockholm till Göteborg kunde jag leva med, jag hade tagit till marginal och kom i tid till middagen.

  Dagen efter gick det sämre. Efter tre timmar hade vi precis arbetat oss igenom Skövde, och vi hade bjudits på närkontakt med västgötska
  bondgårdar i en omfattning som ingen av oss önskade. Heller inget ont
  om centralstationen i Skövde, men efter en halvtimme blir den lite
  enformig.

 3. Mats L!
  Det finns andra oroväckande politiska inskränkningar i Ukraina, som Poroshenkos nyligen fattade beslut att blockera 40 miljoner medborgare från att använda Yandex, Mail.ru Vkontakt för sociala medier och annan internetanvändning.

  Detta skadar ju Ukraina mer än det som är avsikten att slå mot Ryssland och beslutet gäller tre år och görs av Ukraina samtidigt som de förnyar de mesta av sina tidigare sanktioner mot Ryssland.

  När det gäller Vkontakt skriver Russian Insider 17/5-17
  ”Virtually every Ukrainian under 40-50 years age has a Vkonakte account. If internetproviders comply with the order virtually the entire country will be blocked from their social media fix.”

  Lite pinsamt dessutom att president Poroshenko själv har kvar Vkontakt till sin, enligt reportern var den uppdaterad alldeles nyligen.

 4. Mats Larsson!
  Ja, är det inte märkligt. I ett land där regimen tillkommit genom en statskupp och startat ett inbördeskrig mot invånarna i en del av landet går tågen enligt tidtabellen.

  Medan Sverige, som levt i fred under tvåhundra år, inte kan få sin järnvägstrafik att fungera. För några veckor sedan reste vi tur och retur Strängnäs-Göteborg och på återresan var tåget rejält försenad före ankomsten till Södertälje. Men enligt tidtabellen skulle vi vänta där en timme på byte så resultatet blev bara att vi fick tillbringa kortare tid på Södertälje inte alltför charmiga station.

  Det sägs förresten att tågen började gå i tid i Italien efter Mussolinis makttillträde vilket de aldrig gjort tidigare.

 5. Henrik Linde!
  Kanske började tågen gå i tid Italien för att de ansvariga var rädda för att bli avrättade (sagt med en glimt i ögat).

  Men det är egentligen bara i den europeiska, australiska, japanska och nordamerikanska delarna som vi (och i någon mån tågen) rättar sig efter tidtabeller. I övriga världen så ställer man sig bara vid en tågstation eller busshållplats och väntar…

  Är det någon som vet varför tågen var mer pålitliga på 70- och 80-talet än vad de är i dag? Kan det vara så att förklaringen heter privatisering…

  För det måste ju ha förekommit nerrivna ledningar även då. Och olyckor. Eller är det för att det är för många privata aktörer på banan… oh, förlåt, jag menar på rälsen?

 6. Jag har samma goda erfarenheter som Mats Larsson av ukrainska järnvägar: mitt nattåg från Odessa till Kiev kom i tid, till och med lite före utsatt tid. Detta skrev jag om i april men också att orsaken till att jag tagit tåg och inte buss berodde på att mina ukrainska värdar allvarligt varnat mig – jag kunde bli mördad!

  ”Under det senaste året hade det vid flera tillfällen hänt att bussen från Odessa blivit beskjuten i ödemarken norr om staden. Ännu hade ingen kommit till skada, men det var bara en tidsfråga innan så skulle ske. Också privatbilar hade beskjutits. Polisen sade att de var hjälplösa. Ryktena sade att det var krigstraumatiserade ukrainska soldater som tjänstgjort i öster, som nu lät sina aggressioner gå ut över slumpvis valda fordon.”

  Men som sagt, tåget anlände i tid till Kiev!

 7. Precis som väntat har det nu snabbt öppnats en marknad i Ukraina för internetanvändare som vill fortsätta använda sin Vkontakte när det gäller kommunikation och Yandex som sökmotor.

  För två dollar i avgift ungefär kan de som vill vända sig till specialister för att runda det förbud som Ukraine´s National security and Defence Council inför.

  I TV-kanalen Channel 1+1 sa Valentin Petrov, som är talesman för säkerhetsorganet, att ingen medborgare kommer att straffas för att de rundar förbudet, men samtidigt säger han ”We need to ensure the security for ukrainian users remains the key argument for blocking Russian websites i Ukraine.”

  Bara auktoritära regimer visar sitt ansikte så tydligt som regimen i Ukraina i det här fallet. Ett slag i luften och omöjligt att efterleva dessutom. Varför hävda beslutets legitimitet på detta märkliga sätt.

  Någon reflektion som från er som besökt landet och även arbetat där? Varför denna irrationella beröringsskräck med allt ryskt – är det så enkelt att de vill visa amerikanarna sin vilja att följa dem i allt?

 8. Jag håller med Hans A att det finns oroande tendenser i Ukraina, som det finns all anledning att kritisera, men totalt sett har det under året hittills gått bättre än jag vågade tro i januari, när Trump tillträdde.

  Ledarna för ”folkrepublikerna” har nyligen uttalat sig:

  Länk 1, länk 2.

  Jag vågar inte gissa när Ryssland helt tar över dessa konkursbon (all vetenskap och högre utbildning har t ex försvunnit), men att de kommer att bli en del av Ukraina i framtiden tror jag inte. I motsats till Sevastopol är givetvis ”folkrepublikernas” strategiska värde för Ryssland lika med noll.

  Det senaste är att ukrainska medborgare med biometriska pass kan resa viseringsfritt 90 dagar i hela Schengen med början den 11 juni. Förhandlingarna har tagit nästan 10 år men är nu i hamn. Ska bli särskilt intressant att följa hur detta kommer att påverka
  Krimborna.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.