Ondskan hos SD – och den ondska de pådyvlar oss andra

Benkt Lundgren ser Sverigedemokraterna som "ren ondska", vilket redaktören inte kan instämma i. Däremot skiftar förklaringarna till SD:s exempellösa framgångar mycket, inte minst bland människor på den politiska vänsterkanten. Därför är debatt angelägen. Saklighet anbefalls tack.

SD-ondskan [Montage: K Lindelöf]

Vi är ungefär två tredjedelar av väljarkåren som inte bara låter bli att rösta på Sverigedemokraterna utan som dessutom tycker genuint illa om partiet och beklagar djupt att de har kommit in i riksdagen och t o m blivit tredje största parti. Enbart detta faktum gör partiet unikt i det svenska politiska livet.

Samtidigt som de är det tredje största är de det parti som klart flest tycker verkligt illa om. Det beror på att vi ser en ren ondska i deras politik. Själv hänger jag främst upp mig på deras totala avsaknad av empati och inlevelseförmåga, att de verkar tro att en stor majoritet – rentav alla – av de som söker sig från utomeuropeiska länder till Sverige är arbetsskygga parasiter som kommer hit för att utnyttja vårt generösa välfärdssystem. Att de flyr för sitt liv från krig, terror och förtryck verkar många SD-sympatisörer tro är ”påhitt”.

Denna inställning är så inskränkt att jag tar mig friheten att beteckna det som ren ondska.

Genom personlig kontakt med någon av dessa människor har jag dock kommit underfund med att de har en tendens att ”hämnas” för detta genom att de pådyvlar oss andra en annan ondska.

Innan jag utvecklar detta vill jag betona, att det onekligen gjorts en hel del fel i svensk invandrings- och integrationspolitik. Visst har många politiker och andra debattörer bagatelliserat problem med kulturkrockar, inte minst den avskyvärda ”hederskulturen”. Denna inställning inom nuvarande Liberalerna har ibland kallats ”snällism”. Och åtminstone inom Vänsterpartiet är det ett faktum att det funnits en falang som tyckt (eller alltjämt tycker, men jag tror att de är rätt tillbakatryckta nu) att man ”inte ska prata om hederskultur, det bara stigmatiserar invandrarna och bekräftar fördomarna hos SD och andra rasister”.

De här misstagen skulle jag vilja beskriva med detta begrepp: Välmenande naivitet. I kölvattnet på en berättigad medkänsla med människor som känt sig tvingade att mer eller mindre desperat bryta upp från sitt hemland har många av oss undervärderat de problem som uppkommer när samhället blir mer mångkulturellt. De mest kända exemplen är två yttranden, Fredrik Reinfeldts ”Öppna era hjärtan” och Angela Merkels ”Wir schaffen das”. Det var inget fel på den grundinställning de därigenom gav uttryck för, men det fanns måhända en viss underskattning av de problem som uppkommer. (Å andra sidan hade definitivt Merkel rätt i sak, det tyska samhället har faktiskt inte klappat ihop fullständigt på grund av invandringen, inte det svenska heller.)

Men det där håller inte SD med om. Det avslöjas redan i deras standardfras ”ansvarslös massinvandring”. De tror att för oss inom ”sjuklövern” är det ett självändamål att skapa ett mångkulturellt samhälle. Detta är så viktigt (tycker vi, enligt SD) att det får kosta hur mycket som helst, det ”gör inget att välfärden dräneras på pengar” till nya bostäder och försörjningsstöd till invandrarna. Det där är vår ondska, enligt SD. Och det kan man väl delvis hålla med om – om det vore sant, vilket det alltså inte är.

Det där är ett exempel på de konspirationsteorier som frodas bland främst högerpopulister. Jag rekommenderar varmt boken Allt är en konspiration – en resa genom underlandet av Kent Werne (Ordfront, 2018). En SD-sympatisör har sagt till mig att ”sossarna förlorar röster för att den traditionella arbetarklassen minskar i antal, därför måste de ta in en massa invandrare som blir bidragsberoende, för att på det sättet skapa en ny underklass”. Det värsta är att jag tror att han tror det där på fullt allvar! Samma person har för övrigt pådyvlat mig åsikten att vara för ”helt fri invandring”. Det intressanta i det sammanhanget är att det finns några som har pläderat för detta – men det är inte inom den politiska ”vänstern”, tvärtom är det vissa s k nyliberaler.

Till sist ett förtydligande. Tror jag att alla i den dryga miljon som röstade på SD i senaste riksdagsvalet tänker så där? Nej, riktigt så illa tror jag inte att det är. Många av dem tänker bara löst att ”vi har tagit in för många invandrare, och SD är de enda som är entydigt emot det”. Jag tror framför allt att de beskrivna konspirationsteorierna frodas bland SD:s aktiva medlemskader.

... är läst 975 gånger!

  36 kommentarer for “Ondskan hos SD – och den ondska de pådyvlar oss andra

 1. Helen Leonard skriver:

  Dito!
  Vad är Din idé? Konfiskera företag och bilda kooperativ? Det är vad Sjöstedt proklamerade. En företagsledare hade kapital och en idé, om man inte vill jobba för detta företag är det inget tvång. Starta eget istället. Sluta gnäll.

  Skolan får Exakt samma summa per elev oavsett om det är privat eller kommunalt.

  Bättre att förbjuda förluster inom statliga/kommunala verk, så kanske de kan lära sig att andra har jobbat för varje skattekrona de har. Det viktiga Är, vad du får för vård för pengarna. Det är upp till stat & kommun att sätta ett riktavtal som skall följas, gör man inte det får man lägga ner verksamheten. Inte så svårt.

 2. Anders Åberg skriver:

  ”Sluta gnäll.” Vilket dräparargument!
  Varför gnäller du själv på invandringen Helen? Den kostar kanske 1% av BNP varje år, ca 40 miljarder. Skattesmitningen varje år beräknas kosta 3 ggr mer, men det säger du inget om och skattesänkningarna på kanske 90 miljarder om året gnäller du inte heller på.

  Dina inlägg visar mycket tydligt hur högerpopulister försöker dölja överhetens plundring av vårt land. Den nära förestående kollaps du skriver om i din första kommentar, har, om den kommer, mycket lite med invandringen att göra, men ändå är det enbart invandringen du fokuserar på. Överhetens vinster och skatteflykt vill du inte alls prata om.

  Nu väntar vi bara på att vanligt folk som lurats att tro på dessa lögner skall vakna upp och inse att SD med anhang enbart är överhetens och globalisternas springpojkar (och -flickor) och kanske begripa att ny folklig organisering är helt nödvändig om vi inte skall bli helt överkörda.

 3. Helen Leonard skriver:

  Dina siffror ang. Migrationen är totalt missvisande. En Riksdagsman informerade om att under 2015-2016-2017 blev kostanden enigt RUT, RiksdagensUtredningsTjänst, 700 Miljarder inkl. Undanträngningen av svenska medborgare.

  Skattesmitning av ”Överheten”? Att skatteplanera är fortfarande lagligt och så länge det är så, får vi finna oss i det. Vi har ett av världens högsta skattetryck så det är inte konstigt, även om jag har förstått att Du vill att andra skall bekosta det Du anser att de skall. I din värld är det fult att tjäna pengar. Människor som ägnat sig till åt skaffa sig utbildning, satsat all sin tid & energi att bygga upp ett företag, skall bestraffas?

  Ja, sluta gnäll. Har vi inga privata företag så kan allt det statliga hälsa hem.
  Dina inlägg påvisar hur Vänsterpopulister anser att andra skall underlåta sig eget tänkande och agerande. Det är ren kommunism.

 4. Anders Åberg skriver:

  Helen L!
  Det är dina siffror som är missvisande. 2015 var ett exceptionellt år. Siffran 1% av BNP är den genomsnittliga kostnaden och den kommer från forskaren Joakim Ruist. Många tvivlar dock på att den verkligen är så hög om alla parametrar vägs in.

  I min värld är det inte alls fult att tjäna pengar. Det privata företagandet släpper lös en kreativ energi som socialismen hittills inte har lyckats med och vi ser i Kina hur fantastiskt effektivt detta kan utveckla ett land.

  Det finns däremot också en destruktiv sida som växer fram när företagen blir för stora och mäktiga. Här hemma ser vi tydligt hur den ekonomiska makten fördärvar den välfärd vi så mödosamt har byggt upp. Destruktiviteten blir extra tydlig i och med globalismen, som – vad du än tror – är ett uttryck för dom stora multinationella koncernernas oerhörda makt.

  Samma krafter är också drivkraften bakom de imperialistiska krig som fortfarande plågar vår planet.

  På något sätt måste detta regleras. Exakt hur är jag osäker på.

 5. Bengt Karlsson skriver:

  Anders Åberg är en typisk socialist som lever i det förgångna och inte ser verkligheten som den är. Stött på många vänsterfolk som ser enbart marknadsekonomin som problemet.

  På vilka sätt är kapitalism = imperialism?

  Förnekar att immigration skapar problem oavsett vad!

  En socialist som Anders Åberg är en person som legat i ide sedan 70-talet och inte accepterar att saker och ting förändras.

  Alla socialistiska länder får en sämre levnadsstandard än kapitalistiska. Se Kina innan de införde marknadsekonomi fattigt, nu har man en högre levnadsstandard även om ledningen är korrupt.

  Enda orsak till att tro på kommunism/socialism är en okunnighet och naiv tro på det kollektiva som självdör om man inte inför diktatur!

 6. Anders Åberg skriver:

  Bengt K!
  Lustigt att du tar Kina som exempel på marknadsekonomins effektivitet. Om du hade läst mitt inlägg innan du kritiserade det så hade du sett att jag gjorde samma sak.

  Att marknadsekonomin skapar problem när företagen blir världsomspännande och mäktigare än hela stater är utan tvekan ett av dom största problemen i dagens värld och när dom dessutom köper både politiker och media blir det ännu värre.

  Jag förnekar inte heller att invandringen skapar problem, men den är inte orsaken till nermonteringen av välfärden vi ser idag.

  Kapitalismen skapar imperialismen per automatik när företagen blir multinationella och börjar slåss om billig arbetskraft och råvaror över hela världen.

  Krigsindustrin i USA och Europa, som är en av dom mest påfallande delarna av imperialismen, har också skaffat sig enormt inflytande. Se bara på hur vår egen försvarsminister och utrikesminister kryper för krigshetsarna i USA och är dom behjälpliga med att sprida påhittade hotbilder om Ryssland och Kina.

  Dessa marknadsekonomins livsfarliga avarter måste tyglas på något sätt. Kommunism är troligen inte det sättet. Det har mest resulterat i diktatur och dålig ekonomi. Exakt hur framtidens högteknologiska samhälle skall organiseras är inte lätt att säga, men kraftigt ökad folklig kontroll över rikemännen måste till. Troligtvis bör vi samtidigt försöka behålla så mycket marknadsekonomi som möjligt. Det låter som någon slags variant på socialdemokrati och det kanske det är, men då måste vi först fasa ut dagens socialdemokrater som nog måste betecknas som några av den politiska historiens värsta bedragare.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.