Orsaken till Sverigedemokraternas framgång…

SD-ondskan? [Montage: K Lindelöf]

För oss som anser att vi befinner oss på vänsterkanten borde frågan om hur ett högerpopulistiskt och reaktionärt nationalistiskt parti som Sverigedemokraterna (SD) kan ha framgång leda till eftertanke. Varför har detta parti framgång medan den alternativa vänstern i vid mening i bästa fall trampar vatten?

Den grundläggande förklaringen till att SD erhöll drygt 17% av rösterna i valet 2018 är nedmonteringen av välfärden, privatiseringar och den ökande ojämlikhet till följd av sänkta skatter som främst gynnat de mest välbeställda tillsammans med bidrag, RUT, ROT och ränteavdrag, som främst gynnat just de mest välbeställda. Man kan inte sticka under stol med att den ökade invandringen har skapat problem i välfärden. Invandringen har även medfört att tillgången på svart arbetskraft har ökat vilket sätter press på att vita löner skall hållas tillbaka och gärna sänkas. När de etablerade partierna förnekat dessa problem har detta tacksamt och skickligt utnyttjats av SD.

I allmänhet finns det hos de flesta människor en försiktighet mot det som är nytt och främmande. SD har utgått från denna sunda inställning och i viss mån lyckats peka ut invandrare som den huvudsakliga orsaken till de problem som vanligt folk brottas med.

Ytterligare en förklaring till att SD har gått framåt är att partiet skickligt utnyttjar att de allra flesta människor upplever att de inte har något att säga till om i samhället. SD har lyckats göra sig till talesman för den lilla människan mot eliterna. De etablerade partierna har spelat bollen rakt i famnen på SD då man stämplat partiet som fascistiskt och nazistiskt. Att sakligt bemöta SD är svårare för då måste man börja kritisera den politik man själv har drivit.

Lika beklämmande är att nästan 60% av väljarna röstade på något av de fem öppet borgerliga partier; L, C, M, KD eller SD.

Inför höstens val hade vi en socialdemokrati som närmast kan liknas vid de tidiga moderaterna från 1970-talet. Ett Vänsterparti som med lite god vilja kan kvala in som socialdemokratisk höger från samma tidsperiod. Miljöpartiet har sålt sin själ i utbyte mot några statsrådsposter och är ännu mera flum än tidigare. Dessutom uppfattas dessa tre partier med rätta tillsammans med Alliansen som ansvariga för tillståndet i Sverige.

Merparten av den utomparlamentariska vänstern draperar sig i olika leninistiska dräkter och blir därmed helt ointressanta för vanligt folk.

Kring regeringsbildningen skall man vara tacksam för att Alliansens samtliga fyra partier inte öppet vill erkänna att det finns ett politik parti (SD) som har en politik som till 90% överensstämmer med deras egen politik. Bakom lyckta dörrar inser man sakernas tillstånd, men man har spikat fast sig vid en rad olika svårhanterliga utsagor då det gäller förhållandet till SD. Två av Alliansens partier, M och KD, försöker aktivt ta sig ur tidigare låsningar till SD och dessa två partier är beredda att bilda en M-ledd regering med stöd av SD och ett tyst godkännande av C och L. Men dessa två partier är inte beredda att släppa fram en sådan regering. I stället väljer C och L att fokusera på de punkter där man inte är överens med SD.

Det mest absurda och löjeväckande är att Alliansens partier inte ens kan prata med en meningsfrände. Detta går som bekant i många kommuner och landsting. Anledningen till denna vägran – att samtala med SD på riksnivå – är att dylika samtal skulle avslöja att det inte finns några väsentliga skillnader mellan Alliansen och SD. Men som sagt. Man skall nog vara tacksam för Alliansens politiska impotens. En fortsatt S-ledd regering innebär att det sluttande planet även fortsättningsvis kommer att luta åt fel håll; förhoppningsvis inte lika mycket som med en M-ledd regering. Denna förhoppning grundas inte på några substantiella fakta, utan är mer en from förhoppning.

  17 kommentarer for “Orsaken till Sverigedemokraternas framgång…

 1. Dennis Zackrisson
  2019-01-04 kl. 12:46

  Äntligen en utgångspunkt för diskussion, Anders! Vad vi måste undvika är att hamna i den klassiska frågan om hönan eller ägget där svaret givetvis finns dolt någonstans i den genetiska utvecklingen.

  Alltså, frågan om välfärden eller invandringen? Hur ser orsakssambanden ut och hur påverkar det ena det andra samt vilka övriga samband och betydelser kan vi se?

  Ingen lätt fråga för någon att reda ut inom det begränsade utrymmet för ett blogginlägg. För mig är det självklart att det sedan trettio år tillbaka funnits klara uttryck för att de då sedan lång tid (ca 50 år) dominerande partierna började tappa “greppet” om väljarna. Vilket givetvis har sin orsak i att man redan tidigare börjat tappa “greppet” om utvecklingen.

  Kanske ligger en av de viktigaste orsakerna i att inleda en kraftig utbyggnad av statsapparaten i olika hänseenden samtidigt som statens möjligheter att lösa problemen för samhällsutvecklingen (dvs på 1970-talet) blir allt mindre?

 2. Anders Åberg
  2019-01-04 kl. 15:14

  Dennis Z!
  “frågan om välfärden eller invandringen?” Fel fråga!

  Välfärden för både svenskar och invandrare gentemot vinstbegäret från en allt hungrigare överhet som inte längre behöver vara rädda för någon organiserad arbetarklass är frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.