Klipp ut ett omslag av boken Mörkrets hjärta av Joseph Conrad (Modernista)

n av den nya högerns kloka gubbar är utan tvekan Patrik Engellau, ja faktiskt en av mina favoriter. Jag har skrivit om honom förut och länkat till intressanta artiklar här på bloggen. Jag uppskattar hans uppriktighet och många gånger hans beskrivningar av dagsläget. Men, jag håller sällan med i hans slutsatser och förslag. Särskilt inte när han skriver om skolan. Den förstår han sig inte på.

Patrik Engellau

Följande är ett citat ur hans senaste skoltext på den egna sajten ”Det goda samhället”. Till formen en spökhistoria med klar inspiration av Joseph Conrads Mörkrets hjärta från 1899 med dagspolitisk knorr. Här ett centralt citat:

”Om jag hade fått bestämma hade jag vid det här laget beordrat flytväst på, förberett livbåtarna och försett dem med flera lätta ankare för att kunna varpas mot strömmens riktning. Räddningen är bakåt. Det motsvarar nedläggning av ideologiska smitthärdar som Skolverket, extern kontroll av alla betyg, total decentralisering av all makt till rektorer och lärare, tillförlitliga rankinglistor omfattande alla skolor baserade på kontrollerade betygsresultat publiceras med full transparens på internet så att alla elever och alla föräldrar vet vad varje enskild skola duger till. Men skulle inte det leda till att skolornas kvalitetsskillnader framhävdes snarare än suddades ut? Jo, det skulle det, i varje fall fram till dess att både skolor och elever fattar att konkurrens råder och de måste skärpa sig om de vill vara med och leka.”

Han har tidigare skrivit att man bör avskaffa skolplikten för att skolan ska kunna släppa ut elever som inte gillar att syssla med studier, vilket visar på hans milt sagt nihilistiska brist på insikt och omsorg om samhällets olycksbarn. Men här tror jag trots allt tyvärr han är något viktigt på spåren. Misskötseln av skolan den senaste generationen har sin logiska slutpunkt i ett avskaffande av skolplikten. Han kommer förmodligen att bli bönhörd.

Det han i sin nya spökhistoria fyller på med visar suggestivt att den svenska skolan är på väg mot en kollaps (fartyget kommer att störta utför ett vattenfall). I det har han rätt. Men att räddningen skulle vara att släppa på all central kontroll, maximalt decentralisera hela klabbet och ”publicera tillförlitliga (jojo) rankinglistor omfattande alla skolor baserade på kontrollerade betygsresultat (jojo) publiceras med full transparens på internet så att alla elever och alla föräldrar vet vad varje enskild skola duger till”. (Vem skulle betala för detta kalas?)

Han är rolig och tankeväckande att läsa den gode Patrik Engellau, hans kultiverade extremism skärper sinnena. Men, detta förslag skulle ofelbart leda oss rakt in i mörkrets hjärta, där ju djungelns lag råder. Kanske är det dit han också strävar?

Föregående artikelRobert Maxwell – Gudfadern! (3)
Nästa artikelLARS BERN UTHÄNGD I EXPRESSEN FÖR ”TANKEBROTT” OM KLIMATET
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Betyg stressar och pressar eleverna så att de tappar lusten för skola och livslångt lärande. Bättre vore ett kurssystem där eleverna får G eller IG innan de går vidare med nästa kurs. Högskoleprov räcker för att välja ut vilka elever som kan förväntas klara mer attraktiva kurser där tillgången är begränsad.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.