Tärnasjön augusti 1954Bloggen kallar på inlägg. Den kräver påfyllning för att kunna kalla sig levande. Jag känner trycket, men har för mycket annat som drar just nu. Bland annat så är vi intensivt sysselsatta med skapandet av en ny sajt för satirska bilder. Den kommer att lanseras i slutet av februari 2008 och blir nog en kulturnyhet.

Dessutom är jag, när jag behöver omväxling, djupt inne i min morfars fotoarkiv som består av drygt 7000 negativ; från det sena 1800-talets glasplåtar till 60-talets selluloidnegativ. Ovan ser du flugfiskaren – min morfar – Percy Lundwall på Tärnasjön 1954. Bilden tagen av fiskevännen Axel Nilsson Vinka från Oltoken (N Fjällnäs).

De flesta bilder Solförmörkelsen Ljungskile 1954är mycket dåliga; felexponerade, oskarpa och underligt komponerade. Men bland 7000 bilder finns ändå många fullträffar, d v s riktigt bra bilder. Med Photoshop kan dessutom en hel del plockas fram ur tidigare hopplösa negativ. Till höger mina två systrar vid solförmörkelsen augusti 1954. Sammantaget blir ett fotomaterial taget av en person över en så lång tid en djup inblick i vad som just fångade denna persons intresse och öga. Min morfar var en mångsidig man, vilket tydligt framgår av denna bildskatt. 300 negativ är nu digitaliserade, ca 4% av hela materialet. Jag tar mig sakta bakåt i tiden. Är nu nere på 1953 då jag var 8 år och just hade börjat skolan.

Så har jag med hjälp av Gräsöbonden Dan Söderberg brutit upp köksgolvet på Stjärnudden. Där fann jag förresten en mumifierad grävling, kanske 100 år gammal. Men mest av allt upptas min tid av att skriva vidare på mitt examensarbete efter 35 års utbildningsarbete. Siktet är inställt på utgivning i augusti 2008 på Karneval förlag.

Föregående artikelKvalificerat skitsnack!
Nästa artikelMumifierad grävling
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.