Wikipedia; https://en.wikipedia.org/wiki/File:Beersheba_1948.jpgDen 13 maj 1948 fördrevs ca 700 palestinier av judiska trupper ur Negev-brigaden från byn Najd. Israeliska immigranter slog sig 1951 ner här och kallade platsen Gevim-Dorot. De flesta var kurder och perser. Senare på 1950-talet blev namnet Sderot och här absorberades ett stort antal judiska immigranter från Marocko och Rumänien, men också från Kurdistan. På 90-talet kom en stor judisk immigrantvåg från Sovjetunionen, och befolkningen nära fördubblades.  

Den 4 november 1948, under den så kallade Operation Yoav, fördrevs palestinierna som bodde i staden Askelon till Gazaremsan, som just besatts av Egypten. Det var under det första arabisk-israeliska kriget, som ledde till det som palestinier kalla Al-Nakba (Katastrofen). Operation Yoav leddes av Yigal Allon; en sionistisk socialdemokrat, som senare blev framträdande politiker och ingick i gruppen som planerade det ”framgångsrika” 6-dagarskriget 1967. Hamasgrundaren Ahmed Yassin föddes i Ashkelon, men familjen fördrevs därifrån 1948. Han mördades av en israelisk bomb i Gaza City 22 mars 2004. Ashkelon är idag en relativt stor Israelisk stad med stor inflyttning. Ungefär 40 % av invånarna har sina rötter i gamla Sovjet. Staden har historia ända tillbaka till antiken och var Canans största hamn. Här stred Saladin och korsfarana. Staden har alltid varit en strategisk befästning vid Medlehavet.

Dessa enkla fakta, lätt tillgängliga på nätet för varje nyfiken journalist, förblir i det fördolda, vilket gynnar Israels intressen. Från Sderots kullar utanför Gaza, på palestiniernas mark, spanar världspressen in i de fördrivnas bomade inferno och verkar inte fatta någonting. Läs Robert FiskThe Indipendents hemsida. Men saken är alltså inte svår att förstå. Palestininierna utövar med sina begränsade raketbeskjutningar av Ashkelon och Sderot ett fullt legitimt självförsvar.

Läs vad andra bloggar skriver om: , , , , , , , ,

Föregående artikelTvå folk i ett land är lösningen
Nästa artikelMissionskyrkan i Uppsala provocerar
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.