wifi-palma
Free wifi mitt i Palma

Redax har alltså semester. Kan dock inte undanhålla läsekretsen en helt vanlig semsterhälsning från en vacker stad och en smått paradisisk plats för oss kylslagna svenskar.

palma-promenad
Promenad i Palmas gränder

En vandring genom trånga gränder i kvällsljus runt Katedralen i Palma – alldeles vid havet – är en sällsam upplevelse. Katedralen är inringad av flera palats, allt uppfört på grunden av en Moské från morernas tid. Förunderligt med alla dessa jättekatedraler, en i varje liten stad. Det tekniska guidesystemet med knappar och talande röster och bilder var en katastrof, omöjligt att förstå sig på för en normalbegåvad turist.

palma-catedral

Alla turister tar tåget till Soller över bergen till havet i nordväst, en skramlig resa i gamla järnvägsvagnar från San Franciscos (tidiga 1900-tal). Sista biten med en lika gammal spårvagn ner till Port Soller. Denna plats är som det perfekta sjörövarnästet, en bergsomgärdad bassäng med en skyddad trång passage ut mot Medelhavet, helt osynlig utifrån och lätt att försvara från klipporna vid inloppet.

Vattnet är djupturkos och stranden kritvit. Turismen har här ändrat karaktär. Det mest vulgära har medvetet motats bort för ett bättre och en något mindre intensiv exploatering. Så här i mitten av april är det faktiskt helt uthärdligt att vara turist här. Soller liksom många andra städer utger sig för att vara Columbus födelsestad.

Solen gör gott och blodet flyter lite lättare efter några dagar här. Detta blogginlägg skrivet och skickat i silat solljus under platanerna på ett café med fritt wifi mitt i Palma.

Föregående artikelI Lenins lya i Pskov
Nästa artikelDet måste bli ett slut!
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

 1. Vårvintern 1965 blev min mattegrupp på universitetet i Göteborg trötta på pluggandet. Någon föreslog att vi skulle resa till Mallorca. På den tiden hade Mallorca ännu sämre rykte än den har nu, men det struntade vi i. Vi bokade en resa via ”Solresor” i mitten av april.

  Vi var dock alla just lite mer än 20 och bodde hemma hos våra föräldrar så lite påverkade var vi av deras oro. Den späddes på av två olyckliga händelser:
  – En svensk ung kvinna hade just blivit mördad på ett hotell i Palma de Mallorca
  – Karl-Åke ”Korpen” Johnson, en av sångarna i den just upplösta ”Jailbird singers” hade arresterats på ett hotell i Palma de Mallorca sedan han begått ett bankrån och andra olagligheter i Sverige.

  Vintern 19645-65 var Jailbird Singers ”Gruppen” alla talade om och deras insjungning av den finlandssvenska ”Där björkarna susa” låg länge på Svenkstoppen. Men i februari 1965 hade gruppen upplösts sedan deras ledande man dött i cancer. Flickornas favorit, Karl-Åke ”Korpen” Johnson, slog då in på sin gamla karriär med inbrott i radioaffärer och sprängningar av diverse kassaskåp.

  Lördagen den 10 april kunde vi i Göteborgs-Posten läsa att ”Korpen” hade flytt till Mallorca via Köpenhamn sedan han flackat omkring i en stulen Porsche. På ett turisthotell i det beryktade Palma de Mallorca hade han alltså gripits och utlämnas till Sverige.

  Men vi lugnade våra föräldrar och stack iväg – bara för att hamna exakt på det hotell där ”Korpen” gripits!

  Och inte nog med det – det var samma hotell där den unga svenskan mördats!

  Och värre än så: två av flickorna i vårt grupp hade fått det rum där mordet begåtts. Det kunde de se därför att flera av pinnarna på sänggaveln var avsparkade av kvinnan när när hon kämpade för att frigöra sig från mördarens strypgrepp!

  Hur vi efter detta kunde ha en trevlig vecka på Mallorca begriper jag inte, men det hade vi, bland annat med bilutflykter runt ön. Sedan dess har jag gillat Mallorca skarpt och försvarat det mot kritiska röster.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.