PÄR SALANDER (DAGENS ARÉNA) OM DET FALSKA HOTET FRÅN RYSSLAND

2
1681

Summa summarum: den påstådda ryska aggressiviteten är i första hand en polariserande konstruktion för att motivera Sveriges successiva integrering med USA/Nato. Mark Galeotti, prof vid Institute for International Relations i Prag uttrycker just att hotet från Ryssland är en konstruktion av väst och inget annat. […]

Nya miljarder av svenska skattemedel rullar till upprustning. Militären, för att inte säga krigsindustrin med SAAB i spetsen, är vinnare. Vår säkerhetspolitik hade varit mer betjänt av bibehållen reell alliansfrihet och dialog. Då skulle också miljarder finnas kvar i statskassan till egentliga, och inte påhittade, behov – vård och omsorg.”

Så uttrycker sig Pär Salander, professor emeritus i socialt arbete, på Dagens aréna den 5 december. Missa inte denna viktiga artikel!

Föregående artikelDiagnos: Nostalgia brutalis
Nästa artikelEn anständig människa gör inte uppror
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

 1. Läsarna är nog medvetna om att kampanjen som brukar kallas Russiagate har kollapsat, men jag vill ändå påminna om detta inrikespolitiska fiasko. Den ryske medborgaren Igor Danchenko, ”Eurasia analyst” bl a på the Brookings Institution, var en av de viktigaste källorna bakom den s k Steele dossiern, som påstods visa att Trump stod i ett beroendeförhållande till Putin. Bl a skulle ryssarna ha videofilmat Trump med några prostituerade på ett hotellrum i Moskva, där de skulle ha pissat i just den säng som Obama hade legat i under sitt besök några år tidigare. Putin skulle, påstods det, kunna öva utpressning mot USA:s president (som i åratal offentligt skrutit om sitt tafsande på kvinnor!) genom att hota publicera videon. För en månad sedan arresterades Danchenko av FBI, anklagad för att ha ljugit för dem på fem punkter. En sådan rövarhistoria byggde alltså demokraterna sin ”opposition” på i fyra år i stället för uppenbara ting som Trumps ljugande, brutna vallöften och mer eller mindre förtäckta hot om våld mot meningsmotståndare. Igor Danchenko är fri mot 100.000 dollar i borgen. Rättegången startar till våren.

 2. Per Salanders artikel diskuteras också på globalpolitics.se. En kommentator tar upp USA:s sedan lång tid bedriva kaospolitik.

  Så här blev då ett inlägg av mig:
  ”I en glädjande accelererande takt har den kaospolitik som på många håll och sedan länge förts från Washington tydligare och tydligare misslyckats. Den fungerade i Libyen, den fungerar inte som tänkt i t.ex. Syrien.

  Det är sorgesamt att veta att den svenska politikerklassen inte fattar att dess stöd till USA:s sanktionspolitik, som är en del av skapandet av kaos, slår bakut. För att ta det mest tydliga: alla försök att skapa kaos i Ryssland. Det får jag personligen betala för då kilowattpriset sedan januari ökat med cirka hundra procent. Och en stor del av denna energiprisökning beror på Västs försök sedan ungefär 2013, under USA:s ledning, att skapa problem för den ryska gas-och oljeindustrin, problem som de löst bl.a. genom att kraftigt förskjuta exporten österut. OSCE-mötet i Stockholm slutade med än mer sanktionshot från USA:s utrikesminister Blinken. Kanske kommer dessa hot att ytterligare öka priset på min el? Jag skriver kanske just för att kaospolitiken blir allt mindre verksam. Det verkliga kaoslandet USA, skall om några dagar hålla sitt ’demokratitoppmöte’. Redan inbjudan och deltagarlistan präglas av kaos. Man kanske skulle kunna säga att kaos har kommit hem och alltmer rotar sig där.”

  Bengt Svenssons inlägg pekar på samma sak: i USA härskar kaos. Det är kaos i hanteringen av pandemin, det är kaos i ekonomin, det är kaos i hanteringen av flyktingar m m.

  Men vänta lite Bertil; om nu Sverige alltmer följer USA:s politiska linje på världsarenan, så kommer det att innebära att även Sverige…

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.