Eiffeltornet från parken vid dess södra hörn.

De dagar min far var ledig från konferensen besökte vi tillsammans Paris stora sevärdheter. Vi gick genom Louvrens nästan folktomma salar och njöt av lugnet. Den lilla tavlan med Mona Lisa hängde ensam på en vägg utan några speciella säkerhetsåtgärder. Det var flera år före de stora turistströmmarna. Min far köpte med sig ett antal mappar med reproduktioner som följde med i hans kappsäck under den fortsatta färden genom Europa.

Här letar min far vykort för att rapportera hem om hur vi har det. Vykort var det vanliga sättet att hålla kontakten med hemmet under utlandsresor. Långt innan Internet och mobiltelefoner.

En morgon steg vi upp mycket tidigt för att se den livliga verksamheten vid Paris hallar som då fortfarande låg strax intill Louvren. Det har jag skrivit om i Hallarna i Paris. Vi promenerade i Bois de Boulogne och besökte Marché aux Puces i Clignancourt. Den stora loppmarknaden. Vi besökte Place du Tertre och såg utsikten över Paris från Sacré Coeur.

Att besöka Marché aux Puces i Clignancourt är fortfarande en av Paris turistattraktioner. Den här handdrivna karusellen hade en enkel skivspelare som svarade för musiken under färden.
Festsalen under slottet i Versailles.

Två gånger ordnade konferensen banketter för deltagare och deras anhöriga. Den ena avhölls i Palais de Chaillot, tvärs över Seine från Eiffeltornet, och den andra i en märklig källarlokal under slottet i Versailles.

Själva slottet besökte vi också en dag och promenerade i den vidsträckta parken. Dagen avslutades med att se och lyssna på en Son et Lumière vid slottet. En föreställning där valda delar av slottet belyses med olika färger samtidigt som musik och tal beskriver händelser i de just belysta delarnas historia. En fransk tradition som startade med att Paul-Robert Houdin år 1952 skapade världens första Son et Lumière i Chambord. Vid det största av slotten längs floden Loire.

Den svarte mannen till vänster i bilden har svårt att fånga publikens intresse för sitt erbjudande. Att kasta mynt mot en flaska vin. Vinsten om man träffar är flaskan och mynten tillfaller givetvis arrangören.
Men här har plötsligt alla åskådarna fattat intresse för utmaningen.

När vi besökte Eiffeltornet bestämde vi oss för att ta trapporna upp till första våningen. På vägen mot hörnet där trapporna startade stannade jag till för att försöka ta en bild av tornet som skilde sig från de vanliga. Inte lätt med tanke på att tornet byggdes under ledning av Gustave Eiffel (1832–1923) inför världsutställningen år 1889 och har fotograferats otaliga gånger.

Från första våningen fortsatte vi med hiss, först till andra våningen och slutligen upp till tredje våningen med en magnifik utsikt över Paris. Ännu var inga speciella säkerhetsåtgärder installerade på tredje våningen. Det fanns bara en barriär som gick ungefär till brösthöjd på mig. Jag kunde hålla min enögda spegelreflexkamera utanför kanten, med bärremmen runt halsen för säkerhets skull, och ta tre bilder ned mot Champ de Mars som jag sedan har fogat samman till en enda bild. Från foten av tornet till horisonten.

Utsikt över Champ de Mars från högsta våningen av Eiffeltornet. Tre separata bilder sammanfogade till en. Parken är drygt sexhundra meter lång och vid slutet av den ligger École Militaire. Längst ner syns gatan som passerar vid tornets fot.
Föregående artikelVarför denna krigsalarmism?
Nästa artikelÖgonvittne till Julian Assanges vånda
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.