”Dagens nyheter förflyttar oss drygt 200 år tillbaka i tänkandet. Ett uppslag riktat mot barnafödande i dagens DN – med motiveringen att varje barn släpper ut CO2 – bildar en direkt parallell till vad pastor Thomas Matlthus skrev i An Essay on the Principle of Population (1798).

Malthus menade att fattigdomsproblemen i den tidens Europa var ett uttryck för överbefolkning. Om man bara lät de fattiga dö av svält skulle allt ordna sig.”

Stefan Lindgren (bloggen 8 dagar) ser tecknen i tiden >>

Föregående artikelDet sjunkande imperiet
Nästa artikelNU HAR DONALD TRUMP CHANS ATT BLI OMVALD

2 KOMMENTARER

  1. Ett förskräckligt inlägg! Om Thomas Malthus har det alltid funnits mycket missuppfattningar, inte minst bland de som tillhört en s k ”vänster”. Det vore mycket intressant med en källhänvisning till meningen ”om man bara lät de fattiga dö av svält skulle allt ordna sig”. Mig veterligen har Malthus aldrig vare sig skrivit eller tänkt någonting sådant.

    Det var ett helt annat problem Malthus ägnade större delen av sitt liv åt att försöka lösa vetenskapligt; hur man skulle försörja en exponentiellt växande befolkning med mat från en bara radiellt växande jordbruksproduktion. För övrigt på ett sätt som av John Maynard Keynes uppskattades betydligt mer än de ekonomiska teorier, vilka utarbetades av hans samtida David Ricardo.

    I övrigt har Stefan helt rätt att DN-artikeln är en förfärande läsning. Men vi har ju ingen anledning att föra diskussionen på denna nivå, där varje något så när bildad person får svindel.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.