Peststämplar är obehagligt

israelpen_300Åter tar UNT upp Vänsterpartiets ”antisemitism”. Trots klara avståndstaganden från alla former av antisemitism av Lars Ohly och Jenny Lindahl kräver man att de även måste ta avstånd från bloggaren Jinge. Det här är reflexmässig vänsterkritik, nu i formen av svansviftande för Israel. UNT kommer aldrig att erkänna att vänster kan vara demokratiskt. Efter Gazakriget har UNT problem med det här. Reflexmässigt svansande efter Israel (SKMA) blir inte trovärdigt; som att skriva på uppdrag.

Vem är nu den hemske Jinge? Har är en framgångsrik privatbloggare på vänsterkanten. I Gazakrigets hetta släppte han fram den mest avskydda av alla – Lasse Wilhelmson. I hans artiklar fanns formuleringar som jag anser ligger i riskzonen för sammanblandning av politik och religion. De öppnar för onödiga angrepp som leder debatten fel.

Jag har också talat, träffat och diskuterat med LW. Han är en erfaren politisk person med många strängar på sin lyra. Han är av judisk börd men antisionist, d v s – likt många andra judar – emot staten Israel som judisk stat. För flera år sedan lämnade han Palestinagrupperna i Stockholm efter en politisk strid och slöt sig istället till Folket i Bild/Kulturfront. Där drev han sina teser vidare och där träffade även jag honom. Men även i FiB/K fick han dåligt gehör. Snart hade han tröttnat där med, kände sig utfryst och drev sina allt mer renodlade teser med allt större intensitet på egen hand.

Dessa tester kan mycket enkelt beskrivas som ett avsked till hans tidigare vänsterståndpunkter och ett närmande till att se själva judendomen som roten till Israels och USA:s övergrepp i världen i allmänhet och Västasien i synnerhet. Det här har lett honom allt närmare olika konspirationsteorier och mot fäbless för obskyra sällskap. Allt har successivt krupit fram i diskussionerna. Saken har alltså diskuterats, men på ett normalt demokratiskt sätt. Att förbjuda åsikter är ju varken möjligt eller önskvärt. Nu är LW isolerad med några få proselyter, och försöker skapa kontakter med andra enslingar runt om i världen. Sorgligt kan man tycka, men en inte särskilt ovanlig företeelse.

LW har också en blogg numera, men jag har valt att inte ta med den på listan över Mina vänner på nätet. På www.fib.se finns fortfarande en del av hans artiklar tillgängliga för läsning för folk att som vill orientera sig. Jinge ser jag däremot som en konsekvent israelkritiker och jag tänker ha honom kvar i min länklista. Peststämplar är obehagligt.

Läs vad andra bloggar skriver om: , , , , , ,

... är läst 1145 gånger!

  15 kommentarer for “Peststämplar är obehagligt

 1. Ida D. skriver:

  Hahahahhah..!
  Bilden har slagit alla rekord! Lysande. Kul att du kom på det! Visste inte att du är så kreativ :o)

 2. Jag känner inte Jinge personligen men kan bara konstatera att han, som nu i en välorkestrerad mediakör anklagas för antisemitism, var en av de allra första som uppmärksammade utgivningen av Michael Degens bok om Hitlerregimens jakt på judar i andra världskrigets Berlin, översatt av mig och utgiven av förlaget Karneval i augusti i fjol under titeln ”Alla var inte mördare”. Jinge var mycket positiv i sin recension, ja rent entusiastisk och kallade boken ”en hänförande historia som jag önskar att alla skulle läsa”. Samtidigt kan jag också konstatera att UNT, som flera gånger den senaste tiden stämplat Jinge som antisemit, fortfarande inte recenserat Michael Degens bok. Men jag skulle för den skull aldrig komma på tanken att anklaga UNT för antisemitism!
  Antisemitism är en allvarlig sak och någonting som man absolut inte skall ta lätt på. Om man som UNT och Expressen stämplar all kritik av staten Israels politik som antisemitism försvårar man, ja omöjliggör rentav, kampen mot det som verkligen är antisemitism. För sådan finns ju dessvärre också, även i dag.

 3. Sixten Andréasson skriver:

  Men Margareta Z, finns det antisemiter, riktiga sådana? Är inte antisemitismen död? Efter nazisternas fruktansvärda judeutrotningar vill väl ingen vara antisemit.
  Det behövs inga kampanjer. De som säger sig kämpa mot antisemitism stämplar ju bara oss som kritiserar staten Israels vålds- och ockupationspolitik, nu senast bloggaren Jinge. En skandal!
  De våldsdåd som sker mot judar eller deras gravplatser liksom Heil Hitler-rop mot demonstrationer, är kriminella handlingar. Det blir polisingripande och domstolsförhandlingar. Det är rätt, och förövarna får inget stöd hos folk. Det ska gälla även om det utlösts av upprördhet över Gazamassakern.
  Om och när Israel överger våldspolitiken för en äkta fredspolitik försvinner eller minskar nog denna typ av kriminalitet.
  Intressant om demonstrationen i Paris i senaste FiB.

  PS. Läste på Hamatzav-bloggen hur det jublas över Lars Ohlys och Jenny Lindahl Perssons desavuering av Jinge. Att falla undan för fanatiker har man ingenting för. DS.

 4. Länkar om drevet mot Jinge finns på hans blogg.

 5. Nog finns det även idag ”riktiga” antisemiter. Själv fick jag ögonen förblindade av tårgas när den parisiska kravallpolisen skulle jaga bort sådana från den demonstration som jag rapporterade om i FiB/K. Den gången rörde det sig om högerextremister som försökte nästla sig in i en demonstration riktad mot Israels krigsförbrytelser i Gaza och ge den en antisemitisk touche. Men just därför att det faktiskt finns ”riktiga” antisemiter är det desto mer upprörande när tidningar som UNT och Expressen urskillningslöst och oftast helt grundlöst stämplar all kritik av staten Israel som antisemitism — samtidigt som de själva tiger om massakern på Gazas civilbefolkning, de många döda palestinska barnen, offren för utarmat uran och vit fosfor etc. etc. Tala om grandet och bjälken!

 6. Jinge skriver:

  Mja Margareta! Läser man intervjun med Ohly på Expos hemsida så kan man i alla fall undra … F.ö. var boken en höjdare, både otäck, skrämmande och samtidigt var det en rar historia. Jag läste någonstans att den oxo blivit film, men den har isf inte nått hit.

 7. Sixten Andréasson skriver:

  Margareta, jag skrev att det var intressant med din artikel om två 60+ demonstrerande i Paris. Men jag förstår inte att den grupp som försökte störa ja förstöra demonstrationen var riktiga antisemiter. Polisen stoppade detta bra men blev en chock först för er. Högerextremister sas de – ja. Cui bono? De var väl palestinierhatande gangstrar?

 8. I tårgasdimman hade jag ingen möjlighet att närmare ta reda på vilka de här provokatörerna egentligen var. Det rapporterades ingenting i medierna efteråt av det skälet att sådana incidenter i Frankrike verkar vara snarare regel än undantag och alltså inte värt att rapportera. Vad jag själv kunde se var att de var svartklädda och bar franska flaggor. Enligt mina uppgiftslämnare hade de försökt gå med i tåget och där sprida antisemitisk propaganda, vilket avvisades av demonstrationsledningen.
  Vad gäller boken ”Alla var inte mördare” stämmer det att den har filmats. Det var när jag bodde i Berlin och såg denna film på teve som jag blev nyfiken på boken. Filmen är jättebra och borde visas i Sverige. Kan ingen tipsa Sveriges Television?

 9. Jinge skriver:

  Har inte TV folk som följer allt de kan få köpa in?

  Var den bara hälften så bra som boken borde du maila SVT om saken!

 10. Kristoffer skriver:

  Detta inlägg var helt onödigt. Det är den sionistiske fienden som ska angripas, inte de egna leden.
  Ohly har inte förstått detta, utan har vikit sig i stället för att kritisera att SKMA använder sig av fabricerade citat för att komma åt Jinge. Varför upprörs Ohly inte av detta? Jinge borde anmäla SKMA för förtal.
  För egen del funderar jag på att bilda Svenska kommittén mot fabricerad antisemitism.

 11. lasse wilhelmson skriver:

  Knut, Jantelagen dryper ur varje formulering i ditt ”obskyra” inlägg.

  Var vänlig stryk mig från din sändlista.

  MVH

  Lasse W

 12. Knut Lindelöf skriver:

  Till Lasse:
  Ärlighet varar längst. Det jag skrivit om dig är nyanserat och allt annat än obskyrt. Dessutom visste du redan förut var gränslinjen går mellan oss i palestinafrågan. MVH (med vänlig hälsning) kunde du väl undvikit.

 13. Knut Lindelöf skriver:

  Till Kristoffer:
  Visst kan man tycka att man inte ska kritisera dem som man en gång stått nära i olika frågor. Men de man bryr sig om kan man också kritisera. Just i palestinafrågan är det helt nödvändigt att vara glasklar över rågången mellan politik och religion. Annars öppnar vi för blottor mot det som kallas antisemitism. Det är ju (visserligen komplicerat men ändå) ett kolonialkrig och inte ett religionskrig, vilket LW försöker få oss att tro.

 14. Kristoffer skriver:

  Hej igen!
  Problemet är inte detta enstaka inlägg. Problemet är att Palestinarörelsen har satt i system att kritisera sina egna.
  Jag har lärt mig av sionisterna… 🙂

 15. Bo Persson, Piteå skriver:

  Till Kistoffer
  Är det inte intressant vad kritiken går ut på?
  Lasse och kanske också du tror att J-ordet, som Lasse brukar säga, är ett vinnarord för oss. Jag tror också att det är ett vinnarord. Men inte för oss. Utan för våra motståndare
  Bo Persson
  Piteå

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.