Kejsarens-nya-klader-H-C-Andersen

Försvarsminister Peter Hultqvist säger idag att (enligt SVT):

– Det kommer inte in ett enda stridsfordon, en enda soldatstövel, livrem eller uniformspersedel på svenskt territorium utan inbjudan från en svensk regering. Ingenting sker utan en inbjudan. Suveräniteten är intakt, den militära alliansfriheten är intakt.

– Värdlandsavtalet berör inte kärnvapen, det handlar inte om det. Men det är också viktigt att tala om att här är den svenska linjen att det inte ska vara kärnvapen på svenskt territorium och vi kommer inte att öppna för det i någon mening.

Nyckelformuleringen är ”utan inbjudan från en svensk regering”. Även om ovanstående inte är en formell lögn är det värsta sortens blåljug i meningen att föra allmänheten bakom ljuset.

Ty, vem inbillar sig att regeringen efter ingånget värdlandsavtal skulle komma att fatta beslut om olika inbjudningar till Nato om att införa stridsfordon, uniformspersedlar, Natosoldater eller kärnvapenbestyckade Natoenheter på svenskt territorium. Så går det förstås inte till.

Meningen med avtalet är ju att undanröja allt lagligt krångel som hittills omgärdat Natos fria rörlighet i vårt land. Nato kommer aldrig att behöva deklarera vad som förs in i Sverige för någon annan än eventuellt för den svenska militärledningen. Regeringen kommer att delegera allt sådant med fullt förtroende till dem. Alla dessa Natos materiel-, vapen- och personaltransporter fram och tillbaka över våra gränser blir alltså en fråga för svensk militär att praktiskt hantera.

Alltså, utan klart formulerade restriktioner i själva avtalstexten för kärnvapen på svenskt territorium kommer de att kunna åka ut och in över våra gränser under radarn så att säga.

Hur Peter Hultqvist kan påstå att suveräniteten och den militära alliansfriheten är intakta efter detta är minst sagt häpnadsväckande.

Men allvarligast av allt är förstås den ökande spänningen runt Östersjön som vår regeringspolitik nu kommer att skapa. Överlever regeringen detta?

Föregående artikelPalmemordet (III): Kände mördaren och Olof Palme varandra?
Nästa artikelVar Lenin en landsförrädare?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Ämbetsmännen som ändrar lagar och skriver avtal så att dom kan sitta kvar och administrera under ockupation… kallas landsförräderi och var tidigare belagt med dödsstraff.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.