Pierre Schori, tidigare FN-ambassadör (Foto: Vinjett SR, Tina Mangnergård / TT)

– Det går för fort att besluta om ett svenskt Nato-medlemskap. Sverige skulle förlora sin trovärdighet i flera tunga frågor, bland annat när det gäller kärnvapennedrustning. Finland har en annan verklighet, Sverige har sin. Ge detta tid, skyndar man sig halkar man lätt.

SR 29 april

Föregående artikelDiskriminering av ryska språket i Ukraina
Nästa artikelNej till ökad arbetskraftsimport

1 KOMMENTAR

 1. Sverige utanför Nato, det ville jag också. Men det går inte att hindra nu, eftersom där inte funnits majoritet på årtionden för det enda som kan hindra Sveriges Natoanslutning: total militarisering av Sverige. Så vad Pierre Schori säger nu har ingen effekt. Fast det är rätt att demokratiskt bilda opinion även när man kommer att förlora, som FiB/K i Uppsala gjorde.

  Desto intressantare är den fyra år gamla länken som i sin tur länkar till Pierre Schoris AB-artikel “Prata med Putin – för vår säkerhets skull”.

  I den artikeln visar Pierre Schori varför hans tänkesätt inte fungerar. Han kan inte förstå den djupa, långvariga, strukturella skillnaden mellan Förenta staterna och Ryssland.

  I artikeln skriver Pierre S mycket om Donald Trump, ”vars America First-slogan inrymmer en giftbägare av inskränkt nationalism, självgodhet och intolerant världsbild, parad med en militariserad utrikespolitik och förakt för diplomati och multilateralism”, och Trump är ”en av världens farligaste makthavare”, som ”uttalade … sitt vedervärdiga hot om att även han hade en avtryckarknapp, fast större och bättre”.

  En god beskrivning av Vladimir Putin alltså! Pierre S begrep inte att Donald Trump inte var/är farlig, eftersom hans tokigheter fastnar i Förenta staternas sega konstitutionella struktur, de berömda ”checks and balances”. Detta är inte ett naivt lovprisande av den stora demokratin Förenta staterna; landets imperialistiska politik dödar många och skadar icke-västliga länder svårt. Ryssland å andra sidan har inga spärrar mot att utvecklas till personlig diktatur, som landet blivit nu.

  Rubriken ”Prata med Putin” var nog rubriksättarens tillspetsning. Pierre Schoris fråga 2018 var: ”Varför har vi inte en fortlöpande seriös säkerhetspolitisk dialog med Ryssland …”

  Svar: Därför att det går inte. Vladimir Putin är inte pratbar. Sverige kan överhuvudtaget inte prata sig till säkerhet. Största möjliga säkerhet nås medelst Sveriges militarisering, och sedan en lågmäld, artig självständighet mot öster, väster och söder. Rättare sagt: ”kunde ha nåtts”. Nu är det för sent.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.