Planerar Putin en falsk krigsfilm?

Glöm inte upptakten till Irakkriget

VÄRLDSPRESSEN RAPPORTERAR NU om ett möjligen osant påstående att Ryssland planerar att spela in en video med skådespelare och statister som ska visa på ett kievukrainskt anfall på ryskspråkiga områden med döda, sårade och sönderskjuten bebyggelse för att skapa sig en förevändning att sätta sin 100.000-mannaarmé och sina stridsvagnskolonner i rörelse in i Ukraina. Påståendet kommer från amerikansk underrättelsetjänst. Av säkerhetsskäl uppges inga källor, man endast antyder att dessa uppgifter uppsnappats ur rysk kommunikation.

Alla talar nu om detta, i tv-studios läggs pannor i djupa veck, å ena sidan och å andra sidan… Ryssland förnekar som vanligt alla planer på att invadera Ukraina.

Dags att erinra sig upptakten till Irakkriget. Ett långt förspel om att Saddam hade massförstörelsevapen, Saddam förnekade. Vapeninspektörerna Hans Blix och Scott Ritter reste runt i landet men fann inga. Då visade Colin Powell upp ett provrör för världen som han påstod var bevis för att Saddam hade massförstörelsevapen. Sedan släppte George W Bush loss sina styrkor. Vem provocerade fram detta krig? Var det monstret Saddam? Nej, det var försvararen av ”mänskliga rättigheter nr 1”, USA.

Åter käbblar man i alla stora TV-studios om USA:s hatobjekt nr 1, denna gång är det Vladimir Putin. USA:s underrättelsetjänst ”vet” att Putin planerar en invasion av Ukraina, vilket Putin blankt förnekar. Vem som helst kan förstå – om man förmår frigöra sig från monsterbilden – att Ryssland har allt att vinna på att i dagsläget bara vänta. Det är USA som är hårt pressade att få sina teser bekräftade.

Men det finns en skillnad från 2003. USA trodde den gången att de skulle segra snabbt och effektivt. Men i dagsläget vet många runt den amerikanske presidenten att de inte har en chans, eftersom de kommer att ställas mot en väl förberedd, vältränad och väl utrustad rysk försvarsmur. Och ingen kan vinna ett storkrig mellan världens två största kärnvapenmakter. Därför är ”filmhistorien” säkerligen endast ett led i propagandakriget mot ”den lömske Putin”.

Vidare kan man ana en dragkamp mellan olika falanger runt president Biden. Den ena vill till varje pris ha ett ryskt anfall mot Ukraina för att de möjligen tror att det skulle kunna försvaga Ryssland och göra USA till försvarare av stackars Ukraina och alla andra frihetsälskande länder och folk. Den andra sidan inser att detta är helt orealistiskt. Ryssland med Kina i ryggen är nu för starka att konfrontera både militärt och ekonomiskt.

Så, kampen om freden utkämpas just nu framför allt inom Vita husets väggar. Det är där man beslutar om krig eller om man ska acceptera en fredlig förhandlingslösning i linje med Minsk2-avtalet. Ett hoppfullt tecken är ändå att USA faktiskt avslutade sitt helt misslyckade krigsäventyr i Afghanistan – trots den enorma prestigeförlusten. Det som nu utspelar sig blir ser ut att kunna bli nästa stora steg i den nordamerikanska reträtten från rollen som världspolis.

... är läst 732 gånger!

  2 kommentarer for “Planerar Putin en falsk krigsfilm?

 1. Rolf Nilsson skriver:

  Nigeria Is Planning A False Flag In Switzerland: Notes From The Edge Of The Narrative Matrix
  by Caitlin Johnstone

  I’m declassifying evidence that Nigeria is planning a false flag operation in Switzerland. Are you ready? Here it is:

  Nigeria is planning a false flag operation in Switzerland.

  See, the evidence is me asserting it. If you doubt this evidence, you’re a propagandist for Nigeria.

  What? You want proof? I just gave you the proof. I gave you my declassified intelligence assessment.

  I mean obviously I can’t give you the raw intelligence you’re asking me for without revealing sources and methods and compromising intelligence officers in the field. Is that what you want? For me to compromise intelligence officers in the field? Do you work for Nigerian intelligence?

  The evidence is secret. It’s secret evidence. What I can give you is the information we’ve obtained through intelligence gathering methods in which our intelligence agencies have a degree of confidence. You’re free to doubt it and believe Nigerian propaganda instead, if that’s the sort of person you are.

 2. Dan Kotka skriver:

  Att starta ett Natokrig i Europa är inget USA förmår utan att förlora ansiktet totalt. Ryssland med Kina i bakgrunden är garant för att ett sånt krig inte startar. Allt annat vore sensationellt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.