PM NILSSON: ÄR TRUMPS KAMPANJ MOT KINA VÅR?

USA:s politiska ledning har en idé om att isolera Kina på samma sätt som man isolerade Sovjetunionen. Kampanjen mot Huawei är bara början. Foto: Alex Brandon

Den motivering som stängde ute Huawei är en del i USA:s försök att isolera Kina. Den kan i praktiken underkänna Geelys närvaro i Göteborgs fordonsindustri och borde diskvalificera Ericssons närvaro i Kina, liksom kinesiska utbytesstudenter och doktorander på svenska tekniska högskolor. Om vi tror att varje kinesiskt företag och varje kinesisk medborgare spionerar på oss och har fientliga avsikter bör vi gå med i USA:s bojkott.
[…]
Kinas framväxt har gjort livet bättre för hundratals miljoner människor. Tappa inte hoppet om dem och glöm inte att Kinas demokratirörelse var först ut på försommaren 1989 då allt började. Det kan hända igen. Och instabiliteten i Washington gör just nu att USA har svårt att fungera som västvärldens ledare. Den rollen kan delas av EU men då måste européerna tänka själv.

Läs hela ledare i Dagens industri från den 25 oktober.

  3 kommentarer for “PM NILSSON: ÄR TRUMPS KAMPANJ MOT KINA VÅR?

 1. Bertil Carlman skriver:

  Herr Nilssons artikel är något intressant; men inte mer. Nyss läste jag G. Therborns artikel ”Farsotens följder” i tidskriften Clarté. Den är ganska lång men också genomgripande. GT, liksom andra av hans kaliber, ser mycket tydligt hur världens centrum på ett tydligt sätt förskjutits från väst till öst. Han tar också upp klassfrågan, närmare bestämt den i väst.

  Herr Nilsson däremot har inte förstått de genomgripande förändringar som skett, för då skulle han inte skrivit ”Och instabiliteten i Washington gör just nu att USA har svårt att fungera som västvärldens ledare. Den rollen kan delas av EU men då måste européerna tänka själv.” ”har svårt” är en generande underdrift för en ledarartikel på Dagens Industri; ser han inte det kaos som nu råder i USA, eller läser han bara sin egen tidning samt DN och SvD? Men han har kanske tecken som pekar på att det är en övergående oordning i USA? Och var ser han tecken på att ”européerna tänker själva”?

 2. Gunnar Eriksson skriver:

  Europeiska politiker har väl aldrig tänkt tanken, att ha frihet från USA-diktat. Och kommer väl aldrig att tänka FRIHET gentemot USA! Tvångstankar?

 3. Dennis Zackrisson skriver:

  Men vad med Jacques Delors?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.