Politikus vinjettbild: Michael Gaida, pixabay

Återigen vill invandrare i tusental tvinga sig in i ett land, denna gången i Polen. Men nu tiger de annars högljudda och moraliskt indignerade invandringsaktivisterna. Nu är plötsligt invandringen inte längre viktig. Det är viktigare att slåss för en regim i Vitryssland som tillfredsställer USA och EU. Sällan framträder det så tydligt att kampen för invandring – liksom kampen för att förändra vädret och kämpa för identiteter och historisk renhet – döljer och flyttar uppmärksamheten från de politiskt grundläggande ekonomiska klasstriderna och krigsförberedelserna. Det menar Ove Bengt Berg på norska sajten Politikus


Kampen för ökad invandring är det som det senaste decenniet mest av allt har samlat den talrika universitetsutbildade vänstersidan i Europa, tillsammans med industriägare som är på jakt efter billigare arbetskraft. När Polen nu stänger gränserna för invandring, tiger de plötsligt. De kräver inte att Polen skall öppna gränserna för att hindra att invandrarna fastnar i ingenmansland vid gränsen.

Kampanj i Oslo, målat överallt på trottoarer. Foto: OBB

Invandringsentusiasterna målar inte på trottoarerna att Polen ska öppna gränserna. Nätsajterna för Amnesty, Norsk Folkehjelp, Norges Røde Kors och Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS, 83 procent statsfinansierat) ställer heller inte krav om att Polen ska öppna gränserna. I andra fall var de alla i främsta ledet för alla som vill invandra till Europa.

Kampen för regimskifte i Vitryssland är viktigare
Försöket att få bort Lukasjenko från makten, helt uppenbart stött av utländska intressen, har nu misslyckats. Lukasjenko har fortsatt full kontroll i Vitryssland.

De utlandsstödda upproren mot statsledare och regimer som inte blir godkända av USA och EU, möter nu kraftigt motstånd. Assad sitter fortsatt tryggt. Fortsättningsvis har Väst fortsatt kampen med sanktioner i form av att neka sina fiendeländer tillgång till varor de behöver, eller hindra dem att få sina egna varor sålda. Västs sanktioner mot Syrien leder till allvarliga hälsoskador och död i Syrien, särskilt bland barn. Västs ökande användning av sanktioner är en cynisk taktik som knappast stärker EU:s och Natos anseende i Syrien, de leder bara till skador och död för oskyldiga.

Alla utkämpar konflikter med alla till buds stående medel, och Vitryssland förlamar EU och Nato med invandrare
Cyniskt är ett ord som seniorrådgivaren Eirik ChristophersenFlyktningehjelpen använder i en intervju i nummer 45/21 av Dag og Tid. Men organiseringen av invandringsströmmarna var cyniska långt före Lukasjenko, och Putin innan Norge kom på att invandrarna kunde användas politiskt. De som hämtar invandrare från Afrika för att frakta dem med båtar till Europa, är extremt cyniska trots sina påståenden om att de är världens mest barmhärtiga humanitära befriare. Att den franska presidenten nu låter sina oönskade invandrare i stort antal dessa dagar resa till Storbritannien, går också under begreppet ”cyniskt”. Staten Marocko vill heller inte ta tillbaka det stora antalet unga marockaner som de låtit resa till Tyskland, där de varken uppfyller villkoren för uppehåll eller asyl. Pengarna de illegala invandrarna skickar tillbaka är viktiga för Marocko. Den marockanska staten utnyttjar cyniskt sina utsända unga män, men de göms under täcket som ett icke-problem för EU och Tyskland.

Det är naturligt att de som tror att nationella och internationella konflikter är en moralisk fråga – överordnade ekonomiska och territoriella krav – använder moraliska begrepp för att förstå, förklara och kritisera vad som sker. De är dessutom selektivt moraliska, när Polen tillåts något som moralisterna är emot: stängda gränser. I varje konflikt ända till fullt krig, så använder alla parter de möjligheter och de vapen de har. Vitrysslands motdrag mot sanktioner och försök till regimskifte, är hittills extremt lyckosamma. De leder till splittring och handlingsförlamning inom EU.

Låt vitryssarna bestämma vem som ska styra i Vitryssland, så kan Polen öppna gränserna
Utan kravet om att EU och Nato ska bestämma vem som skall styra i Vitryssland, och sanktionerna för att understödja sina krav, hade det inte kommit tusentals invandrare till Vitrysslands grannland. Det bästa Polen kan göra är att arbeta inom EU och Nato för att EU och Nato skall ge upp kravet på att få bestämma vem som ska styra i Vitryssland. Först då upphör invandrarströmmen. Eller om EU och Nato hellre väljer militär aktion för att avsätta Lukasjenko och insätta sina egna guvernörer.


Originalartikeln på den norska sajten Politicus
Svensk översättning: K Lindelöf

Föregående artikelGRÖNLANDSISEN VÄXER NU SEDAN ETT PAR ÅR TILLBAKA(?)
Nästa artikelMELZER HOS MALOU (KORTA KLIPP)

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.