Småstater som Danmark är sårbara för stormakters tvångsdiplomati. Därför bör regeringen göra en systematisk kartläggning av hur omfattande beroendet är av USA, skriver Andreas Forsby, seniorforskaren vid Dansa institutet för internationella studier i tidningen Politiken den 13 mars.

Småstaters utsatthet för tvångsdiplomati har för Danmarks del tidigare handlat om oron för Kina. Med stöd av USA har den danska regeringen sedan 2018 ihärdigt arbetat för att kapa oönskade band med Kina. Även om Kina är Danmarks fjärde största exportmarknad så är risken låg att kunna utsättas för tvång av olika slag från Kina, skriver Forsby.

Men ser vi till USA är bilden helt annorlunda, skriver Forsby. Det militära beroendet av USA blir ytterligare förstärkt av det basavtal som Folketinget inom den närmsta tiden skall rösta om. Det ekonomiska och teknologiska beroende av USA är så omfattande att det innebär risk för farlig lyhördhet för Trumpadministrationens nycker.

Större delen av det digitaliserade danska samhället är beroende av amerikanska företag som Microsoft, Open AI, Apple, Cisco med flera.

På investeringssidan är beroendet lika omfattande. 20 procent av de samlade investeringarna i Danmark kommer från USA, medan 25 procent av de danska investeringarna utomlands görs i USA.

Andreas Forsby skriver att de seismiska skakningarna från den nya Trum-administrationen redan nu är så våldsamma att det krävs en systematisk kartläggning av hur det danska beroendet av USA ser ut i detalj. Men också att undersöka hur en småstat som Danmark kan navigera i frånvaron av en multilateral, internationell ordning.

Föregående artikelI Österrike på 40-talet hade hon skickats till Steinhof
Nästa artikelBetydelsen av goda relationer grannar emellan – i smått som i stort
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

2 KOMMENTARER

  1. Sverige som en liten stat är också beroende av USA. Motorerna till JAS tillverkas i USA. Säkerhets- och Försvarsföretagen säger till SVT nyheter att mycket som elektronik, mjukvara eller andra komponenter kommer från USA. Beroendet av USA kan ställa till problem för svensk försvarsindustri.

    Sverige har också DCA-avtalet som ger amerikanska staten stora möjligheter att i princip använda svenskt territorium som de behagar. Skulle Sverige motsätta sig viss användning t ex placering av kärnvapen så har vi inget att sätta emot.

    Svenska regeringen borde därför också lyssna till Forsbys förslag och analysera hur vårt USA-beroende ser ut och vilka konsekvenser det kan få.

  2. Något som få tänker på, men som har uppmärksammats i en artikel i media vid åtminstone ett tillfälle, är hur USA:s mjukvaruföretag övertrumfar svensk lagstiftning.

    Ett för mig aktuellt exempel är hur Google tog bort stöd för telefonsamtalsinspelning f o m Android 9. I Sverige är det fullt lagligt att spela in telefonsamtal där man själv deltar. Så är det inte i alla länder och av den anledningen valde Google att ta bort funktionen även för oss i länder där det är lagligt. En nyare inskränkning från Googles sida är att de appar för telefonsamtalsinspelning som läggs upp på Google Play inte får ha funktionen att automatiskt lägga till det nummer som man samtalar med till den sparade filen.

    För att kringgå dessa begränsningar av vår svenska frihet så måste man hacka telefonen så att man kan spela in telefonsamtal direkt från hårdvaran, annars tvingas man nöja sig med lågkvalitativa inspelningar där ljudet spelas in via mikrofonen. Det förutsätter att man har högtalaren på för att överhuvudtaget kunna få med ljudet från den man samtalar med.

    Vill man ha nummersparningsfunktionen måste man installera sin telefoninspelningsapp från någon annan källa än Google Play.

    Jag köpte ny telefon (kinesisk så klart – av säkerhetskäl) häromveckan och måste nu klura ut hur jag ska komma in i den för att kunna spela in på bästa sätt. Min förra telefon (kinesisk så klart) tog mig en vecka att få fullt fungerande. Den nya verkar lite knepigare.

    Jag tycker svenska myndigheter och politiker borde stå upp för svenska lagar och regelverk och inte låta oss inskränkas av utländska företag. Visst blir det lite dyrare för företagen att tillhandahålla olika versioner men det kravet borde Sverige ställa.

    En nyare inskränkning är tangentbord. Förr fanns det svenska tangentbord. Nu finns det enbart “nordiska” där våra svenska å, ä och ö tvingas samsas med danska och norska dito. Detta är dock ett mindre problem. Minns ni stänklapparna som satt på alla bilar förr i tiden? De ansågs vara ett handelshinder och togs bort. I de länder där vägar inte sandas är detta inget problem. Men för svenska bilister med sandade vintervägar var det verkligen bra med stänklapparna. Hur mycket stenskott och dyra byten av vindrutor de borttagna stänklapparna inneburit vore intressant att få veta.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.