Politisk bomb i Finland

soini

Klockan är 18.16 och jag har just sett SVT:s Rapport. Inte ett ord om den nyhet som kanske mest kommer att påverka Sverige i den nära framtiden: regeringsbildningen i Finland. Som väl var hade jag strax innan, som jag brukar, tittat på Uutiset 17.45 i SVT2. Där meddelades som första nyhet att i den nya finländska regeringen besätter Sannfinländarna inte bara justitieministerposten utan också försvarsministerposten och låter dessutom sin ordförande Timo Soini bli utrikes- och EU-minister.

Nu väntar ni er kanske att jag ska brista ut i jeremiader över hur “högerreaktionära populistpartier” breder ut sig allt mer, att det som skett i Finland är en politisk skandal och att alla goda krafter hoppas att koalitionen snart spricker och det blir nyval så att “olyckan” kan repareras.

Men det tänker jag inte skriva. Sannfinländarna är inte en finsk variant av Sverigedemokraterna, något som presidenten Sauli Niinistö uppseendeväckande uttalade sig om. Läs inlägget: Sverige ur finländska ögon.

Bort från Nato?
Att finländska regeringen efter valet skulle innehålla Sannfinländarna och utesluta Svenska Folkpartiet kunde kanske ses som ett utslag av språkfrågan. Men om den saken röstade man för några månader sedan i riksdagen. Med inte alltför stor övervikt beslutades att “tvångssvenskan” i skolorna skulle vara kvar. Så den frågan är avförd från agendan – tills vidare.

En viss roll har det spelat att den förre försvarsministern, den Nato-ivrige ledaren för Svenska Folkpartiet Carl Haglund uppför sig just så stroppigt och arrogant som purfinnar väntar sig av finlandssvenskar.

Mer signifikant – åtminstone fann jag det signifikant – var just detta, att Svenska Folkpartiet var ivriga Nato-anhängare medan Sannfinländarna, liksom Centerpartiet var neutrala eller smått skeptiska. I ett läge där Finland – om vi får tro svenska media och politiker – står på tur att bli anfallna av Putins Ryssland, är det ju högst egendomligt att man politiskt distanserar sig en aning från Nato.

En liknande reaktion kunde förmärkas i det estniska valet. Detta land står ju enligt Nato-folket ännu längre fram i kön av länder som Putin tänker anfalla, ändå röstade de som de alltid gjort de senaste 5-10 åren. Läs följande: Visst angår oss Estlands affärer.

Bort från EU?
I höstas, under ett besök i Finland, påminde mig en av mina finska vänner om hur jag för 10-15 år sedan retat gallfeber på honom genom att uttala mig högst nedsättande om euron och dess framtid. Det var i ett läge som finländarna var mycket stolta över att vara en del av euroländerna och såg ner på de som vanligt dumma svenskarna, som valt att stå utanför.
– Men du hade ju rätt! medgav han nu skrattande.

Jag träffade min vän när den grekiska krisen växte fram, sedan dess har Finland drabbats av EU:s sanktionspolitik emot en av deras största affärspartner och dessutom store granne.
– Det är lätt att sitta i Bryssel, London och Washington och vara kaxig emot ryssen, så länge man inte lever som omedelbar granne, som en annan vän sade.

Hade finländarna varit EU-skeptiska som britter och svenskar, skulle den nya regeringen vara mindre sensationell. Men Sannfinländarna har stigit fram i ett land som från att ha varit EU:s mönsterelev nu blivit oerhört bittert och besviket på EU.

Bort från Sverige?
Nu har ju Finland och Sverige inlett något slags försvarssamarbete. Åtminstone talas det om saken. Men som jag hörde hur man skämtade i ett TV-program …
– Om ryssarna anfaller oss, så tar vår armé hand om dem, om svenskarna anfaller oss så klarar ordningspolisen upp det!

Det här är inte bara ett uttryck för att finländarna alltid haft låga tankar om svensk militär förmåga. Kanske orättvist under kalla kriget, men absolut befogat idag. Till det kommer att Sverige ändå vill agera Storebror. Förre utrikesministerier Erkki Tuomioja retade sig alltid på sin kollega Calle Bildts “von oben”-attityd och mästrande hållning.

Från svensk sida görs och har gjorts mycket lite för att hålla de mellanfolkliga relationerna med finländarna varma. Nyligen har det till exempel beslutats att ytterligare minska SVT:s och SR:s finskspråkiga service.

flagga_fin_rusTillbaka till Ryssland?
I lördags – på bloggägarens 70-årskalas – drogs jag in i en politisk diskussion om läget i världen i allmänhet och Norden i synnerhet. Kanske hade jag redan fått mig ett glas för mycket, ty jag lät uttala en profetia. Om finländarna såg EU krackelera på grund av alla dess inre motsättningar och inkompetenta ledning, kunde Finland mycket väl göra vad en del andra EU-länder redan gör, nämligen skita i Bryssel och uppta normala relationer med Ryssland.

Eftersom finnarna, liksom esterna, inte verkar vara så oroliga över att anfallas av Putin, men kanske mer rädda för att råka lika illa ut som afghaner, irakier, libyer, syrier och andra folk som USA och NATO velat “hjälpa”, så skulle det vara ett enormt stärkande av det så kallade “förhandlingsläget” om finnarna spelade ut det “ryska kortet” (jmf Nixons resa till Kina 1972).

Jo, men kommer det inte att bli repressalier från Bryssel, undrade någon? Jo, men det får finska ordningspolisen ta hand om!

  19 kommentarer for “Politisk bomb i Finland

 1. Knut Lindelöf
  2015-05-27 kl. 20:21

  Ännu knappt ett knyst i svenska medier. Det enda jag finner på nätet är en kort notis i Helsingborgs dagblad

 2. Anders Persson
  2015-05-27 kl. 20:40

  Och inte ett ord i Rapport 19.30. En utlandsboende bekant med finlandssvenska rötter skrev just till mig:

  “Ojoj- där ser du ännu en gång hur lite svenska media förstår sig på, intresserar sig för Finland. Att de [SVT] missade en sådan nyhet!!! Man skäms … Timo Soini utrtikesminister- sannfinnar försvars- och justitieministrar … Nu har de chansen, antingen sköter de sig snyggt eller så är de självmordsbombare för hela rörelsen … ytterst intressanta tider …”

  Svarade honom just: “Missade en sådan nyhet?? Nej, när inte den politiska verkligheten uppför sig som den borde så ignoreras den av svenska media!”

 3. 2015-05-27 kl. 21:37

  Det som händer i FIFA är förstås mycket intressantare i Sverige 🙂

  Men vem vet, det kanske är en riktig bedömning, om man ska tro MoonofAlabama.

 4. Bo Zackrisson
  2015-05-27 kl. 22:00

  En utmärkt drapa av Anders P. Men jag såg i eftermiddags att SVT:s Text-TV hade en notis om Sannfinländarnas ministerposter. Att inte vare sig Rapport eller Aktuellt har kommenterat detta är en smärre skandal. Istället körde Aktuellt en Utblick med en lätt drogad Juncker som pussade politikerkollegor på pannan. Man tar sig för – just det – pannan!

 5. Sven Hofman
  2015-05-28 kl. 8:46

  Det är ett sällan uppmärksammat faktum att moderaterna i regeringen Reinfeldt under alla åtta åren förbehöll sig rätten att besätta de statsrådsposter som representerar den borgerliga statens kärna: justitieminister, utrikesminister, försvarsminister, finansminister. Endast utbildningsdepartementet (den gamla ecklesiastikstaten) lades i andra händer.

  I den nya centerledda finska regeringen är det de så kallade sannfinnarna som har lagt beslag på flertalet av de gamla regeringsämbetena, nämligen justitieminister, utrikesminister och försvarsminister. Samlingspartiet, de svenska moderaternas broderparti, tar hand om finans- och undervisningsministerposterna.

  Centerns Sipilä som partiledare och statsminister får en närmast balanserande funktion. Riksdagens talman hämtas också ur sannfinnarnas led.

  Anders Persson har fog att tolka detta som en bomb. Sannfinnar och centerpartister är konservativa krafter i Finlands politiska landskap (tillsammans med de politiskt obetydliga Kristdemokraterna). Centern, tidigare agrarerna, var under efterkrigstiden länge det statsbärande partiet, som satte ramarna för utrikes- och säkerhetspolitiken; nu har detta parti en laestadian med tunn parlamentarisk erfarenhet som toppnamn. Soini (som också får EU-frågorna på sitt bord) är knappast den populist man vill utmåla honom som: han har suttit som ledamot av det så kallade Europaparlamentet och var under föregående mandatperiod ordförande i den finska riksdagens utrikesutskott. Han sägs ha en god relation till president Niinistö vilken är ytterst ansvarig för landets utrikespolitik och samtidigt dess överbefälhavare.

  Aktivister som Stubb, samlingspartisten, och Haglund, svenska folkpartisten, är nu vingklippta respektive oskadliggjorda när det gäller utrikes relationer och försvarsfrågor: den förres uppgift torde bli att genomdriva nedskärningar i folkhushållet (vilket inte kommer att öka hans popularitet), den senare förlorar en viktig plattform för sin publika Nato-vurm. Sipilä och Soini tycks samtidigt ha begravt medlemskapsfrågan i en utredning. Men om de skulle gräva upp den och byta linje (som finska centern, liksom de svenska socialdemokraterna, gjorde i EU-frågan), får räkna med en detonation av annat slag. Ty då finns det ett medlemskapsmotstånd endast inom delar av den politiska oppositionen – man vet till exempel att flera tunga socialdemokrater, som den förre statsministern Paavo Lipponen, har uttalat sig för finsk Nato-anslutning.

  Även det scenariot bör man vara beredd på.

 6. Anders Persson
  2015-05-28 kl. 8:53

  Hannu!
  När jag tog del av SVT:s grundliga bevakning av FIFA drog jag lustigt nog exakt samma slutsatser som Stefan Lindgren idag presenterar på 8 dagar.

 7. Anders Persson
  2015-05-28 kl. 9:23

  De som minns kalla kriget minns också att medierna i öststaterna ibland dröjde med att offentliggöra nyheter som inte stämde med “hur det skulle vara”. Först när de hittat en partitrogen tolkning av det inträffade fick folk veta, men också veta att allt var under kontroll.

  SVT:s dröjsmål att ens berätta om regeringsbildningen påminner om detta. Vad man än tycker om Sannfinländarna så var det ju en nyhet att de fick så tunga poster, och just dessa poster.

  Många tidningar återger ett TT-telegram där Finlands ekonomi anges som den enda viktiga frågan, d v s att allt är som man kunde vänta sig. Denna tolkningen är också vad man hittar på SVTs sajt efter visst idogt letande. Kanske trodde SVT att det hela var en rysk desinformation? Ett inlägg i SvD listar en lång rad åtgärder en journalist måste vidta innan hen kan publicera en nyhet, för att vara säker på att den inte är “rysk desinformation”.

  SvD och DN kan dock i sina kommentarer till den nya finländska regeringen;
  Skrällarna i finska valet, Soini och Stubb – om valet i Finland, Tunga regeringsposter till populister/ och
  Sannfinländare ny utrikesminister, inte undvika de mer kontroversiella utrikespolitiska frågorna. I båda kommentarerna talas det om politisk “skräll” vilket visar att fler än jag anser att något utöver det vanliga har inträffat.

 8. Mats Larsson
  2015-05-28 kl. 9:39

  Pervyj Kanal, Rysslands största TV-kanal, hade FIFA i morgonens nyhetssändning som första nyhet. Ungefär samma bilder som flimrade förbi i SVT:s nyhetssändningar igår kväll. Inslaget var ovanligt långt för att vara nyheter i Pervyj. Donbass förpassades till andra plats och var ganska nedtonat; civila långtradare på väg från Rostov till Donbass och ett kort inslag om ett förstört hus. Ingenting om den nya finska regeringen, i alla fall inte just i den sändningen.

  (se 8dagar – Tallriken frihetssymbolen om hur man får tillgång till ryska TV-kanaler i Sverige.)

 9. Anders Persson
  2015-05-29 kl. 8:56

  SVT Text kan man nu på morgonen läsa “En skräll i Finlands nya regering”. Det låter ju lovande, men sedan kommer desinformationen:

  ”De flesta namnen var väntade” som t.ex. C-ledaren Juha Sipilä (statsminister) och två andra C-partister som blev trafik- och näringsministrar. Alltså “business as usual” och inget att oroa sig för.

  “Men Siplilä bjöd på en liten ‘skräll'” heter det sedan. Oj, nu kommer det! Jo, en “känd affärskvinna” (Anne Berger) blir kommunikationsminister.

  SVT-text avrundar “Sedan tidigare är det känt att sannfinländarna och Samlingspartiet får flera ministerposter”. Punkt och slut.

  Att allt kanske inte står bra till får vi veta på nästa sida där den sannfinländske nye justitieministern tillskrivs ett yttrande han gjorde för fyra år sedan om dödsstraff för speciellt upprörande fall av barnamord.

  Bakom alla klantigheter anar man i detta medium Bo-Inge Andersson (S) som i sina framtoningar alltid påmint mig om en mask i en het stekpanna. Uppenbarligen är han mest rädd för att Sverigedemokraterna ska vinna poäng om Sannfinländarnas framgång ges för stort utrymme.

  Men alla insitksfulla bedömare har, som sagt, gjort klart att Sannfinländarna inte är en finsk variant av SD. Men eftersom medierna i Sverige gjort den kopplingen får de nu skörda frukterna!

 10. Martin Kullberg
  2015-05-30 kl. 21:31

  Kulturnationalister är alltid kulturnationalister, postmodernt pynt till trots. Men det är inte första gången skribenten faller i den fällan. Lite progressiva skatter gör inget vänsterparti. Värdegrunden är kulturnationalistiskt och är då inte bättre än SD.

  Till och med Moderater i Sverige vet vad enhetsfronten är, märkligt då att folk som skriver på vänsterbloggar har så svårt att minnas. Nej, de kliver över den med berått mod, väl medvetna om överenskommelsen de bryter.

 11. Bo Persson
  2015-05-31 kl. 13:25

  Martin K!
  En sidokommentar kanske, men i så fall en intressant sådan, tycker åtminstone jag: Borde inte SD som kulturnationalister vara för EU? Genom sitt undergrävande av medborgararstaten/medborgarnationalismen befrämjar ju EU kulturnationalismen. Och är då inte t ex de EU-entusiastiska kulturnationalisterna i Ukraina mer logiska? De sågar åtminstone inte av den gren de sitter på.

 12. Anders Persson
  2015-05-31 kl. 16:18

  Enligt brittiska Daily Mail valde Finland att, likt Ryssland, Frankrike, Spanien – men inte Sverige, Danmark och Norge – ge Blatter sin röst i FIFA valet …

 13. Martin Kullberg
  2015-06-01 kl. 3:23

  Bo Persson!
  Skall du förstå kulturnationalisterna så skall du inte leta efter någon logisk konsekvens mellan de olika nationalisterna, deras samarbeten över landsgränserna är alltid flyktiga och av bekvämlighet, de havererar nästan alltid när de väl växt sig nog starka i ett land. För att förstå dem måste du se till det kapital de lierat sig med inom varje nation, ofta inte helt olikt det kapital som stod på den bruna sidan förra gången, även om det inte alltid är samma.

 14. Bo Persson
  2015-06-01 kl. 9:39

  Martin K!
  Nu var det kopplingen mellan kulturnationalismen och EU-nationalismen som var min poäng. Inte logiken eller bristen på logik i sammanhanget. Som du hänger upp dig på.

 15. Anders Persson
  2015-06-04 kl. 20:16

  Av tradition reser en ny finländsk utrikesminister först till Sverige och träffar sin kollega där. Margot Wallströms mottagande av Finlands nye utrikesminister Timo Soini får en att undra om hon känner till diplomatins elementa. Om hon förolämpar Soini är det i första hand inte Sannfinländarna hon förolämpar utan Finlands regering.

  Länkar till Svenska Yle:
  Soini och Wallström förtegna om möte
  Svalt mottagande av Soini i Stockholm
  Svenska UD förklarar det blir bättre nästa gång

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.