OLA TUNANDER: POSEIDON-ANGREPPET PÅ NORD STREAM

2
770
Ett US-8A Poseidon över Maryland 2010.

Nedan kan du läsa hur Ola Tunande inleder sin första uppföljande artikeln (av 2) på sin Subdstackanal tidigare artikel som i detalj gick han igenom Seymuor Hershs tidigare avslöjande. Han nagelfar nu alla tillgängliga data om hur olika militärflyg rört sig dagarna omkring sprängningarna 26 september 2022 i området och i hela Europa. Slutsatsen blir att USA sprängde Nord Stream-ledningarna, men att Norges inblandning förmodligen var mindre framträdande än vad Seymor Hershs källor uppgett.

”Den här artikeln är en bilaga till min huvudartikel, ’Efter Seymour Hershs artikel: Nord Stream, Norge och statsminister Støre’, och jag kommer här att diskutera den möjliga användningen av ett US Navy-flygplan P-8A Poseidon för att utlösa bomberna för Nord Stream-explosioner utanför den danska ön Bornholm. Ledande amerikaner, inklusive USA:s president, har alla lovat att eliminera Nord Stream-ledningarna. Det råder ingen brist på bevis. I Europa används Poseidon-flygplanet av USA, av UK Royal Air Force och nu nyligen även av Norge. Seymour Hersh hävdade i februari att Norge var djupt involverat i planeringen av operationen och att man hade använt en norsk Poseidon för att utlösa explosionerna den 26 september 2022.

Min slutsats i denna artikel är att trots att dessa Poseidon-flygplan ofta stänger av sina transpondrar och därigenom blir ”osynliga” för oss, verkar de ha transpondern påslagen när de flyger över land och nära sina baser. Den norska träningen med sin nya Poseidon var försenad och träningsturerna var begränsade och inte synliga utanför norskt territorium, medan ett amerikanskt Poseidon-flygplan flög fram och tillbaka över Bornholm de tre nätterna före explosionerna. Detta flygplan kom upp från US Naval Air Station vid Sigonella i Italien. Om USA ville använda en norsk Poseidon för ”möjlig förnekelse” borde de inte ha avslöjat sin egen aktivitet på detta sätt. Det finns ingen logik i detta. Amerikanerna skickade också en annan amerikansk Poseidon från Keflavik över Bornholm den 26 september. Det anlände en timme efter den första explosionen och patrullerade området i timmar, som om de undersökte resultatet från denna explosion. Planerna för denna andra Poseidon hade gjorts långt innan den första explosionen ägde rum. Detta var inget annat än en amerikansk uppvisning av ansvar för sprängningen. Om amerikanernas ursprungliga plan, som Hershs källor berättade för honom, var att använda en norsk Poseidon, uppenbarligen för att undvika att avslöja USA, måste USA av någon anledning ha vänt sig till en mindre väl förberedd plan B, eftersom USA:s aktivitet över Bornholm dessa dagar var mer än synliga. Alla fysiska bevis pekar mot USA. Nödvändig utrustning för norska Poseidon hade försenats och den första norska besättningen var inte tänkt att vara tillgänglig förrän de första månaderna 2023. Kanske använde en del personer på den norska sidan detta faktum för att backa från ett avtal på lägre nivå. Hur som helst, vi måste förklara ett antal inkonsekvenser som ges av tillgängliga bevis. Denna operation blev inte som den ursprungligen var planerad.”

Läs artiklarna (på engelska) nr 1 här, och artikel nr 2 här.

Föregående artikelHar en homo politicus inget hemland?
Nästa artikelDen nya medeltiden

2 KOMMENTARER

  1. Mycket intressant komplettering till Seymour Hershs avslöjande hur attentatet mot Nord Stream planerades och verkställdes. Professor emeritus Ola Tunander är som vanligt ytterst noggrann när det gäller att söka fakta och inte minst dokumentera källorna. Som KL ovan påpekat så verkar Norges deltagande i attentatet vara av mindre omfattning än vad Hersh först beskrev.

    Min första reaktion efter ha läst Tunanders aktuella två artiklar var att Norge skulle fått agera syndabock åt Washington om något gått snett, något som Norges statsminister Jonas Gahr Störe uppmärksammade och handlade därefter. Attentatsmedverkan, som verkar vara beslutad på lägre norsk nivå, fick läggas om, varpå det nordamerikanska engagemanget blev än tydligare vilket Ola Tunander tacknämligt nu klarlagt.

  2. Curt Linderholm tycker att Ola Tunander är en ypperlig skribent. Jag tycker, att man kan ifrågasätta det omdömet, genom att giva korrekta referat av viktiga delar av OT:s resonemang. OT:s texter finns på Substack.

    Ett av OT:s resonemang är, att Förenta staterna inte samarbetade med Norge för att det var nödvändigt, utan för att ha någon att skylla på. Norge ligger ju inte närmast till hands, när en operation skall ske i Östersjön. OT menar, att Förenta staterna planerade för ”plausible deniability”: om allt ginge åt skogen, skulle Norge ENSAMT framstå som skyldigt till att ha anfallit rysk infrastruktur: ”Norway was the perfect ’fall guy’, the obvious suspect that the Americans could throw under the bus, if necessary”, skrev OT. Världen skulle tro, att Norge ensamt angripit rysk infrastruktur av girighet, därför att Norge är en naturgasproducent, ”whose profits would increase radically if its major Russian rival and its Nord Stream Pipeline, was taken out.”

    Ett annat resonemang av OT har jag svårt att följa. Jag tror att OT:s tanke är som följer. Attentatet bestod av två delar: placera ut sprängämnen, och långt senare utlösa sprängningarna med flygplan och sonarboj. Från början var det tänkt, att norska P-8A Poseidon skulle utlösa sprängningarna. Men flygplansleveranserna från Förenta staterna var sena, och Norge var icke redo att deltaga, varför Norge, kanske statsminister Jonas Gahr Støre själv, beslöt att Norge icke skulle utföra bombutlösningen. Flygplan från Förenta staterna fick släppa den sprängningsutlösande sonarbojen i stället för Norge. Den 27 september 2022 skulle en pipeline från Norge via Danmark till Polen invigas av de tre ländernas regeringschefer i Polen. Förenta staterna satte därför sprängningsdatum till 26 september 2022, för att straffa Norge med största möjliga förolämpning (”ultimate insult”) för att Norge backade ur. Det skulle ju se ut, som om Norges statsminister firade sprängningarna 26 september genom att dagen efter, 27 september, ha fest i Polen, som salt på såren för Ryssland. ”It would point to Norway as responsible and make Norway the ’fall guy’. Even worse, it would be a US-Norwegian declaration of war against Russia and Germany.” Därför slingrade sig statsminister Jonas Gahr Støre ur den högtidliga invigningen 27 september 2022, tror OT.

    Jag tycker det ser konstigt ut, att Förenta staterna skulle ha planerat, att världen skulle tro, att Norge ensamt vore skyldigt till att ha anfallit Ryssland, och att Norge skulle gå med på att spela denna roll, efter att Förenta staterna valt sprängningsdatum för att åsamka Norge värsta möjliga förolämpning, och rimligen också värsta möjliga säkerhetspolitiska skada.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.