Propagandakriget är närmast övertydligt, men det förbigår ändå de flesta

Keir Giles t v och Willy Wimmer t h

en brittiske Rysslandsexperten Keir Giles säger:

“Det går inte att få bättre relationer med Ryssland förrän västledarna inser att Putin-regimen är i ständig konfrontation med väst. För att undvika nya krig i Europa måste Sverige och andra länder sätta hårt mot hårt.”

Den tyske konservative politikerm Willy Wimmer (CDU) säger:

“USAs militära kommendanter har tagit kontroll över Europa och instrumentet de använder för att ta kontroll över våra länder är Nato.”

Dessa båda beskrivningar läste jag häromdagen under mitt morgonpass vid datorn. De är typiska båda två, det första från en artikel av Mikael Holmström i Sveriges ledande opinionskanal Dagens Nyheter, den andra i en liten norsk alternativmediekanal vid namn steigan.no, som drivs och ägs av den oberoende organaisationen Mot Dag. Var och en ser att de två bilderna av säkerhetsläget i Europa är helt olika. DN:s bild är den helt dominerande i medievärlden, medan den andra är en liten rännil, som oavbrutet envisas med att hacka hål i den dominerande mediebilden.

Mellan dessa bilder och deras respektive läsekretsar löper en politisk avgrund. Det som står i DN är i huvudsak samma sak som i övriga stora mediekanaler; SvD, GP, UNT, Sydsvenskan, SR/SVT, TV4… Är man så en ordinär mediekonsument blir man utan att anstränga sig väl orienterad om denna “allmänna mening” om läget i världen. Det kan leda antingen till att man blir skrämd och stänger av in-kanalen – man försöker inte bry sig – eller så blir man upprörd och instämmer i kraven på mera Nato och fler miljarder till försvaret. Någon alternativ bild kommer man knappast i vägen för, eftersom DN:s Mikael Holmström och den övriga etablerade mediesvansen undviker att ens antyda existensen av en Willy Wimmer. En sådan stör ju den gängse säkerhetslinjen, och alla vet vad det kostar att gå mot strömmen i de här sammanhangen.

Bli en tvivlare!
Men du som börjat tvivla och önskar ta del av den andra bilden måste söka sig ut på nätet där du finner steigan.no och många många andra. För mig är idag nätet viktigare än DN, men SR/SVT, DN, SvD, UNT m fl. De har visserligen ibland viktiga artiklar i olika frågor, även om försvars- och säkerhetspolitik faktiskt, men dessa inslag är undantagen som bekräftar regeln. De legitimerar den dominerande linjen som demokratiska fikonlöv.

Så även de stora måste bevakas, även för att man inte ska hamna i en okritisk motsatt position och tro att allt i de stora etablerade medierna är lögn, för så är det alltså inte. Jag gör sedan mitt bästa för att på denna sida sprida en förnuftig sammanvägd bild i de frågor jag tycker jag förstår mig på.

Vem ska man då tro på, Holmström eller Wimmer (DN eller steigan.no i det här fallet). För det första, Holmströms bild är helt förutsägbar. Den underbygger bara vad han framfört i otaliga andra artiklar under flera år.

Detta kan förstås också sägas om steigan.no och kanske även om mig i det här fallet. Men sökandet efter motröster mot makten har ju ett värde i sig i en demokrati. Det är ju en central medieuppgift som de stora medierna tar alldeles för lätt på.

Läs kritiskt
Så har vi då den stora bilden av styrkeförhållandena i Europa och världen idag. I den har DN och Holmström inte mycket att komma med. Man följer bara den av USA utstakade linjen. Det gör att allt som talar emot den måste döljas eller tonas ner. T ex John Boltons uttalande om USA:s planer på att lägga beslag på Venezuelas olja. Var har du läst om det?

Därför får vi alltså i DN inte läsa sådant som att CDU-politikern Willy Wimmer – som satt i tyska förbundsdagen 1976–2009 och på så vis är en politisk tungviktare – säger att…

“USA:s militära kommendanter har tagit kontroll över Europa och instrumentet de använder för att ta kontroll över våra länder är Nato.”

Så, du som önskar en nyanserad bild av världsläget måste också ta del av den alternativa bilden som bl a finns till hands på steigan.no och på ett antal svenska webbsidor. En del av dessa finner du i listan “VÄNNER PÅ NÄTET” nere till höger på startsidan.

... är läst 541 gånger!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.